Společnost
09/12/2015 Jaroslav Baďura

„Geniální“ podvod nevyšel, firma bez peněz chtěla velkou nemocenskou a podporu

Podvod, který možná podle jeho aktérů neměl chybu a měl oběma přinést desetitisíce, vyšel jen částečně, a stejně se na něj přišlo. Dva muži z Bruntálu se domluvili, že jeden z nich, jednatel firmy, sepíše oběma skvělé pracovní smlouvy se mzdou od čtyřiceti pěti do padesáti tisíc, pak půjdou oba na nemocenskou a ještě později pro dávky v nezaměstnanosti.

Z přečinů podvodu a pokusu podvodu byli v těchto dnech vrchním inspektorem obviněni dva muži ve věku 26 a 36 let. Smlouvy na vysoké mzdy podle policie uzavřel, i když věděl, že firma nemá dostatečné zisky, kanceláře a finanční krytí na výplatu mezd.

„Následně měli obvinění v rámci pracovní neschopnosti v listopadu 2013 do poloviny roku 2014 doložit správě sociálního zabezpečení potvrzení o svém zaměstnání s uvedením fiktivních příjmů, na základě čehož jim byly vyplaceny dávky nemocenského pojištění a to jednomu celkem 157 tisíc a druhému celkem 129 tisíc korun,“ uvedla bruntálská policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

Dále měli oba obvinění v druhé polovině roku 2014 v Bruntále podat na úřad práce žádosti o zprostředkování zaměstnání a o podporu v nezaměstnanosti, ve kterých měli uvést a doložit zápočtové listy a potvrzení zaměstnavatele s fiktivními příjmy, které měl starší z obviněných vyhotovit.

„Na základě těchto skutečností jim byla vyměřena podpora každému ve výši přesahující 14 tisíc korun po dobu pěti měsíců, která jim však na základě kontroly úřadu nebyly nakonec vyplaceny. Obviněným hrozí trest odnětí svobody do výše pěti let,“ dodala policejní mluvčí.

Sdílejte článek