Společnost
25/05/2016 Tomáš Svoboda

„Ostraváci“ na fotbalovém Euru: Velká premiéra čeká kouče Pavla Vrbu

Jako hráč byl nejvíce spjat s Baníkem havířovským, jako začínající trenér zase s tím ostravským, za který také v mládí kopal. Když fotbalový kouč Pavel Vrba z Ostravy v roce 2004 odcházel, asi nikdo nečekal, že jednou bude tak úspěšný. Po triumfech v Plzni převzal český národní tým, se kterým poprvé v kariéře ochutná atmosféru evropského šampionátu.

Euro 2016 ve Francii pro Čechy začíná 13. června, v Toulouse si to rozdají se Španěly. „Myslím si, že by bylo obrovským úspěchem, kdybychom postoupili mezi posledních osm. Ale za úspěch budu považovat už postup ze skupiny, protože ta naše je velice těžká,“ hodnotí vyhlídky českého týmu Vrba, který se svými hráči bude čelit vedle Španělů také Chorvatům a Turkům.

Postup na Euro lze považovat za vrchol Vrbovy trenérské dráhy, během které ve všech angažmá potvrzuje pověst sběratele úspěchů. Ligovou soutěž vyhrál jako hlavní trenér nejprve v roce 2007 se slovenskou Žilinou, potom založil vítěznou ságu plzeňské Viktorie, která s ním v letech 2008 až 2013 získala dva tituly a také dvě účasti v základní skupině Ligy mistrů a dva postupy do jarní fáze Evropské ligy.

Bylo tedy logické, že po éře silně kritizovaného Michala Bílka chtěl mít fotbalový boss Miroslav Pelta u reprezentace od 1. ledna roku 2014 právě Vrbu, kterého uznávali fanoušci, hráči i odborníci. Pětinásobný držitel ocenění Trenér roku dokázal dle svých tradic záhy změnit herní i duševní podobu reprezentace tak, že s přehledem vyhrála kvalifikační skupinu před favorizovaným Nizozemskem i Tureckem.

Ostravu bude reprezentovat také gólman Vaclík, před ním to byly legendy

Kouč Vrba ovšem nebude na šampionátu, který poprvé v historii odehraje 24 zemí, jediným zástupcem našeho regionu. Do nominace zařadil reprezentační stálici Tomáše Vaclíka, odchovance vítkovického fotbalu a současnou oporu švýcarské Basileje, která v národním celku plní spolehlivě roli brankáře číslo dvě za dlouholetou jedničkou Petrem Čechem.

Sedmadvacetiletý Ostravák tak půjde ve šlépějích svých slavných předchůdců z řad fotbalistů Baníku, který měl v éře samostatné republiky po roce 1993 na každém evropském šampionátu alespoň jednoho odchovance. Až letošní francouzské Euro bude výjimkou. A není divu, jelikož silná generace kolem Marka Jankulovského, Milana Baroše či Reného Bolfa už ukončila nebo pozvolna končí kariéru a jejich nástupci zatím do takových kvalit ani zdaleka nedorostli.

Co se týče účasti jednotlivců, hned na třech šampionátech si zahráli Baroš a Jankulovski. Nejsilněji byl ostravský fotbal zastoupen na Euru 2008, které hostilo Rakousko a Švýcarsko. Kromě těchto dvou legend na něj totiž jeli také Tomáš Galásek, Václav Svěrkoš, Zdeněk Pospěch a Libor Sionko.

Sdílejte článek