Nejnovější zprávy: Na Masarykově náměstí v Ostravě se bude už v sobotu bruslit Ostravskou univerzitu dál povede stávající rektor Jan Lata

Gastronomie

​Černá Barbora je nejlepším tmavým pivním speciálem v Česku

Šest měsíců, přesně tak dlouho trvalo, než si Černá Barbora získala pozornost a respekt pivovarských odborníků po celé republice.

Řada spotřebitelů vnímá černou Barboru jako nejlepší černé pivo současnosti. “Jsem rád, že získané ocenění dává tomuto názoru za pravdu,” říká vrchní sládek pivovaru Ostravar Roman Richter. Foto: Ostravar

V květnu letošního roku ohlásil ostravský pivovar celostátní distribuci svého černého speciálu a v říjnu získala Černá Barbora titul CEREVISIA SPECIALIS / nejlepší tmavý pivní speciál České republiky roku 2018.

Na pomyslném trůnu tmavých a polotmavých piv vystřídala Černá Barbora plzeňský Master 18, který byl nejlepším pivním speciálem zvolen v roce 2017.

Černá Barbora je třináctistupňový tmavý pivní speciál uvařený ze čtyř sladů a hořkých odrůd chmele. Řada spotřebitelů vnímá černou Barboru jako nejlepší černé pivo současnosti. “Jsem rád, že získané ocenění dává tomuto názoru za pravdu,” říká vrchní sládek pivovaru Ostravar Roman Richter.

Příběh Černé Barbory

Příběh vítězného piva se začal psát v roce 2014, kdy pivo poprvé uvařil Roman Richter se svým týmem pro ostravské pivní slavnosti. Nové pivo dostalo neobvyklé jméno Černá Barbora po tradiční patronce ostravských havířů a bylo zařazeno do kategorie speciálů ze spilky. Tedy mezi piva, které Ostravar vaří pouze v malých várkách a na časově omezenou dobu.

“Reakce na naše černé pivo byla velmi pozitivní a s rostoucí poptávkou jsme s postupem času začali uvažovat o celoroční produkci,” prozrazuje Roman Richter. Správný čas nastal letos, kdy se Ostravar rozhodl začít s celostátní distribucí .

“V černém pivu vidíme zajímavý potenciál růstu, a to jak u nás, tak i na Slovensku. Zejména má-li takovou kvalitu, jakou má právě Černá Barbora,” říká Roman Richter. Velkou předností ostravského černého speciálu je podle vrchního sládka jeho výrazná hořkost doplněná sladkostí bez umělého přislazování.

Informace ze zákulisí soutěže

Soutěž CEREVISIA SPECIALIS o pivní speciál roku je vyhlašována od roku 2009, kdy tato kategorie začala hrát na tuzemském pivním trhu významnou roli. Vzorky piv hodnotí vždy dva nezávislé expertní panely.

První je složen z 12 specialistů odborných institucí včetně členů degustační komise Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského který je odborným garantem soutěže. Druhý osmičlenný panel, kterému se říká panel reprezentantů, je sestaven z významných osobností z řad novinářů, lékařů a apod., působících mimo pivovarství.

Soutěž probíhá v senzorickém centru Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze a je vypsána celkem ve 4 kategoriích: nejlepší světlý pivní speciál, nejlepší polotmavý a tmavý pivní speciál, nejlepší svrchně kvašený speciál a čtvrtou kategorii tvoří volná disciplina tzv. neobvyklých piv.

Letošního ročníku CEREVISIA SPECIALIS se zúčastnil rekordní počet pivovarů s historicky nejvyšším počtem piv. Černá Barbora soutěžila v kategorii polotmavých a tmavých speciálních piv.

Ostravar speciály umí

Ostravský pivovar je svými pivními speciály vyhlášený. První ocenění za speciální pivo obdržel Ostravar již v roce 1967 za čtrnáctistupňový světlý speciál Baník.

Spoustu cen posbírala také piva Velvet a Kelt a výjimečných úspěchů pak dosáhl Ostravar Strong, legendární světlá čtrnáctka z let 2003 až 2006, která neměla ve své době konkurenci.

V současné době má Ostravar dokonce pro tento typ produktů vlastní značku Speciály ze spilky. Jedná se o limitované várky řemeslně zpracovaných piv, které jsou vyšlechťovány na spilce.

Foto dne