Gastronomie
10/02/2019 Tomáš Svoboda

Chmelová medovina? Pivovar Koníček připravil originální novinku

Jsou to zhruba dva týdny, co vojkovický pivovar Koníček představil další novinku ve svém pestrém sortimentu. Jedná se o ryze přírodní nápoj zvaný Koníčkova medovina.

Jak prozradil sládek a majitel pivovaru Mojmír Velký již při našem listopadovém setkání, medovina se vyrábí v prostorách areálu Koníčkův dvůr, který kromě piva nabízí speciality regionální gastronomie.

"Myslím si, že medovina se k pivu hodí. Vyrábíme ji ve dvou variantách. Jedna z nich je medovina přírodní a druhá je chmelová. Přesněji řečeno je dochucená chmelem," popsal úspěšný pivovarník.

Výroba medoviny, to jsou podle něj dlouhodobé kvasné procesy, kdy doba kvašení představuje minimálně jeden rok. "Třeba královskou medovinu můžete nechat kvasit pět až deset let," doplnil Mojmír Velký.

Sám již část medoviny archivuje. V Koníčkově dvoře ovšem bude tato královská varianta k dostání opravdu až po pěti letech.

V tamní "medárně" se originální nápoj vyrábí kvasnou cestou bez tzv. dolihování. Alkohol, obsažený v medovině, vzniká kvašením medového cukru. Takto vyráběná medovina spadá do kategorie medového vína s obsahem alkoholu do 15 %.

Koníčkova medovina se prodává v láhvích o objemu 0,5 a 0,2 litru. Podávat se může za studena jako likér, nebo jako horký nápoj.

Sdílejte článek