Nejnovější zprávy: Dny NATO v Mošnově navštívilo 220.000 lidí, tedy stejně jako loni Při hromadné autonehodě se zranilo sedm lidí

Gastronomie

Čokoláda je vášeň, říkají majitelé nového ostravského podniku Ciao Cacao

​Od začátku léta můžete v Mariánských Horách ochutnat čokoládu a dezerty, které nikde jinde v okolí nenajdete.

Foto: Vladimír Pryček

Mladí manželé Dalibor a Petra Michnovi se pro cukrařinu rozhodli teprve nedávno, ale vášní a pílí již za malou chvíli získali potřebné „know how“ a zkušenosti. Svému novému podniku dali název Ciao Cacao.

Co byl prvotní impuls k otevření čokoládovny?
Vlastně je to souhra několika impulsů. Já jsem pracoval jako grafický designér a při této práci jsem seděl celý den u počítače, bylo to příliš jednotvárné a po deseti letech už mě to nenaplňovalo. Manželka Petra je na mateřské a k původní práci už se taky nechtěla vracet a když jsme uvažovali nad společnou rodinnou firmou, sešli jsme se u gastronomie. Pravá čokoláda byl vlastně vánoční dárek, který mě nadchl a odstartoval vášeň, která stále graduje. Kromě čokolády jsme si zamilovali cukrařinu, takže když Petra peče třeba Mille-Feuille, tak listové těsto, které ovlivňuje výslednou chuť, připravuje sama, což možná překvapivě není v dnešních cukrářstvích až tak běžné. Třešnička na dortu jsou u nás vyrobené zákusky s naší vlastní čokoládou.

Máte za sebou vzdělání v oboru?
Za sebou doufám ne. Myslím tím, že cukrařina je obor, ve kterém je pořád co se učit. Ale vážně, diplomy v oboru nemáme, to co nám pomohlo již ke čtyřem medailím ve významných mezinárodních soutěžích zaměřených na čokoládu, je cit pro detail, láska k řemeslu a ochota obětovat práci vše.

Co vás vedlo k umístění provozovny do lokality Mariánských Hor?
Mariánské Hory nejsou žádnou tradiční cukrářskou lokalitou, ani Ostrava není, ale my zde žijeme řadu let a vidíme, jak se krásně rozvíjí a otevírá novým věcem. Nacházíme se u nově zrekonstruovaného náměstí, pro zákazníky je zde celkem pohodlné parkování a jsme blízko jak Porubě, tak centru města. Místo, kde jsme otevřeli, je, jak se říká, dobrá adresa.

Jaký sortiment zákazníkům nabízíte?
Čokolády, které vyrábíme, jsou vyrobeny přímo z kakaových bobů, což jim dává velmi výrazné aroma, proto je čokoláda například z Kostariky a Svatého Tomáše tolik rozdílná. Vyrábíme tmavé a mléčné čokolády z různých oblastí a i když je náš sortiment docela nový, už teď vyhledáváme a zkoušíme nové destinace, abychom měli stále něco nového. Kromě těchto čokolád nabízíme i různé speciály jako vídeňský nugát, čokoládu s chilli a rajčaty, čokoládu s malinovým posypem, pro zákazníky, kteří neradi cukr máme 100% čokoládu z ekvádorských bobů a na dalších produktech pracujeme. Kromě toho se u nás občas objevují Petřiny zákusky se zaměřením na Francii, čokoládové lanýže, ovocné lanýže, horká čokoláda a další dobroty. A kromě našich vlastních výrobků máme v prodejně dobroty, které máme rádi, vypíchnu jen některé: kávu z rodinné pražírny Frolík, paštiky s trhaným masem značky Boženka a vinné želé z vinařství Bartoník.

Odkud pocházejí kakaové boby pro výrobu vašich cukrovinek?
Máme boby z celého světa, z Venezuely, Ekvádoru, Kostariky a Svatého Tomáše, což je ostrov na západním pobřeží Afriky. Každou destinaci pečlivě vybíráme, všechno má svůj význam: klima, půda, způsob pěstování, fermentace, sušení. Musíme vyladit pražení, vyhodnotit, pro který druh čokolády budou boby vhodné, případně recept upravit na míru. Chceme vyzkoušet spoustu oblastí, někdy je těžké boby získat, některé nebereme z kapacitních důvodů, je nákladné držet ve skladě velké množství bobů z různých oblastí. Já mám dvě oblíbené, z těch, které aktuálně máme a to Svatý Tomáš a Principův ostrov - k tomuto místu mě dovedl Claudio Corallo, člověk, který vrátil tyto ostrovy na mapu. Svatý Tomáš a Principův ostrov má ideální rovníkovou polohu a zajímavou půdu vulkanického původu, přestože kakao zde není původní plodinou, má velmi zajímavou a nezaměnitelnou chuť. S čokoládou z bobů ze Svatého Tomáše jsme letos vyhráli bronz v Londýně na Academy of Chocolate. Druhá oblast, za kterou jsem rád, že ji můžeme nabídnout, je Venezuela Chuao, boby z této severně položené vesnice jsou velmi vzácné a špatně se shánějí. Nám se to povedlo a vyplatilo, s čokoládou z Chuao jsme totiž letos vyhráli dvě stříbra, jedno v Londýně na Academy of Chocolate a druhé v Kodani na International Chocolate Awards.

Vzniká všechen nabízený sortiment ve vašem zázemí?
U nás vzniká čokoláda, čokoládové cukrovinky a zákusky, sušenky a podobně. Další sortiment, který nabízíme v našem obchodě, jsou věci, které máme rádi a jsou z českých rodinných firem.

Kde berete inspiraci pro design a chuť vašich cukrovinek a pečiva?
Pokud se bavíme o zákuscích, tak inspiraci bereme různě ve světě, díky internetu máme možnost dozvědět se spoustu nových trendů, aniž bychom za nimi museli cestovat. Soustředíme se především na Francii.

Petra: Já osobně vnímám francouzskou gastronomii jako jednu z nejzajímavějších. U všech našich výrobků se snažíme především o to aby vynikla chuť surovin, které jsou ve výrobku obsaženy. Pro vysvětlení: když vyrábíme vanilkový krém, musí chutnat po pravé vanilce a ne po umělých náhražkách.

Na jaký sortiment zákazníků se zaměřujete?
Petra: Myslím, že k nám může přijít nakoupit téměř kdokoliv, kdo má rád kvalitní čokoládu, zákusky a různé druhy cukrovinek, které jsou jiné. V nabídce máme čokoládu pro opravdové gurmány, 100%, vídeňský nugát, čokoládu pro děti a další.

Na jakých gastro akcích vás můžeme v průběhu podzimu potkat?
Je jich řada, z nejzajímavějších bych vybral asi Karlovský gastrofestival, Trhy co se hledají, které pravidelně bývají před Cooltourem v centru města a rád bych vás pozval na Extreme Food Fest v Trojhalí, který je v Ostravě poprvé.

Čokoládovnu Ciao Cacao najdete na ulici Dr. Maye nebo projdete vchodem přímo z Mariánského náměstí. Aktuální nabídku a novinky naleznete na FB, popřípadě webu ciaocacao.cz.

Fotogalerie

Foto dne