Nejnovější zprávy: V centru Ostravy je nové lahůdkářství. Sází na Španělsko, ale i klasiku Narážečka: Zaujal Barošův krásný šmudla, odevzdaná Kravina i kopec Smoly

Gastronomie

Dolní Vítkovice opět oživí festival Food Market - Chutě Ostravy!

​Food Market - Chutě Ostravy je další ročník kuchařského a gurmánského festivalu pod střechou Compress Hall, který se koná v Dolní oblasti Vítkovic za doprovodu známých osobností gastronomického a kulinářského života.

Foto: Food Market 2018

Akce začíná již v pátek 1. března a potrvá do neděle 3. března.

Škola vaření Food Atelier v objektu Compress Hall spojuje nadšené a zkušené kuchaře nejen z ostravských podniků, ale z celého Moravskoslezského kraje v živém vaření před lidmi s prezentací moderních kuchařských trendů a technik.

"Rádi bychom rozvíjeli zájem a nadšení pro kuchařinu u mladých lidí, kde se potýkáme s poklesem a nezájmem studentů o tento obor. Z tohoto důvodu během Food Marketu vystoupí také žáci v souboji mezi školami, a pořádáme řízené vaření pro rodiče s dětmi, abychom dali prostor také mladým, nadšeným talentům," uvedli organizátoři.

A na jaké známé podniky a šéfkuchaře se mohou návštěvníci této kulinářské akce těšit?

Své umění bude prezentovat Eat Meat Bistro novinkou v podobě trhaného vepřového masa či vytuněného hot dogu, a nebo jejich vyhlášeného Pastrami burgeru, španělská restaurace Pata Negra s tapas a dobře známým jamónem.

Účastní se také SheepShop s holandskými nepasterizovanými sýry a sušenými klobáskami, těšínská Radegastovna s čepovaným, křišťálově zářícím pivem Radegast a českými specialitami, Hospůdka a řezník u Bobra s vytříbenou gastronomií Tomáše Bračka a showmanem a řezníkem Patrikem Bauerem a jejich proslulými uzeninami, veganská restaurace Black Kale s Danielem, nebo Pochutnej si Bistro od známého „chilli mena“ Tomáše Nového.

Na výborná vína se bude těšit Navínko se svým výběrem z převážně moravských oblastí, kávu vám tentokrát bude připravovat čerstvě otevřená Kavárna Food Atelier Café, která bude také servírovat domácí sladké radosti či podávat domácí teplé a studené limonády.

V pátek se hosté mohou těšit na souboj žáků, kteří budou reprezentovat své školy v soutěži vaření s výběrem surovin z Black basket, moderovat tuto soutěž bude osobně David Valíček, šéfkuchař kulinářského centra a školy vaření Food Atelier.

V pátek se rovnou přijede rozehřát před velkým gastronomickým sobotním dnem Markéta Hrubešová, která přiveze ukázat i něco ze svých specialit vlastní kuchyně a bude moderovat kuchařskou show se známými kuchaři ostravských podniků.

Markéta bude zároveň doplňovat moderátorskou dvojici se známým charismatickým moderátorem Radkem Erbenem, kterého můžete vidět v televizním pořadu Dobré ráno nebo slyšet v Hitrádiu Orion.

"Také se můžete těšit na kulinární show kuchaře Davida Valíčka z Food Atelieru, šéfkuchaře Radima Svačiny z ostravské restaurace Stračena Pub či šéfkuchaře Vojty Poštulky z hotelu Park Inn," uvedli pořadatelé akce.

V neděli David Valíček uvaří část svého značkového snídaňového menu k představení a ochutnání pro veřejnost, které bude od března vařit přímo v rámci Food Atelier Café s možností posadit se přímo v kuchyni.

V neděli se návštěvníci mohou také těšit na školu vaření, kde hlavními kuchaři budou děti, a za doprovodu kuchaře Davida Valíčka a rodičů budou připravovat své speciality. Rodiče mohou přihlásit své kuchařské ratolesti telefonicky na 602775857 nebo na emailu info@foodatelier.cz.

Vše se bude konat za podpory hlavních partnerů Cyrrus a.s, DOV, Moravskoslezský kraj, Magistrát města Ostravy, MAKRO a CPC print a Technika Gastro.

Mediálním partnerem je Magazín Patriot.

Vstupné je dobrovolné a bude věnováno soutěžícím mladým kuchařům v pátečním klání na jejich nový nůž.

Foto dne