Nejnovější zprávy: Fotogalerie: Víte, jak vypadá pravý ostravský Kompot? Manželé se popálili při vaření, žena je ve vážném stavu

Gastronomie

​Garden Food Festival přilákal do Dolních Vítkovic tisíce lidí

Milovníci kvalitní gastronomie se o víkendu sešli v Dolních Vítkovicích, kde se konala největší gurmánská akce Moravskoslezského kraje Garden Food festival Ostrava.

Foto: Rostislav Recman

Během dvou dnů do areálu zavítalo 11 tisíc návštěvníků včetně dětí. Vařilo pro ně 33 nejlepších restaurací z regionu i dalších měst ČR, nápoje nabídlo 17 vystavovatelů a dobroty přivezlo 27 regionální prodejců.

V anketě o nejlepší restauraci zvítězila ostravská Stračena Pub. Druhý skončil olomoucký Lobster a třetí místo získala Restaurace a lesní hotel Rekovice z Trojanovic.

Sluníčko, spousta dobrého jídla a pití, spokojení návštěvníci, bohatý program na pódiu. Tak vypadal Garden Food Festival v Ostravě, který se konal v areálu Dolních Vítkovic o tomto víkendu. „Restaurace připravovaly degustační menu, takže lidé mohli ochutnat spoustu druhů jídel.

Chutnaly jim steaky, hamburgery, různé úpravy ryb a mořských plodů. Vařila se tradiční jídla z Vietnamu či Srí Lanky, různorodé tatarské bifteky, maso na všechny možné způsoby, ale i sladké dobrůtky, domácí nanuky i zmrzliny,“ popsal za pořadatele Pavel Vysloužil.

Na své si přišli i opravdoví znalci, kteří mohli vyzkoušet například lanýžovou zmrzlinu nebo nejdražší hovězí maso světa japonského plemene Wagyu. Návštěvníci ochutnávali pivo a víno, zajímavé nealkoholické i alkoholické nápoje. Své produkty prodávali regionální výrobci.

Hlavní program se konal na pódiu. Uváděla ho herečka, spisovatelka a nadšená gurmánka Markéta Hrubešová. Asi největším lákadlem byl ostrý souboj kuchařských hvězd v duchu fotbalových utkání Baníku Ostrava a Sparty Praha v podání Radka Kašpárka a Jana Punčocháře.

Oba dostali až na místě ingredience, aniž dopředu věděli jaké. „Je to horší, než když vařila kočička s pejskem,“ okomentoval je se smíchem Radek Kašpárek. Souboj nakonec neměl vítěze a skončil remízou.

Na pódiu se dále vystřídala celá řada kuchařských osobností. Své umění ukázal například David Valíček z nového ostravského gastro projektu – Food Ateliéru v Dolních Vítkovicích, šéfkuchař restaurace U Zlaté studně Pavel Sapík, Jan Škraňka se svým projektem Brouk na talíři a řada dalších. Nechyběla ani tradiční soutěž v pojídání chilli od třineckého Tomáše Nového. Porcovaly se velké ryby, točil se med, a griloval 180kilový býk.

Návštěvníci si užili bohatý doprovodný program a celou řadu soutěží o hodnotné ceny. Příjemný program byl připraven i pro děti. Pro nejmenší a děti mladšího školního věku rozjely aktivity Dolní oblast Vítkovice, Hlubina a Landek, Radynacestu.cz - zájezdy pro cestovatele, Laura coffee, o ty větší se postarala Ostravská univerzita nebo Autobond Group.

Festival pomáhá

S Garden Food Festivalem spolupracovala také Mamma help, což je organizace, která pomáhá ženám s rakovinou prsu a jejich rodinám. Organizátoři na závěr festivalu předali přebytky jídla humanitární organizaci Potravinová banka v Ostravě.

Ta získává bezplatně potraviny od obchodních řetězců, výrobců i soukromých dárců a takto získané potraviny rozděluje mezi své členské organizace. Jídlo z Garden Food Festivalu Ostrava putovaly pro Armádu spásy.

"Garden Food Festival Ostrava je za námi. Pokud jste ho nestihli, můžete navštívit Garden Food Festivalu v Olomouci, v Rožnově pod Radhoštěm nebo ve Zlíně," zvou organizátoři.

Fotogalerie

Foto dne