Společnost
04/08/2017 Admin PATRIOT

Gastronomický průvodce Čeladnou. Špičkovou kuchyni tu najdete hned na několika místech

Obec Čeladná v srdci Beskyd Vám i v letošní sezóně může nabídnout zajímavé gastronomické zážitky. Vybrali jsme pro vás několik míst, která byste rozhodně neměli opomenout navštívit.

MIURA hotel spojuje moderní design, umění, wellness služby a golf v překrásné přírodě, to vše je navíc obohaceno o moderní gastronomii. V restauraci si můžeme objednat jak A la Carte Menu, tak sedmi nebo pětichodové degustační Menu.

Po konzultaci s tamním šéfkuchařem Michalem Göthem, který patří již několik let mezi špičku české gastronomie, lze připravit menu „na míru“ sestavené dle požadavků hostů.

Foto: MIURA Hotel

Foto: MIURA Hotel

Cílem působení tohoto známého kuchaře v restauraci MIURA hotelu je ukázat regionální beskydskou kuchyni v moderním podání, která využívá prvotřídní suroviny od místních beskydských farmářů.

A hotelová restaurace nabízí hostům zároveň i speciální tematické víkendové akce, které přibližuje manažer MIURA hotelu Tomáš Závorka: „Také letos už funguje Gastro mapa, kterou zájemci najdou na našich webových stránkách v sekci Chystáme pro Vás, letos již proběhl ZVĚŘINOVÝ, SUSHI, CHŘESTOVÝ, ITALSKÝ A THAJSKÝ VÍKEND, do konce roku se naši hosté mohou ještě těšit na ORIENT EXPRESS VÍKEND a FRANCOUZSKÝ VÍKEND, který je nejoblíbenějším víkendem ze všech. A další gastro víkendy stále plánujeme, takže jakmile budou potvrzeny, objeví se na našich webových stránkách. Vždy doporučujeme rezervaci předem, tyto gastro víkendy totiž bývají většinou plně obsazeny, jde totiž doslova o kulinářské hody s nevšedními zážitky.“

Čeladenka, nejlepší hotel v Moravskoslezském kraji v anketě Czech Hotel Awards v letech 2015, 2016 a 2017, bude naší další zastávkou.

Zajímavé gastronomické tipy z tamější restaurace, která nabízí i letní terasu nebo lobby bar, a ve které si hosté mohou vybírat speciality tradiční české kuchyně v souladu s nejmodernějšími trendy, nám přiblíží ředitel hotelu Lukáš Martinisko: „Především se můžeme pyšnit restaurací, která zaujme naše hosty vysokou kvalitou jídla i servisu. Snažíme se přitom oslovit nejen českou nebo moravskou kuchyní, ale i netradiční nabídkou,“ říká ředitel.

Foto: Čeladenka

Foto: Čeladenka

„Jídelní lístek pravidelně sezónně upravujeme. A vždy klademe důraz na kvalitu, čerstvost dodávaných surovin a profesionální přípravu. Jednou z našich novinek, kterou našim hostům doporučuji, je například trhaná hovězí veverka, konfitovaná v silném zeleninovém základu a portském víně, dále pak pečená polentová placka a římský salát s dresingem ze šlehaných žloutků ochucený limetkou a sýrem. Určitě vám bude chutnat! Během roku se u nás navíc pravidelně konají i různé tematicky zaměřené akce. Takže třeba příznivce grilování zveme už tuto sobotu 5.srpna na speciálně sestavené menu za doprovodu cimbálové muziky.“

Spojení s přírodou, kdy restaurace přirozeně navazuje na kavárnu a banketní sál a pokračuje na venkovní terasu, tak přesně takto nás přivítá restaurace v Hotelu & Garden U Holubů.

Neomezený pocit v prostoru, který přitahuje světlo a teplo a měnící se atmosféra – to vše láká hosty k příjemnému posezení s vínem u krbu, romantické večeři nebo nejrůznějším oslavám či svatebním obřadům po celý rok.

Foto: U Holubů

Foto: U Holubů

A speciality místní kuchyně popisuje Zbyněk Barnet, manažer hotelu: „Naše restaurace se snaží být originální a výjimečná, zakládáme si na čerstvosti a kvalitě surovin. Chceme hostům nabídnout perfektní servis, jídlo a také příjemnou atmosféru, která je podle nás velice důležitá pro celkový dojem.“

Pokrmy z jídelního lístku tady sezónně obměňují a poskytují hostům opravdovou různorodost jídel. To vše navíc ve spojení také s lokálními regionálními surovinami, jako je například pohanka.

„Obnáší to samozřejmě delší časovou přípravu, ale věříme, že hosté k nám zavítají z jiného důvodu, než je rychlost nebo kvalita fast foodu… Řadu dalších surovin dovážíme z jižní Moravy, odkud pocházím i já sám a věřte, je to znát: například takový domácí česnek má zcela jinou příchuť a sílu, než dovozový… . A naopak třeba hranolky nebo snad polotovary, to u nás opravdu nevedeme. A co vám mohu doporučit? Například skvělý cheescake , pohankové placičky nebo třeba čerstvě praženou kávu, která je vyvinuta přesně pro náš hotel, a je tak důkazem osobního přístupu a originality místa. Autentičnost restaurace je prostě znát na každém chodu a v každém koutu naší restaurace a celého hotelového resortu…“

Nedávno zrekonstruovaná restaurace U Sestřiček v areálu Beskydského rehabilitačního centra vás zaujme jednak svým zajímavým interiérem s originálními výtvarnými doplňky zachycujícími krásnou beskydskou krajinu nebo známé osobnosti regionu, ale i zcela novým jídelníčkem, zaměřeným na českou kuchyni. Novou koncepci restaurace pomáhala vytvořit legenda české gastronomie Michal Göth.

Foto: U Sestřiček

Foto: U Sestřiček

Vysoce nastavenou laťku kvality pak udržuje šéfkuchař Martin Lekač. Pokrmy jsou zde připravovány metodou „sous vide“ (ve vakuu) – tedy ve speciální vzduchotěsné fólii ve vodní lázni s kontrolovanou teplotou, při níž zůstává zachována přirozená chuť, uchováno a zvýrazněno aroma, šťáva, textura a křehkost.

Vždy čerstvé a kvalitní suroviny jsou vybírány výhradně od místních a ověřených dodavatelů. Jídelníček je průběžně sezónně obměňován podle dostupnosti surovin v jednotlivých ročních obdobích. Unikátní způsob přípravy, čerstvost a kvalita výchozích surovin a především příprava pokrmů bez přidání jakýchkoliv chuť zvýrazňujících látek tak dělají z jídel v této restauraci opravdový gastronomický zážitek.

Letos se restaurace U Sestřiček dočkala milého ocenění, když byla již poněkolikáté zařazena do Maurerova výběru Grand Restaurant 2017, který je každý rok sestaven na základě doporučení nezávislých hodnotitelů. Je také součástí projektu Prague Cuisine a můžete si tak o ní již brzy přečíst v připravované knize Kulinářské cesty po České republice, která by měla vyjít ještě v tomto roce.

A jeden gurmánský tip připojuje na závěr za vedení restaurace Jana Ožanová : „ Kromě kvalitních jídel z místních surovin U Sestřiček můžete ochutnat i domácí zákusky, které připravuje místní tým cukrářů. Mezi nejoblíbenější patří tradiční větrníky – po těch se vždycky rychle zapráší…“

Foto: U Sestřiček

Foto: U Sestřiček

Ať už tedy zamíříte do kteréhokoli z námi vybraných podniků, nemůžete se splést – o vynikající kulinářský zážitek jistě nebudete ochuzeni…

Vít Goršanov

Sdílejte článek