Byznys
19/11/2016 Tomáš Svoboda

Jako v Postřižinách: Pivovar Koníček kontroluje, jak se hospodští starají o jeho pivo

Na tolik diskutovanou kvalitu piva v hospodách dohlíží většinou zkušení štamgasti, ale občas se může hodit i názor odborníka. Proto se po našem regionu pohybuje inspekční tým, který sestavil pivovar Koníček z Vojkovic na Frýdecko-Místecku, aby měl přehled o kvalitě čepování svého piva.

Připomíná tím slavné scény z filmu Postřižiny, v němž herec Jiří Schmitzer jakožto Francin, správce pivovaru, objížděl na motocyklu hospody, aby zkontroloval, jak v nich zacházejí s pivem.

Také pivovar Koníček se inspiroval pivovarskou tradicí, ale trochu jinak. Za vznikem speciálního týmu I.P.K. neboli Inspekce pivovaru Koníček stojí staré přísloví: „Pivovar pivo vaří a hostinský jej dělá!“

„Vážíme si všech poctivých hospodských, kteří své práci rozumí. Bohužel, občas tomu tak není a mnohdy hospodští zacházejí s pivem tak, že výrazně negativně ovlivňují kvalitu našeho piva. Chceme je motivovat, aby čepovali pivo, které se chutí a kvalitou co nejvíce přiblíží pivu přímo z ležáckého tanku,“ řekl sládek Mojmír Velký.

Jak pivovar dále uvedl na svých Facebookových stránkách, chuť piva v hospodě by měla odpovídat tomu, na co jsou zvyklí hosté pivovarského hostince. Vojkovický pivovar za poslední rok navýšil výrobní kapacitu k hranici 10 000 hektolitrů a nadále rozšiřuje svoji zákaznickou síť. Logicky chce mít přehled o její kvalitě.

Za příkladnou péči nálepka jako od Pohlreicha…

„Hodláme intenzivně a přísně sledovat správné postupy při skladování piva, dodržování zásad čistoty pivního vedení, správnost mytí sklenic piva a hlavně pak čepování,“ doplnil podsládek Petr Tesarčík, jinak další člen inspekčního týmu, který bude vždy připraven poradit přímo na místě a ukázat možnosti odstranění nedostatků.

Hospoda, která se bude radami pivovarské inspekce řídit, následně získá nálepku s označením „I.P.K.“. Každý host tak bude vědět, že je o pivo dobře postaráno.

Co považují odborníci za nejdůležitější pro správné pivní pochutnání? „Především chuť a vůně piva je zásadní pro výslednou kvalitu a spokojenost hosta. Naši pivaři jsou nároční a dokáží velmi rychle rozpoznat, že se hospoda o vojkovické pivo správně stará,“ dodal hlavní sládek pivovaru.

Reportáž o jeho působení v našem kraji jste si mohli nedávno přečíst na stránkách Magazínu PATRIOT. Jak vidno, z Vojkovic vyslali do světa další důkaz o tom, že odvaha pro originální a zároveň vtipná řešení jim opravdu nechybí. Tak „Dej Bůh štěstí!“.

Sdílejte článek