Nejnovější zprávy: ​ SmVaK Ostrava a Trianon spojily síly při zaměstnávání zdravotně postižených Přestavba Bazalů finišuje. Podívejte se, jak to tam vypadá

Gastronomie

Kozí a ovčí farma z Krmelína vsadila na prémiovou kvalitu výrobků

​Krmelínská kozí farma Bon Lait produkuje kozí a ovčí výrobky od zvířat přivezených z Francie.

Foto: Jan Smekal

Ty už odchovaly další tři generace potomků.

Kozí a ovčí jogurty, čerstvé kozí mléko, kozí sušené mléko i kozí sýr ve slaném nálevu. To všechno produkuje Lukáš Hlubek se svou ženou Michaelou na kozí farmě v Krmelíně fungující na principech francouzských farem s dlouhodobou chovatelskou tradicí.

„První myšlenka vybudovat tuto farmu se zrodila v roce 2014. Využil jsem k tomu prostory bývalého zemědělského družstva, byť o ně měli zájem i mnohem větší hráči. Když jsem se však dozvěděl, že nakonec vyšla řada na mě, nebylo už cesty zpět,“ uvedl s nadsázkou Lukáš Hlubek, který tak nejen přivezl prvních tři sta koz z Francie, ale zároveň musel investovat miliony korun do technologií.

Kozí a ovčí mléko vyprodukované na farmě manželů Hlubkových a produkty z něj mají prémiovou kvalitu. Další plusem je minimální kozí aroma u výrobků z kozího mléka.

„K tomuto je zapotřebí dodržovat přísná hygienická opatření. Naši zaměstnanci jsou tak neskuteční pedanti, ovšem jinak by to ani nešlo. Pokud jde o výrobu kozího mléka, není v ní prostor na jakékoli, byť nejmenší chyby,“ upozornil s tím, že významný vliv na dojivosti koz má také jejich strava.

„Toto je ohromná alchymie. V přírodě si kozy dokážou samy vyselektovat, co je pro ně nejlepší, a to se musí respektovat i v umělém krmení - vybrat kvalitní krmivo s vysokým obsahem dusíku a bílkovin. Pokud kozy nedostávají to, co skutečně potřebují a necítí se dobře, pak z nich žádné mléko nedostanete,“ podotkl a dodal, že na své krmelínské farmě mají s manželkou i několik rekordmanek.

„Dvě kozy dojí nad deset litrů denně, asi dvacet koz nadojí devět litrů a více. Na jednu kozu připadá průměrná produkce 4,1 liltru mléka denně,“ vypočítal Hlubek.

I místní ovce prokazují vysokou užitkovost. Sedmdesát dojených ovcí je schopno vyprodukovat 24 000 ovčích jogurtů za měsíc.

Spousta mléka putuje do Číny. Číňané pijí jen kozí mléko

Krmelínská farma produkuje vysoce kvalitní mléko nejen díky chovu francouzských koz a ovcí, které jsou speciálně vyšlechtěny k tomu, aby dojily mléko s minimálním nebo téměř žádným aroma.

Důležitým faktorem je také vysoká úroveň hygieny a čistoty. Mléko je po nadojení zchlazeno zhruba za tři minuty na 4 °C, čímž je dosaženo vynikající bakteriologické kvality mléka.

„I po sedmi dnech skladování v tanku pH mléka neklesá, mléko je neobyčejně stabilní díky mikrobiologické čistotě. Z dojírny putuje mléko potrubím do chladicích tanků a odsud do mlékárny k dalšímu zpracování, anebo se přečerpá do cisteren, ve kterých se přepravuje k zákazníkům,“ přiblížil Hlubek.

Ten své produkty dodává například do supermarketů, ale také prodejen se zdravou výživou či do lékáren. Podstatná část kozího mléka pak končí až u konzumentů v Číně.

„Číňané sice nejí mléčné výrobky, ale pokud jde o mléko, tak pijí jen kozí. V Číně je sice soustředěno šedesát procent všech koz, ovšem ani to Číňanům nestačí, takže musí kozí mléko dovážet i z jiných zemí,“ popsal farmář, který se do tohoto odvětví podnikání v roce 2014 pustil i z toho důvodu, že v něm poptávka stále hodně převyšuje nabídku.

„S ostatními výrobci kozího mléka rozhodně nevedeme žádné cenové války. Nepanuje mezi námi nějaká rivalita. Naopak se dá říct, že jsme spíše přáteli,“ ubezpečil.

Lukáš Hlubek tak na krmelínské farmě často provází mnoho zvídavých lidí. „A můžu říct, že jim říkám úplně všechno, co je zajímá. Nic před nimi neskrývám. Je třeba si uvědomit, že i když se o výrobě dozví úplně všechno, tak to ještě neznamená, že ji dokážou také sami rozjet,“ řekl.

„Všechno je o know how a nabytých zkušenostech. Když se poohlédnu zpátky, tak jsem udělal okolo padesáti zahraničních cest. Učil jsem se především od Francouzů, kteří jsou v tomto odvětví naprostou špičkou. Jejich koncepce je mi nejbližší,“ přiznal Hlubek s tím, že hodně věcí okopíroval.

„Když něco dobře funguje, nemá smysl vymýšlet inovace jen proto, abych se pak chlubil, že jsem přišel s něčím novým.“

Lukáš Hlubek vystudoval veterinární lékařství na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně, od roku 2015 se specializuje na zdraví a management mléčných koz.

K tématu pořádá mezinárodní semináře a poskytuje faremní diagnostiku a poradenství v oblasti chovu mléčných koz, ovcí a skotu v České republice, Polsku, Slovensku a Maďarsku.

Fotogalerie

Foto dne