Byznys
16/12/2015 Jaroslav Baďura

Kvalitní čokoláda, to je umění a vášeň, říká Marcela Krplová

Unikátní moravská manufaktura Amali, která v Bílovci na Novojičínsku vyrábí čokoládu a čokoládové výrobky, slaví malé výročí. V prosinci 2013 spolumajitelky dnešní manufaktury společně vyrobily první tabulku čokolády. Uvnitř článku FOTOGALERIE, ze které se vám budou sbíhat sliny...

„Pamatuji si na první kuchyňské pokusy, kdy jsme si nechali poslat první kakaové boby z Ameriky a malý konšovací mlýn z Indie, pražili je a pak se pokoušeli vyrobit první čokoládu,“ říká spolumajitelka Amali Marcela Krplová.

A jak se podnikatelka, která vlastní například marketingovou agenturu O-range nebo také soutěž Česká miss, dostala k čokoládě?

„Oslovila mě klientka, zda bych s ní nechtěla investovat do jedné manufaktury na čokoládu v Čechách a nakonec jsme se rozhodly, že to zkusíme samy,“ říká Marcela Krplová, která s Gabrielou Mikešovou manufakturu skutečně založila a nyní podnik napůl vlastní.

Filozofie Amali, věta první
Největším uměním je umění být užitečný, vytváříme z čokolády hodnotu, která je uměleckým dílem.

„Hodně mi pomohla návštěva jedné z nejlepších čokoládoven ve Francii, byli jsme u ceněného francouzského čokolatiéra. Tam jsem se do čokolády skutečně zamilovala a rozhodla se, že budeme dělat pravou a špičkovou čokoládu, skutečné „ Fresh“ pralinky bez emulgátorů a lecitinu a jiných přídaných látek,“ říká Marcela Krplová.

Na „zaučenou“ byla i v malé české manufaktuře. „Je už na trhu déle než my, vedou ji dva mladí kluci a dělají to výborně. Nemyslela jsem si, že nám budou dávat rozumy, ale vysvětlili mi, že čím více kvalitních výrobců na trhu bude, tím bude více přibývat zákazníků, kteří si zvyknou na skutečnou kvalitu.“

Bílovecká manufaktura nakupuje kakaové boby v Ekvádoru, Madagaskaru a nově v Columbii. „Boby čistíme, pražíme a meleme. Takovou tradiční a velmi náročnou výrobu dělají tři firmy v České republice,“ říká Marcela Krplová.

Filozofie Amali, věta druhá
Amali, sen, který chutná, vyvolává chuťovou rozkoš a uspokojí toho nejnáročnějšího zákazníka. 

Tabulka čokolády Amali není levná záležitost, stojí přes to korun, ovšem spolumajitelka firmy vysvětluje, že jinak to ani nejde. Manufaktura nakupuje kvalitní kakaové boby, vanilku vozí z Madagaskaru, používá se výhradně třtinový cukr.

Nemalé peníze stály unikátní stroje na výrobu čokolády, vybavení pražírny, mlýn, temperovací stroj…

Marcela Krplová přiznává, že je někdy těžké spojit pozici spolumajitelky manufaktury na čokoládu s majitelkou soutěže o nejkrásnější dívku a ještě vést velkou agenturu. „Ale jinak to nejde, u spousty věcí musím být, nikdo mě nenahradí,“ říká a potvrzuje to vzápětí, když je rozhovor na chvíli přerušen krátkým jednáním se zástupcem tiskárny, jemuž vysvětluje, jak má vypadat a fungovat krabička na čokoládové pralinky.

„Jsme malá manufaktura, nemůžeme si zatím dovolit marketingového ředitele, kreativního šéfa a další pozice.“ I tak si výrobky značky Amali, které jsou třeba k dostání v ostravských obchodních centrech Nová Karolina a Avion, získávají nové zákazníky. „S velkým respektem k lidské ruční práci se můžeme pochlubit obratem přes 2,5 milionů korun. Máme také radost, že se nám podařilo natrvalo zaměstnat neslyšící dívku.“

Filozofie Amali, věta třetí
Stačí nechat malý kousek rozpustit na jazyku, nechat se unést dokonalou harmonií chutí, která dodá odvahu plnit si své sny.

„Když se ptáte na další vize, chtěly bychom otevřít centrum, v němž by návštěvníci z řad zájemců nebo třeba školních exkurzí poznávali proces vzniku čokolády, chceme školit ostatní, nabídnout trhu kvalitní původní výrobu mnoha delikates, pomoci edukaci o kvalitních a raw potravinách. Nemalou ambici máme i ve funkčních potravinách na bázi čokolády. To vše je dlouhá cesta, snad na ní nebude mnoho zatáček.“

Amali nyní vyrábí dvanáct druhů tabulkové čokolády, dále pralinky, deserty a makronky. „Novinkou je devět druhů čokolády s čajovým macerátem, jsou to chuťové skvosty vyvinuté pro obchodní síť Oxalis – ty jsou opravdu pro labužníky.“

Filozofie Amali, věta čtvrtá
Amali s láskou tvoříme pro všechny, pro které čokoláda není luxus, ale potřebou. 

Třináctým druhem čokolády je vánoční čokoláda s perníkovou příchutí, na Valentýna Amali chystá čokoládu pro zamilované se šafránem. „Čokoláda je umění a vášeň a to mě na mé práci pro Amali nesmírně baví,“ říká Marcela Krplová.

Sdílejte článek