Gastronomie
24/04/2023 Jaroslav Baďura

​Kvalitní restaurace v malém městě? Jde to. I v Kopřivnici

Kopřivnici proslavily automobily značky Tatra a mnoho slavných rodáků ze všech možných disciplín lidské činnosti. Špičková gastronomie se tady však nikdy moc nepěstovala.

Napravit se to již tři roky snaží tým restaurace U Bartoloměje, která vznikla příznačně z legendární čtyřky zvané Kaťák, tedy z restaurace umístěné v místním Katolické domě.


Foto: se souhlasem restaurace U Bartoloměje

"Restaurace v Katolickém domě má svou historii, protože se jedná o spolkový dům, 120 let starý, kde restaurace historicky vždy byla. Využití Katolického domu je dlouhodobě oříšek, a bez restaurace si to neumíme představit. Navázali jsme na určitou tradici, mimo jiné například tím, že se restaurace pojmenovala po světci, jemuž je zasvěcen místní kostel, naproti němuž se restaurace nachází," říká manažerka restaurace U Bartoloměje Gabriela Holubová.

To zdánlivě jednoduché - tedy úprava interiérů restaurace a vznik krásného sportovního salonku - celou cestu za lepší gastronomií úspěšně načalo.

Foto: se souhlasem restaurace U Bartoloměje

Poté, co se podařila vskutku zdařilá přeměna interiérů, přišly klasické gastronomické starosti. Sehnat kvalitní zaměstnance a poskládat z nich tým včetně kreativních kuchařů a profesionálního servisu. Když do toho navíc vstoupil covid a v poslední době drahé energie a suroviny, je zřejmé, že cesta za kvalitní gastronomií nebyla ani v tomto případě vůbec jednoduchá.

“Prožili jsme si své bolístky asi jako každý podnik, který se v této těžké době snaží dělat gastronomii poctivě. Ale myslím, že jsme konečně stabilizovaní a na dobré cestě.” říká Gabriela Holubová.

Podnik po covidu zase zvedá hlavu, důkazem moho být například degustační večery. Konal se tady velmi úspěšný večer francouzské gastronomie spojený s párováním francouzských vín, chystá se večer italský a další mají následovat.

Foto: Petr Čaník

"Nedali jsme ale vale českým jídlům, naopak, jen jsme jim oblékli nový kabát, nový look, protože lidé zkrátka českou klasiku milují. Na druhou stranu se věnujeme i světové gastronomii, v našem týdenním menu není vzácností Asie či Itálie. Pečeme si vlastní pečivo, knedlíky, vyrábíme svoje těstoviny. Zakládáme si na kvalitě potravin i na food stylingu, protože jsme zastánci toho, že jídlo musí také krásně vypadat. Chceme být místem, kde jídlo je symbolem pro setkávání, společné chvíle a oslavu.“

Připravuje se venkovní předzahrádka, která byla úspěšná už minulé léto. “Budeme tu pořádat zajímavá odpoledne s grilováním ryb či steaků, myslím, že se hosté mají na co těšit,” říká Gabriela Holubová.

Foto: se souhlasem restaurace U Bartoloměje

Přesvědčování hostů, že se vyplatí si za dobré jídlo připlatit, jde ztuha, přiznává manažerka restaurace. “Pořád slýcháme, že někde jinde jsou levnější. Jenže my si opravdu za našimi cenami stojíme, v takové kvalitě, jakou nabízíme, níže jít nemůžeme,” vysvětluje Gabriela Holubová.

Připouští ale, že to snad začínají chápat i Kopřivničané a stále více se vracejí například ke svátečním obědům v pěkném prostředí, objednávají si oslavy, svatby v prostorách Katolického domu, který disponuje sály až pro 130 osob. Oblíbený je i catering, který ,,šijeme“ zákazníkům opravdu na míru, umíme zajistit zahradní párty, firemní akce, večírky, raut, svatbu i narozeninovou oslavu, vše samozřejmě s dovozem na místo a profesionálním servisem," říká manažerka.

“Navíc to vypadá, že snad budeme rekonstruovat sál a vytvoříme novou terasu za objektem Katolického domu, takže získáme nový krásný prostor."

Foto: se souhlasem restaurace U Bartoloměje

Dobře funguje také zmíněný sportovní salonek s fotografiemi slavných kopřivnických sportovních rodáků, kde se natáčejí zajímavé podcasty se sportovní tematikou a chystá se řada akcí, které přitáhnou hosty nejen do restaurace, ale i za kulturou, například podzimní úspěšný jazzový festival Aerovka.

Sdílejte článek