Gastronomie
20/04/2023 Petr Sobol

Marlenka Cup! Nejlepší mladou cukrářkou je studentka z Českého Těšína

Talířový dezert s použitím kávy, čokolády a jádrovin. Jasné zadání pro přípravu moučníku už šestého kola soutěže Marlenka Cup.

Soutěže se účastnili žáci všech sedmi krajských středních škol, na kterých se vyučuje obor Cukrář. Nejvíce se zadařilo Lindě Mužíkové z Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně.

Soutěž Marlenka Cup pořádala krajská Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola v Opavě. Garantem a generálním partnerem soutěže je společnost Marlenka international. Hlavním cílem soutěže je podpora odborného vzdělávání a zvýšení atraktivity středoškolského oboru Cukrář.

„Cukrařina je nejen atraktivní, ale hlavně náročné povolání. Vyžaduje přesnost, preciznost a trpělivost, ale také odvahu experimentovat a hledat nové cesty a nápady. Soutěž Marlenka Cup všechny tyto nároky spojuje, její účastníci musí v časovém limitu splnit zadání a počítat s velmi náročným a tvrdým hodnocením poroty. I letošní ročník soutěže ukázal, že milovníci moučníků a sladkého nemusí mít obavy, v našem kraji roste nadějná generace cukrářů a cukrářek,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny s tím, že každá ze sedmi škol mohla do soutěže vyslat pouze dva žáky.

Tématem letošního ročníku byl Talířový dezert s využitím zrnkové nebo rozpustné kávy, čokolády a jádrovin. Letos nebyly povoleny ovoce ani zelenina, budoucí cukráři samozřejmě nesměli používat žádné polotovary. Kromě vzhledu a chuti dezertu porota hodnotila také využití a zakomponování kávy a extraktů z ní, použití dalších surovin, práci se surovinami, ale také dodržování hygienických zásad při přípravě a nápaditost provedení.

Letošní prvenství putuje do Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně zastoupené budoucí cukrářkou Lindou Mužíkovou. Druhé místo si napekla Viktoriya Safonik ze SŠSS Ostrava-Hrabůvka. Na třetí příčce skončila žákyně českotěšínské Albrechtovy střední školy Iveta Kurková.

Sdílejte článek