Gastronomie
05/09/2019 Jaroslav Baďura

​Michelinská šéfkuchařka míří na Karlovský gastrofestival, připraví menu pro gurmány

Mimořádný zážitek nabídne milovníkům špičkové gastronomie Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích.

Při příležitosti známého Karlovského gastrofestivalu se zde 5. a 6. října jako host představí první a dosud jediná žena ve střední Evropě oceněná prestižní michelinskou hvězdou, Maďarka Eszter Palágyi.

Nenechejte si ujít degustační menu této respektované a talentované šéfkuchařky, která připraví v sobotu 5. října Michelinskou galavečeři a o den později Michelinský oběd.

Obě menu jsou mimořádnou příležitostí zakusit zážitkovou maďarskou gastronomii v její vrcholné podobě a snoubenou s vyhlášenými maďarskými víny.

„Eszter Palágyi je velmi vytížená a mimo svou restauraci Costes prakticky nehostuje. O to víc nás těší, že přijala naše pozvání a my můžeme její nevšední talent přiblížit také u nás. V době, kdy restauracím vládnou převážně muži, je teprve 32letá maďarská šéfkuchařka v gastronomickém světě skutečnou raritou,“ láká ředitel Karlovského gastrofestivalu Tomáš Blabla.

Sama Eszter Palágyi o sobě s nadsázkou prohlašuje, že po mluvení a chození bylo vaření hned třetí dovedností, kterou si v životě osvojila. A nutno dodat, že tuto dovednost svou pílí a trpělivostí přivedla až k hvězdné dokonalosti.

Hned po škole zamířila na stáže v nejlepších podnicích v Anglii, Francii a Německu, čtrnáct let sbírala zkušenosti a po návratu teď slaví jeden triumf za druhým.

„Nejenže opakovaně obhajuje michelinskou hvězdu, ale svou restauraci Costes přivedla již třikrát za sebou k prvnímu místu v TOP 10 restaurací Maďarska a třikrát za sebou v letech 2016 až 2018 byla také vyhlášena jako Chef of the year v Maďarsku,“ dodává Tomáš Blabla.

V seznamu osobností, od nichž se úspěšná Maďarka učila, se skví i jméno kultovního „šéfkuchaře století“, Francouze Joëla Robuchona. Právě Francie ji oslovila natolik, že její vlivy prolíná do národní maďarské kuchyně.

„Ve Francii jsem se poučila o čisté eleganci a komplexních chutích, což od té doby využívám při vymýšlení a vaření svých jídel. Vždy používám maďarské sezónní suroviny a tradiční metody úpravy, které zachovávají jejich charakteristickou chuť,“ popisuje šéfkuchařka, k jejímž nejoblíbenějším surovinám patří lanýže a zvěřina.

Na ty ve Velkých Karlovicích samozřejmě také dojde. Hlavním chodem sobotní galavečeře bude zvěřina se švestkovými noky a růžičkovou kapustou, mezichodem pak pstruh s kukuřicí a lanýžem.

Těšit se ale můžete i na další lahůdky, mezi nimiž jistě zaujme dezert Somlói Galuska (maďarská čokoláda s ořechy, rumem a rozinkami) nebo vyhlášená maďarská mangalica.

Vpředvečer gastrofestivalového víkendu, v pátek 4. října, se ještě ve Spa hotelu Lanterna uskuteční zahajovací galavečeře v podání místního týmu vedeného šéfkuchařem Josefem Tydlačkou. Menu bude snoubeno s prestižní značkou šampaňského G.H.Mumm.

Nenechejte si ujít ani další program Karlovského gastrofestival a zapište si jeho termín do diáře. Spoustu ochutnávek pod širým nebem v 3,5 km dlouhém horském údolí můžete zažít o víkendu 5. a 6. října. Více: www.karlovskygastrofestival.cz

Michelinská galavečeře Eszter Palágyi

Sobota 5. 10.

· Něco malého na zub: Mangalica

· Amuse Bouche: Costes „Kocsonya“

· Chléb s máslem

· Předkrm: Kachní játra s červeným zelím, Tokaji Aszú a maďarskou brioškou

· Mezichod: Pstruh s kukuřicí a lanýžem

· Hlavní chod: Zvěřina, švestkové noky „Szatmari“, růžičková kapusta a slunečnice topinambur

· První dezert: Costes Honeycomb; citronový krém se slunečnicovými semínky

· Hlavní dezert: Costes „Somlói Galuska“ - maďarská čokoláda s ořechy, rumem a rozinkami

· Petit Fours

Michelinský oběd Eszter Palági

Neděle 6. 10.

· Něco malého na zub: Mangalica

· Amuse Bouche: Costes „Kocsonya“

· Chléb s máslem

· Předkrm: Kachní játra s červeným zelím, Tokaji Aszú a maďarskou brioškou

· Hlavní chod: Costes Signature Dish; „Mangalica“, červená řepa a káva

· Dezert: Costes Honeycomb; citronový krém se slunečnicovými semínky

· Petit Fours

Sdílejte článek