Nejnovější zprávy: ​Metráček z Příbora, slavná romance o vrhu koulí z doby Husákovy normalizace Fotogalerie: ​Na Prodlouženou Rudnou auta nemůžou. Oživili ji bruslaři

Gastronomie

Michelinské menu Kašpárka s Laštůvkou, i to je Garden Food Festival!

V Ostravě dnes začíná výjimečná a oblíbená gastronomická akce, Garden Food Festival.

Foto: fcb.cz a archiv redakce. Grafika: Pavel Krmášek

Akce se v Ostravě koná již potřetí. Organizátoři pokaždé do města přivážejí zajímavé gastrokoncepty a špičkové kuchaře.

Letošní novinkou je show mladých kuchařů, kteří se objevili v televizní soutěži MasterChef Česko 2019. Ti se poprvé se před publikem veřejně představili v pražské Invalidovně, kde letošní série GFF odstartovala. Nyní už soutěžící pilují recepty a vymýšlejí, jakými dobrotami osloví ostravské publikum.

„Chceme uvařit něco pro rodiče a jejich děti, zejména ve věku 1,5 až 3 roky. Rádi bychom totiž změnili často zažité postoje vaření v rodině a návštěvníkům ukázali, že se dá v kuchyni vytvořit zdravé a jednoduché jídlo, často s aktivní pomocí dětí,“ řekla Zuzka Böhmová, která je maminkou tří dcer a je jednou z finalistek soutěže.

Spolu s dalšími talentovanými „soupeři“ Ester, Bárou a Petrem založila projekt nazvaný Křepelky v čokoládě. Kromě této skupiny se na pódiu představí také Mona, Katka, Denisa, Barbora, Kristína, Pavel a Bohuslav.

Chybět nebude ani jeden z hvězdných porotců – michelinský šéfkuchař a ostravský rodák Radek Kašpárek. Ten bude vařit s brankářem Baníku Janem Laštůvkou.

Doplní ho další výborní kuchaři, a to David Valíček z Food Ateliéru, šéfkuchař konceptu Stračena Pub Radim Svačina nebo jeho kolega Martin Makovička, který vede kuchařský tým ve Mlýně vodníka Slámy v Háji ve Slezsku.

A co mohou ochutnat návštěvníci Garden Food Festivalu? Rožněného pštrosa, slezský bigos, kohoutí perkelt, fish and chips s mátovým hráškem, žabí stehýnka, krevetové knedlíky nebo lokše s kachním ragů.

Někdo dává přednost klasice, jako je tatarák, valašský zelný krém, trhaný vepřový bůček nebo jelení guláš. Je libo dobrý burger? Luštěninový, s foie gras nebo s hovězím? Nechybí ani veganská a vegetariánská nabídka.

K tomu sladká tečka v podobě frgálů, makronek, domácích dortů a medovníků, raw zákusků, tradičních či cizokrajných dezertů v doprovodu káv z renomovaných i malých pražíren, piv z velkých i malých pivovarů, tuzemských i zahraničních vín, kvalitní vody, čistých ovocných šťáv, alko a nealko koktejlů i vybraných destilátů.

Domů si mohou zájemci odnést produkty od českých i moravských farmářů a malovýrobců – rybí karbanátky, paštiky, med, domácí uzeniny, pesta, oleje, čokoládové dobroty, pivní speciály nebo ovocná vína.

Nabitým dvoudenním programem hosty provede herečka, spisovatelka a zapálená kuchařka Markéta Hrubešová. V areálu bude také dětská zóna s mnoha atrakcemi – mimo jiné workshopy, tvůrčími dílnami, chemickými pokusy a hlavolamy, které přiveze olomoucká Pevnost poznání Univerzity Palackého.

Uvnitř hradu budou hrací stoly různých velikostí a tvarů, ale hlavně otáčivý kulatý pingpongový stůl, který je jediný svého druhu na světě.

„Novinkou letošních festivalů je hudební program a prodloužená otevírací doba. V sobotu večer bude pódium patřit hudebníkovi Jamie Marshallovi, který hraje akustický soul and folk,“ doplnil ředitel festivalu Pavel Vysloužil.

Pořadatelé také spolupracují s Národní potravinovou bankou, které na závěr festivalových dnů nabídnou přebytečné potraviny a pokrmy. Jídlo putuje přímo do azylových domů či lidem v nouzi.

Garden Food Festival je největší gastronomický festivalový projekt v České republice. Od založení v roce 2015 se rozrostl do pěti měst – Ostravy, Olomouce, Uherského Hradiště a Rožnova pod Radhoštěm. Letos se poprvé představil i v Praze.

Otvírací doba: Sobota: 27. 4. 2019 od 10:00 do 22:00, Neděle: 28. 4. 2019 od 10:00 do 18:00

Doprovodný program Garden Food Festivalu

Sobota 27. dubna

Moderuje Markéta Hrubešová

10:00 – Otevření areálu 11:45 – Zahájení programu 12:00 – Vitamíny u ledu (Michal Černý, Tropico ) 13:00 – Masterchef Česko – kuchařští talenti v akci 14:00 – Křepelka od Martina Makovičky (Mlýn Vodníka Slámy) 15:00 – Co nám dává husa (Husí játra Filipa Töpfera) 16:00 – Škola vaření Davida Valíčka (Food Ateliér) 17:00 – Michelinské menu Radka Kašpárka 18.30 – Jamie Marshall – akustický soul and folk 20:30 – Závěr programu 22:00 – Uzavření areálu

Neděle 28. dubna

Moderuje Markéta Hrubešová

10:00 – Otevření areálu 10:45 – Zahájení programu 11:00 – Snídaně od Davida Valíčka (Food Ateliér Café) 12:00 – MasterChef Česko – kuchařští talenti v akci 13:00 – Michelinské menu Radka Kašpárka + Jan Laštůvka ( Baník Ostrava) 14:00 – Od pařátku k hřebínku (Miroslav Gregor, Hladový kohout) 15:00 – Z farmy přímo na talíř (Radim Svačina, Stračena Pub) 16:00 – MasterChef Česko – kuchařští talenti v akci 17:00 – Závěr programu 18:00 – Uzavření areálu

Foto dne