Gastronomie
13/05/2018 ČTK

Makedonská receptura slaví úspěch. Ostravské žihadlo chutná

​Medový likér Žihadlo vyráběný podle rodinné receptury se během 15 let z Ostravy rozšířil do celé republiky a nyní už i na Slovensko.

Výroba firmy Vena Pelister se každým rokem navyšuje, loni už vyprodukovala 5000 litrů tohoto alkoholického nápoje v několika příchutích, řekl majitel firmy David Žolnerčík.

S výrobou likéru začal před více než 15 lety jeho děda Václav Žolnerčík, který si recept přivezl z makedonského pohoří Pelister. "Moje babička pochází z Makedonie a on tam často jezdil. Vymámil tam recepturu a začal to dělat tady," popsal Žolnerčík.

Jeho děd, kterému je dnes 85 let, měl v té době hodně včelstev. Dělal med, propolis a další včelí produkty, s nimiž objížděl různé poutě. Začal tam rozlévat i nápoj pojmenovaný Žihadlo, který od něj brzy začali odebírat další stánkaři.

"Rozrůstalo se to. Pak se k němu přidal taťka, začali to dělat spolu a já jsem to převzal po otci někdy v roce 2011, když zemřel. Řekl jsem si, že to nenechám padnout," řekl Žolnerčík.

Jeho děda a otec s výrobkem dvakrát uspěli v soutěži o potravinářský výrobek Moravskoslezského kraje. On na ně loni navázal oceněním v soutěži Dobrý tuzemský potravinářský výrobek Česká chuťovka určené českým výrobcům, kteří dodávají potraviny na tuzemský trh.

Původní originální Žihadlo je čistě medové. "Jezdil jsem po stáncích a farmářských trzích a vozil jsem jeden druh v různých okrasných flaškách. Přemýšlel jsem, co vyzkoušet nového, tak jsem zkusil skořici. Základ je stejný, medový a do toho se přihodily celé kusy skořice, žádná aromata nebo barviva," popsal Žolnerčík.

Skořicová příchuť měla úspěch, a tak k ní postupně přibyly ještě kávová a anýzová, na popud kolegy, který dělá rybízové víno, pak příchuť černého rybízu a naposledy letos višňová.

"Med se za studena smíchá s lihem a vodou. Med se nesmí zahřívat, aby se nezničil. Nechá se to nějakou dobu odstát, přidá se tam směs bylinek podle naší tajné receptury, pak se to přefiltruje a plní," popsal Žolnerčík výrobu.

V případě výroby žihadla s příchutí se do sudů přidávají další suroviny - celá kávová zrna nebo mrazem sušené bobule. Na sto litrů žihadla se použije 20 kilogramů medu, loni tak výrobce spotřeboval celkem asi tunu medu.

Odebírá jej stejně jako ostatní suroviny od tuzemských producentů. Dodávají mu včelaři z celého kraje a něco ještě přidá i děda. "Kvalitu medu si samozřejmě hlídám. Používáme květový, aby to bylo chuťově stejné, ale může se stát, že někdy je třeba trošku tmavší," řekl Žolnerčík.

Žihadlo nejprve prodával na poutích či farmářských trzích, postupně začal dodávat i do kamenných obchodů. Nyní má odběratele prakticky po celé republice a začíná se prosazovat i na Slovensku, kam dodává i speciálně vyrobený likér na bázi žihadla.

Rozlévané žihadlo nabízí také několik restaurací a například loni si ho mohli dát i návštěvníci festivalu Colours of Ostrava.

"Každý rok výrobu navyšuju. Má to stoupající tendenci, zatím to ale stíhám všechno vyrábět sám. Manželka mi občas pomáhá, takže jsme vyloženě dvoučlenná rodinná firma," dodal Žolnerčík.

Sdílejte článek