Společnost
14/01/2017 Jaroslav Baďura

Na proslulou Stodolní ulici zamířila v rozšířeném Bernie’s luxusní Itálie

Pamětníci si možná ještě vzpomenou na antikvariát a klub Černý pavouk na Stodolní ulici v Ostravě. Underground smetly nové časy a s nimi i horší, ale i ty lepší podniky na zmíněné proslulé ulici.

Mezi ta bezesporu dobrá místa v posledních letech rozhodně patří irský pub Bernie’s. Po dvou letech prací se na půdorysu podniku vyloupla přístavba – znalci už vědí, že od poloviny září je tady v přízemí v provozu špičkové italské bistro a v patře luxusní restaurace…

Tomáš Taneček.

Tomáš Taneček.

„Za přístavbou nového podniku Bernie’s stojí známý ostravský gastronomický guru Robert Držkovič, který provozoval v minulosti například restauraci Koras,“ říká manažer nové restaurace i bistra Tomáš Taneček. Před několika lety Robert Držkovič pub Bernie’s koupil a rozhodl se jej rozšířit.

„Přístavba trvala dva roky. K původnímu pubu navíc vzniklo bistro v přízemí Prosciutto bar Bernie’s a v patře Gril and wine restaurant Bernie’s,“ říká Tomáš Taneček. V celém objektu tak vedle sebe spolu existují tři restaurace, tři různé koncepty…

Kdo stál za návrhem přestavby a kdo se postaral o interiéry?
Byl to známý pražský architekt pan Macháč. Je to člověk, za nímž jsou například podniky La Finestra nebo La Bottega di Finestra. Naše restaurace je jeho prvním projektem v Ostravě.

Proč zrovna Itálie, proč jste se rozhodli pro tuto kuchyni?
Itálie je podle mě nejlepší kuchyně na světě, je to strašně dobrá, kvalitní a přitom jednoduchá kuchyně. Ano, jsme italská restaurace, ale spousta lidí vidí za italskou restaurací jen pizzu a boloňské špagety. Jenže to není zdaleka všechna Itálie – my tady děláme maso na grilu, kvalitní ryby, které nám chodí chlazené každý den, zaměřujeme se hodně na steaky…

To není až tak výjimečné…
Jenže naše steakové maso nese označení USDA PRIME BEEF, což je označení pro nejvyšší jakost hovězího masa udělované americkým ministerstvem zemědělství. Toto označení nesou pouze 3% celkové produkce hovězího ve Spojených státech. Naše maso pochází ze skotu plemene Black Angus z amerického středozápadu, který je krmen kvalitním krmivem a chován bez stresu, hormonů a antibiotik.Tři měsíce před porážkou je skot krmen pouze kukuřicí, čímž maso dostává specifickou mírně nasládlou chuť. Denně také dostáváme zásilku čerstvých ryb, dnes nám dorazil například takzvaný svatý Petr, štítník, parmice nachová, langustíny a slávky.

Ale hosté u vás najdou i klasickou Itálii, ne?
Samozřejmě, máme i své vlastní těstoviny, žádné polotovary, měníme často nabídku, máme i denní menu, takže jsou i těstoviny s mořskými plody, i klasik, jako třeba aglioolio, a podobně…

Máte otevřeno tři měsíce, jak se vám daří?
Ohlas je velký, lidem se tu líbí, přiznám se, že jsme takový skvělý start ani nečekali – často si zde bez rezervace nesednete, především o večerech. Děláme i odlehčenou obědovou nabídku, naučili se k nám chodit hosté i přes poledne, takže i tou dobou už je dobré si místo zarezervovat.

V Ostravě v poslední době vzniklo hodně zajímavých a kvalitních podniků, věříte, že vaše Itálie uspěje?
Myslím, že rozhodně. Je to koncept a typ restaurace, který v Ostravě dosud chyběl.

Kdo jsou vaší hosté?
Spektrum našich hostů je široké, vídáme u nás hodně známé a významné lidi, ale i milovníky dobrého jídla, kteří třeba nejsou tak známí, ale chtějí ochutnat něco dobrého v podání známého šéfkuchaře Jáchyma Pavelka a jeho týmu… Chodí k nám sportovci, advokáti, lékaři..

Jak se vám podařilo sehnat kvalitní personál?
Začátky byly těžké, ale tím, že se snažíme dělat všechno moc kvalitně, školíme se, jezdíme po světě a sbíráme zkušenosti, tak tím za námi přišli lidé sami. Přišel třeba jeden hodně dobrý sommeliér ze známé pražské restaurace – to se málo vidí, že někdo z Prahy se přestěhuje k nám do Ostravy za prací v restauraci…

Pořádáte i nějaké speciální gastronomické akce?
Ano, děláme tématické akce se sommeliéry a vinaři nejen z České republiky, ale i ze zahraničí, kteří u nás provádějí řízené degustace vín, ale také vinný dorovod k degustačním menu. Desátého února nás navštíví významná osobnost ze známého italského vinařství Argiolas, pan Giuseppe Pinna. Od druhé poloviny ledna se můžete těšit na nový jídelní lístek.

Nemyslíte, že ten váš trochu luxusní koncept malinko míří proti většinovému proudu Stodolní, která nemá v posledních letech úplně nejlepší pověst?
To bych neřekl, vznikají tady zajímavé restaurace i kluby a věřím, že úroveň gastronomie nejen ulice Stodolní, ale i Ostravy půjde nahoru.

Sdílejte článek