Nejnovější zprávy: Vlak v Ostravě srazil ženu, na místě zemřela Výročí: Před 80 lety skončil v Ostravě první okupační nacistický správce

Gastronomie

Na Zaguří šíří věhlas kvalitní gastronomie na Havířovsku

​Méně informovaný milovník špičkové gastronomie podávané navíc v mimořádně vydařeném interiéru by možná do Horních Bludovic v Havířově nezavítal. Jenže restaurace Na Zaguří tady šíří věhlas dobrého jídla, pití a samotných služeb již řadu let.

Foto: food - Vladimír Pryček, interiér: Na Zaguří

Odjakživa tady byla jednoduchá restaurace, tedy pohostinství, které sloužilo k běžnému pohoštění místních obyvatel Bludovic. Již v době, kdy na místě dnešního města Havířova byly jen louky, pastviny a několik usedlostí.

"Samotné základy pohostinství a koloniálu byly založeny na konci 18. století u silnice, která spojovala města Frýdek a Karvinou," říká majitel podniku Gabriel Sebera.

Právě na jeho příkladu lze vidět, jak může úspěšný podnik fungovat – je nejen majitelem a šéfem, ale často zastoupí i v kuchyni, popřípadě jej můžeme vidět mezi hosty v restauraci.

Jde o osobnost, která splynula se samotnou restaurací, a spolu s partou oddaných zaměstnanců přeměnil obyčejný hostinec k dnešnímu obrazu. Nasvědčuje tomu samotný koncept a tvorba interiéru, který je dílem zmíněného pana majitele.

Jak dlouho tedy provozujete restauraci Na Zaguří?
Počátkem devadesátých let naše rodina převzala pohostinství od pana Ludvíka Balóna, který byl jedním ze dvou potomků původních majitelů. Šlo o typický obraz zdevastované nemovitosti, několik let pod správou státního podniku, která bez jedné investice po dobu několik desetiletí vůbec nepřípomíná pohostinství nebo restauraci.

Co pro vás bylo rozhodující při začátku v gastronomii, na místě v té době ještě neznámém?
Šlo o rozhodnutí rodičů, kteří byli osloveni původními majiteli. Tak jako spousta lidí v devadesátých letech viděli možnost dokázat nejen sobě, ale také ostatním lidem, že podnikání je ten správný směr. Dalším důvodem bylo, že mnoho členů naší rodiny pracovalo v gastronomii.

Bylo by vaše rozhodnutí stejné i v dnešní době?
To nevím, ale v dnešní době je mnoho způsobů, jak a kde investovat stejné množství financí s větší šancí na úspěch. Ale určitě nelitujeme našeho rozhodnutí, neboť celá naše rodina dokázala z bývalého zdevastovaného pohostinství, neboli vesnické hospody, vybudovat restauraci, která samotným prostředím, zázemím, vybavením a samostatnou myšlenkou dokáže zákazníka přesvědčit, že v lokalitě jako je Havířov a okolí, lze najít služby a gastronomické prostory na určité úrovni a kvalitě.

Je vidět, že restaurace prošla rekonstrukcí, řeknete nám k tomu víc?
Ano, rekonstrukcí proběhlo postupně několik, i když nikdo nevěděl, zda vůbec vydržíme alespoň rok nebo dva, neboť do pohostinství chodilo jen pár místních obyvatel. Až v době, kdy nedalekou přehradní nádrž Žermanice začalo navštěvovat velké množství lidí, a zdejší služby nebyly připraveny na tak velkou návštěvnost, která trvala několik let, se byť v skromných podmínkách a s omezenými možnostmi, dostalo naše tehdy ještě pohostinství do širokého podvědomí. Byl rok 1999/2000 a po první velké rekonstrukci bylo pohostinství přejmenováno na dnešní restauraci Na Zaguří.

Proč zrovna název Na Zaguří?
Jde o název místní části obce, která byla pojmenována ve stejné době, kdy bylo původní pohostinství postaveno. S úctou k místu a původním majitelům bylo o názvu rozhodnuto.

Do dnešní podoby byla restaurace přestavěna ve kterém období?
O necelých deset let později bylo rozhodnuto o rozšíření nabídky služeb, byla přistavena bowlingová část a školící místnost. V té době a lokalitě šlo o jedno z nejlépe vybavených a moderních bowlingových prostorů, které do dnešní doby nabízí kvalitní zázemí a bowlingové dráhy, včetně povedeného interiéru. Školící místností s kapacitou 30 míst jsme doplnili kompletní nabídku prostorů a služeb. V roce 2015 se vyskytla možnost posunout úroveň celého zázemí a po velmi krátkém rozhodnutí došlo k zásadní rekonstrukci vnitřních prostorů restaurace k dnešní podobě.

Pojďme ale několik let zpět, restaurace Na Zaguří si nezískala jméno jen povedenou přeměnou, že ano?
Máte pravdu, samotná přeměna a modernizace byla jen zúročení práce naší rodiny a zaměstnanců, kteří byli u zrodu restaurace od počátku několika desítek let. Restaurace se dokázala vždy přizpůsobit všem požadavkům dané doby, kdy nároky a požadavky na kvalitní službu a nabídku neustále rostou, hlavně také ze strany zákazníků.

Co tedy vaši zákazníci mohou očekávat?
Restaurace Na Zaguří nabízí například sál pro svatby a jiné události, kdy samotný design i interiér s prvky dřeva, kamene, skla a železa dokáže navodit skvělý pocit a atmosféru. Dále je tu bowling s vybavením na nejvýšší technické úrovni společnosti AMF QUBICA, vhodný stylový prostor nejen pro sport, ale i pro párty a komerční akce. Školící prostor s vybavením pro standartní školení. Avšak hlavním srdcem celé budovy je restaurace, která se stala vyhledávaným místem pro svůj půvab, služby a nabídku.

Při náhledu do nabídky je vidět, že jdete jiným směrem než většina provozů ve vašem okolí, schází vám takzvaná klasická jídla jako placky, žebra nebo kolena...
Ano, máte pravdu, jiný směr je ten důvod, proč lidé od nás očekávají jinou nabídku. Ale klasika, jako je naše svíčková na smetaně, pečená kachna, popřípadě husa, kterou jsme si získali spoustu zákazníků, zůstává. Každá věc včetně pokrmů se dá vždy zlepšovat. Způsob přípravy nebo samotný postup při výrobě pokrmu se neustále zdokonaluje. Avšak nejdůležitější na začátku přípravy jsou samotné čerstvé suroviny, kdy klademe důraz na kvalitu u dodavatelů. Nebudu tvrdit o každém dodavateli, jako je farmář a chovatel, že pochází z regionu, nebo pekař, uzenář, cukrář, který je z okolí... Dovážíme totiž to nejlepší z celého kraje, republiky i zahraničí.

Například?
Pro husy, hlavně ty svatomartinské, jezdím do Maďarska, kůzlečí nebo jehněčí dovážíme z Orlických hor a Krkonoš. Zvěřinu z Jesenických hor a hovězí maso v poslední době dodává farma Klokočov. Vepřové maso zase farmáři ze severních Čech. Ryby odebíráme z místních žermanických nebo beskydských sádek. Ne vše ale dovážíme, byť si vážíme místních výrobků. Ostatní věci, jako jsou dezerty, zmrzlina, pečivo a některé uzeniny si vyrábíme v každé naší restauraci, proto je naše nabídka vždy doplněna sezóními pokrmy, které potěší každého zákazníka. Kromě odlišné nabídky jsem vsadil na širokou nabídku vín, nejen moravských, ale také značek vinařských sklepů z celého světa, která máme uskladněna v naší speciální vinotéce v restauraci.

V každé vaší restauraci? Restaurací Na Zaguří je více?
Ne, restaurace Na Zaguří je a bude vždy jen jedna. Tak jako každá společnost se rozvíjí, tak i naše restaurace se rozvinula, ovšem pod jinou značkou a konceptem. Jde o projekt Zappa´s restaurant v Havířově. Jde opět o prostor, kde klademe důraz na dokonalý design a zázemí tak, aby se nový koncept neshodoval s okolní nabídkou.

Znamená to, že se podílíte nejen na konceptu restaurace, ale i na designu?
Jde o naši práci od návrhu samotného interiéru a designu, včetně návrhu výroby svítidel a detailů, až po samotnou výrobu. Zatím jsem všechny návrhy schoval pod značkou studia Z58. Uvidíme, možná se množství návrhů a práce na designu pod touhle značkou rozšíří.

Děkuji za rozhovor, rádi našim čtenářům již brzy váš podnik a koncept Zappa´s představíme.

Fotogalerie

Foto dne