Nejnovější zprávy: Nový podnik v Ostravě s neobvyklým konceptem: Hunter Coffee & Saloon Fotbalisté MFK Vítkovice potěšili před svátky nemocné děti

Gastronomie

Nachmelené Opici se daří! Pivovar z Krnova zvyšuje prodeje i kapacitu

Nejprve museli začít horší zprávou. Vzhledem k instalaci nové varny byli během května dočasně bez piva. Vypilo se holt všecko. Záhy ale přišla zpráva dobrá. Krnovský minipivovar Nachmelená Opice už opět vaří, a to na varně s dvojnásobně větší kapacitou.

Sládek pivovaru Nachmelená Opice Michal Kuřec (Foto: Tomáš Svoboda)

K rozšíření výrobní technologie došlo po necelých třech letech od vzniku pivovaru, který se rychle dokázal vypracovat mezi lídry na trhu nejen v našem regionu.

Baštou Nachmelené Opice je dnes bezesporu Ostrava, ale najdete ji také v hospodách a restauracích v Brně či v Praze. V bezmála čtyřiceti podnicích jsou její piva na čepu stále, k tomu je třeba připočíst další desítky hospod s rotujícími pípami, pivotéky i velkoobchody.

„Určitě jsme se dostali nad očekávání, která jsme měli před dvěma a půl lety. Je za tím ale spousta práce a my se snažíme nemít nos nahoru a brát pořád vše s pokorou,“ říká sládek Michal Kuřec.

Teď už společně s kolegy vaří na nové varně s kapacitou 20 hektolitrů. Navýšili také počet kvasných tanků a investovali i do automatizace jednotlivých procesů, jako je šrotování sladu či stáčení piva. Chystají však i nový sklad.

Zkrátka inovace všude, kam se člověk podívá. „V současné době máme za sebou šestnáct várek na nové technologii a můžeme s klidem vzkázat, že piva, které nám během května dočasně došlo, zase bude dost,“ pokračuje sládek.

Po náročných stavebních úpravách se těší, že se opět bude moci více věnovat samotnému vaření. A hlavně vymýšlení novinek, protože právě po nich pivaři nadále prahnou.

Vždyť speciály, a zejména pak nejrůznější svrchně kvašené „ejly“, jsou pro Nachmelenou Opici více než typické.

„V plánu opět budou nové styly jako třeba New England Ipa. Chystám se však také použít při vaření piva ovoce a velkou výzvou jsou i kyselá piva a těžké styly jako například piva stařená v dřevěných sudech po whisky,“ upřesňuje Michal Kuřec.

V horizontu nejbližších let se chce zaměřit na stabilizaci výroby. Kapacita varny je nyní dostatečná, a tak se budou postupně připravovat na další rozšiřování technologie pro kvašení a ležení piva.

Na závěr letní sezóny pak chystají už třetí ročník festivalu „Konec léta s Opicí“, který se v Krnově bude konat v sobotu 1. září.

Více se o úspěšném působení pivovaru Nachmelená Opice dozvíte v červnovém vydání tištěného Magazínu PATRIOT, který bude k dostání od příštího týdne.

Fotogalerie

Foto dne