Společnost
15/01/2016 Jaroslav Baďura

Něco pozitivního se děje, říká o gastronomii v Ostravě Pavel Maurer

Zakladatel a vydavatel jediného nezávislého průvodce po tuzemských restauracích, nazvaného Maurerův výběr Grand Restaurant a organizátor Grand Restaurant Festivalu Pavel Maurer poskytl Magazínu PATRIOT rozhovor.

V České republice dnes začíná sedmý ročník Grand Restaurant Festivalu – akce pro příznivce kulinárních hodů, která potrvá až do 29. února v 92 restauracích ve všech krajích země. Ostrava v seznamu opět nechybí, tohoto ročníku se však zúčastní 9 podniků, což je v historii festivalu nejvíce – podrobný seznam ostravských restaurací a jejich festivalové menu najdete zde.

Pane Maurere, jakým způsobem vybíráte restaurace, které se účastní festivalu?

O dramaturgii festivalu rozhodujeme my. Vybíráme vždy ty nejlepší restaurace z regionu či z města. Musí nejen garantovat kvalitu, ale je důležité, aby škála celkové nabídky byla pestrá, z různých kuchyní a odlišných přístupů. V tom je festival přitažlivý.

Letos se účastní nejvíce restaurací v Ostravě v historii festivalu – čím to je?

Myslím a doufám, že se děje něco pozitivního. Třeba je najednou více osvícených restauratérů nebo výborných šéfkuchařů. Celý gastronomický svět se také občas diví, že nejlepší restaurace se nacházejí třeba v Baskicku, Katalánsku nebo v Dánsku. Proč? Je to vždy shoda pravdy, umu a náhody.

Můžete říci, jak vidíte kvalitu gastronomie na Moravě a ve Slezsku v posledních letech?

Zažil jsem několik „vesnických“ podniků, které ctí lokální suroviny a sezónnost a vlastní farmáře. To je jedna z cest.

Máte v našem kraji restauraci, která je podle vás gastronomie skutečně na špičkové úrovni a kam rád na cestách zavítáte?

Ano, jsou to restaurace Miura, Na Hradbách, Bamboo.

V Ostravě vzniká v poslední době řada nových restaurací – co byste poradil začátečníkům v gastronomii? Je podle vás cesta hledat trendy v zahraničí nebo se přikláníte spíše k domácím surovinám a tradičním pokrmům?

Domácí produkce u mě vždy hraje nejvýznamnější roli. Ale pokud někdo opravdu dobře umí – fusion – proč ne?

Sdílejte článek