Gastronomie
09/08/2019 Jan Smekal

Nejkrásnější předzahrádky: ​Skoč do pole láká na vlastní zmrzlinu a Koníčka

Restaurace Skoč do pole v Ostravě-Porubě se může pochlubit prostornou zahrádkou, která návštěvníkům nabízí dostatek soukromí. Navíc je obklopená zelení.

Ze stran od hlavního vchodu není z ulice restaurace Skoč do pole příliš vidět. Jakmile však do ní člověk vstoupí a projde, ocitne se na prostorné zahradě.

„V ten okamžik zjistíte, že takový prostor přímo vybízí k tomu mít tady obrovskou zahradu, která je navíc celá oplocená. Toto byl jeden z důvodů otevřít zahrádku při restauraci a nabídnout tak lidem v Porubě trochu soukromí. Většina zahrádek je totiž u cesty, nejsou oplocené. Je to pak těžší hlavně pro maminky s dětmi. U nás máme ideální místo na zahrádku,“ uvedl spolumajitel a provozní restaurace Skoč do pole Miroslav Panoš s tím, že zahrádku vytvořili loni jeho společníci. „Letos jsme ji rozšířili o další platformy a pískoviště,“ dodal.

Hosté oceňují především to, že zahrádka je oplocená, takže jim nabízí soukromí. Navíc je hodně prostorná.

„Mohou si tady sednout, dát si něco k jídlu a pití. Maminky mohou nechat své ratolesti volně si hrát. Je tady bezpečno a krásný výhled do parku, se kterým má město velké plány. Chce jej revitalizovat. Potom bychom měli mít vchod i z této strany. Hlavní devízou zahrádky je soukromí a fakt, že člověk je obklopen zelení, stromy a klidem ze všech stran,“ zdůraznil Panoš.

Ráno, na obědy a odpoledne chodí na zahrádku hlavně maminky s dětmi, které venkovní posezení láká i nedávno postaveným velkým pískovištěm. „Hodně lidí nám řeklo, že pískoviště je super, byť jsme měli ještě další plány. Pokud všechno půjde dobře, příští rok to tady zase bude vypadat jinak,“ poznamenal Panoš.

„Odpoledne k nám jezdí hodně cyklistů, večer je to směsice lidí. Za pěkného počasí tady lidé sedí až do zavírací doby. Máme tady i umělé osvětlení a jak děti odejdou, lidé si mohou dát deky na písek a lehnout si, jako by byli na pláži,“ pokračoval.

Kdo má chuť na sladké, pochutná si na domácích koláčích

Za pěkného počasí bývá zahrádka hodně plná přes obědy, protože restaurace nabízí obědová menu od 11 hodin až do vyprodání zásob.

„Všichni chtějí sedět venku, takže zahrádka praská ve švech. Momentálně je doba dovolených, tak je to trochu slabší. Dokud však neprší, tak je zahrádka slušně zaplněná celý den,“ podotkl Panoš s tím, že se na ní střídají maminky, cyklisté, lidé, kteří si tu chtějí dát třeba jen koláč, ale pak i takoví, kteří o restauraci ani neví.

„Jdou však kolem, tak se k nám podívají. Největší nápor je každopádně přes obědy,“ řekl spolumajitel a provozní.

A co přes léto nejvíce letí? Lidé chtějí často zmrzlinu, kterou začala restaurace dělat. „Vždycky máme jednu zmrzlinu, jeden sorbet. Hosté se po zmrzlině totiž hodně ptali, tak jsme ji začali dělat. A kdo nechce sedět u nás, tomu dáme zmrzlinu do kornoutku a může hned odejít,“ popsal Panoš s tím, že na zmrzlinu nejvíce chodí rodiny s dětmi. Cyklisté pak ocení především pivo.

„Spolupracujeme s regionálním pivovarem Koníček z Vojkovic, takže máme vždycky na čepu tři, čtyři piva. Snažíme se dělat co nejvíce domácích věcí. A když už máme s někým spolupracovat, tak spíše s někým menším, u koho víme, že produkty jsou skutečně kvalitní. Pomůžeme takovým lidem v rozvoji. Tím, že to dělají dobře, tak si navzájem pomáháme.“

Restaurace dělá ve všední dny 100 až 130 obědů. Nabízí také výběrovou kávu.

„Mí společníci vlastní síť kaváren CO KAFE. V Dolních Vítkovicích začali pražit svou kávu, takže máme kávu od sesterské společnosti. I na tu lidé chodí, protože je opravdu vynikající. Kolikrát lidé přijdou se svými kelímky. CO KAFE nám občas upeče i koláče. Všechno si najde určitý počet svých zákazníků. V úmorných vedrech se lidé chodí schladit zmrzlinou či pivem, pokud mají chuť na sladké, dají si koláče,“ přiblížil Panoš.

Sdílejte článek