Nejnovější zprávy: Kofola zvýšila pololetní tržby a vstoupila do byznysu s kávou Dračí lodě na Hartě a Nohavica v Porubě. Zveme na Top 10 akcí tohoto týdne!

Gastronomie

Nejkrásnější předzahrádky: Z posezení u zámku se domů nespěchá

​Tradiční řecká taverna sídlící v prostorách porubského zámku nabízí hostům pestrou, čerstvou a svěží řeckou kuchyni. Při večerech s tradiční řeckou hudbou si mohou lidé i zatancovat.

Foto: Jan Smekal

Agiu Georgiu, čili tradiční řecká taverna s domácí řeckou kuchyní, v prostorách porubského zámku funguje už deset let a v letních měsících nabízí návštěvníkům příjemné posezení v prostředí zámeckého nádvoří.

„Toto prostředí je výjimečné už tím, že je spjaté s historií. Je tady klid, který není v prostorech, které jsou třeba při nějaké cestě nebo v rušném centru města. Mnoho lidí nám říká, že se tady necítí jako by byli v Ostravě. Spíše mají pocit, že jsou někde na prázdninách, taverna jim vyloženě evokuje Řecko, takže někdy slýcháme, že už jim skutečně chybí jenom moře,“ uvedla Sofie Prusali, majitelka Agiu Georgiu s tím, že posezení není omezené tak, že by lidé museli spěchat a odejít ihned po zavírací době.

„Mohou si tak ještě v tichosti povídat a popíjet víno. Ostatně hosté k nám nikdy nechodí jen na skok. Dokážou u nás strávit celé hodiny.“

Taverna zákazníkům nabízí výborné domácí řecké jídlo z kvalitních surovin připravované s péčí a láskou. Dále dobré řecké víno či kávu.

„U nás rozhodně nejedou masa a k tomu brambory. Běžně tady přijdou kamarádky na rybu a k ní si dají několik druhů salátů, sedmičku dobrého vína, mořské plody, grilované řecké sýry, přes léto máme nabídku hodně pestrou, protože řecká kuchyně je svěží, letní, čerstvá,“ přiblížil šéfkuchař Jan Navrátil a dodal, že lidé jsou nadšení z toho, že v taverně mají pestrý výběr salátů, bezmasých jídel i různé druhy sýrů.

„Není to u nás o tom, že by si někdo dal maso s přílohou. Lidé mají možnost zkoušet, mixovat jídla, řecké stolování je totiž o sdílení jídla,“ poznamenal Navrátil.

Agiu Georgiu je také pověstná tím, že v kuchyni tady používají výborný řecký olivový olej. Nekupují polotovary. „I proto neděláme polední menu. Hosté k nám chodí posedět na delší čas. Mají tady rodinné oslavy nebo tady sedí přátelé u vína a nikam nespěchají,“ popsala Prusali.

V pravoslavné kapli zpívají byzantské hymny v řečtině
Když na porubském zámku před deseti lety tavernu otevírali, mysleli na to, že nepůjde jen o gastronomický prostor, ale že půjde také o místo setkávání umělců.

„Většina z nás totiž studovala nějaké umění nebo se zabývá hudbou. Proto tady bývají i zkoušky kapel, při kterých hosté mohou slyšet i tradiční řecké hudební nástroje, které v Ostravě běžně neuslyší,“ podotkla Prusali.

„Pořádáme také večery s tradiční řeckou hudbou, nádvoří často hostí různé kapely, mnohdy tady hrajeme i my s Rebetikem, což je kapela, která dělá tradiční řeckou hudbu. Takové akce pořádáme ve spolupráci se zámkem, který se stará o to, aby zámek kulturně žil. Hosté tak mohou nejen jíst a pít, ale také poslouchat hudbu a třeba si i zatančit,“ přiblížila majitelka taverny.

Za dobu svého fungování si už taverna získala tolik příznivců, že tady někdy musí vynášet stoly ven, aby si všichni hosté měli kam sednout.

„Lidé totiž chtějí sedět venku, když je hezky. Kolikrát jsou ochotní i čekat, než se jim uvolní stůl, než aby si šli sednout dovnitř. Navíc už od tří hodin je tady stín, takže se tu sedí příjemně i ve dnech, kdy je hodně teplo,“ zdůraznil Navrátil.

A kteří hosté chodí na zámecké nádvoří nejčastěji? Studenti, maminky s dětmi i starší lidé. Podstatnou část pak tvoří také řečtí přátelé provozovatelů.

„Ne takoví, jejichž rodiče se tady přistěhovali po občanské válce v Řecku, ale takoví, kteří se tady přistěhovali za prací nebo za partnerem v posledních letech. Mají pocit, že toto je centrum řecké kultury a místo setkávání. Proto, že je tady taverna, hudba a různé akce, chodí tady i rodiče dětí, které vyučuji řecký jazyk. Máme tady pravoslavnou kapli, kde zpíváme v řečtině byzantské hymny, slouží se pravoslavné liturgie,“ vyjmenovala Prusali, podle které hraje velikou roli i to, že tavernu provozuje jedna velká rodina.

„Všichni bydlíme na zámku a hostům podáváme taková jídla, která sami jíme. Kdo nás zná, tak ví, že provozování taverny pro nás neznamená jen zdroj obživy,“ uzavřela.

Foto dne