Gastronomie
27/11/2018 Jaroslav Baďura

Nová restaurace Sbeerka v Porubě sází na minipivovary a kvalitu

Nová restaurace Sbeerka, která se v Ostravě-Porubě otevře na přelomu roku, oživí tuto městskou část nejen nápaditým designem, ale také velkou nabídkou piv z malých pivovarů a moderní kuchyní.

Restaurace Sbeerka představila Magazínu PATRIOT osobnosti, které se o chod restaurace budou starat. Provozním je zkušený ostravský gastronom Roman Šubrt, kuchyni bude šéfovat o nic méně zkušený šéfkuchař Martin Grygar.

„Víte, tak jako název restaurace je slovní hříčka znamenající pivo i sbírání, tak i my chceme pro naše hosty sbírat zážitky a chutě,“ říká Roman Šubrt. Na osmikohoutovém výčepu budou piva z malých a zajímavých pivovarů nejen domácí provenience, ale i ze zahraničí.

„Nabídneme i kvalitní alkohol - likéry, destiláty, pálenky a prémiový rum. Budeme spolupracovat s palírnou Blatná, konkrétně nabídneme prémiovou řadu Baron Hildprandt.“

Restaurace Sbeerka nabídne celou škálu vín z rodinných vinařství a pečlivě vybírala i dodavatele kávy. „Nakonec jsme se rozhodli pro kávu značky Reserva, která se pěstuje v deštných pralesích a je dodavatelem i do Vatikánu.“

Pokud jde o kuchyni, bude ve Sbeerce zastoupena česká i světová. „Nechceme se vázat nějakým vyhraněným stylem, spoléháme na kvalitní a sezonní suroviny, několikrát ročně budeme jídelníček obměňovat,“ říká Roman Šubrt.

Sbeerka bude otevřena denně od osmi hodin, začínat se bude snídaněmi. „Vidíme tady v Porubě velký potenciál pro moderní snídaňové menu."

Příjemné překvapení zažili provozovatelé restaurace při tvorbě týmu. „Víme, že je o zaměstnance v gastronomii nouze, ale k nám se lidé sami hlásili, protože je láká začínat v nové restauraci a spolu s námi ji tvořit a budovat,“ říká Šubrt.

V restauraci Sbeerka finišují přípravy jídelního lístku a Magazín PATRIOT sledoval, když rozšířený tým restaurace a přátel degustoval pokrmy, které by měly ve Sbeerce zamířit do jídelníčku.

„Postupně chceme s kolegy a přáteli ochutnat všechna jídla a rozhodnout, která je třeba ještě vylepšit nebo pozměnit,“ říká šéfkuchař Martin Grygar. Magazín PATRIOT byl při ochutnávce vepřové kotlety z prasátka duroc, pečených grenaille brambor s tymiánem, omáčkou z pečeného česneku a slaniny a domácí nakládanou zeleninou.

Jako dezert jsme ochutnali čokoládové brownies z fazolí a banánu s mango sorbetem a čokoládovou hlínou. „Každý dělá dezert z mouky, chtěli jsme jej odlehčit právě fazolemi a banánem,“ dodal Grygar.

Sdílejte článek