Gastronomie
03/08/2018 Jan Kubečka

Nový podnik v centru Ostravy: salátový bar světového střihu

​Na Českobratrské ulici v centru Ostravy se v uplynulém měsíci otevřel další nový podnik. Salátový bar s neobvyklým názvem Salad U, který přináší do naší metropole trend mnoha velkoměst jako je Paříž či New York.

Dva mladí majitelé si dali za cíl naučit Ostravany jíst rychlé, ale přesto zdravé jídlo. Podnik dokládá, že salát není jen jídlo k držení diety, ale může se stát plnohodnotným jídlem všedního dne.

Jeden z majitelů – Tomáš - má dlouholeté zkušenosti z gastronomie. Oba majitelé jsou ostravští patrioti a dle jejich slov ani chvíli nepřemýšleli, že by svůj podnik otevřeli jinde než v Ostravě.

Podnik následuje fenomén využití čerstvých surovin od lokálních dodavatelů. Všechny ingredience pro přípravu pokrmů jsou každý den čerstvé a jsou dováženy z nejbližšího okolí.

Tím je zaručena čerstvost a zároveň je podporována místní ekonomika. Majitelé nemyslí pouze na skladbu podávaného jídla a suroviny použité při přípravě salátů a polévek, ale také na obaly, ve kterých je pokrm podáván. Na polévky a nápoje jsou využity 100% rozložitelné bio obaly.

Nabídka salátů je velice pestrá. Najdete v ní kombinaci se steakem, rybou, křehkým kuřecím masem, ale zkrátka nepřijdou ani fanoušci čistě zeleninových pokrmů. Saláty jsou míchány s domácími dresinky.

Pokud salát obsahuje například gorgonzolu nebo parmezán, můžete si být jistí, že v jídle najdete originální a kvalitní surovinu. S náhražkami a umělými dochucovadly se v tomto bistru nesetkáte.

Celý proces přípravy jídla probíhá přímo před vámi. Jednotlivé Ingredience jsou krájeny speciálním kolébkovým nožem, díky němuž lze docílit stejnoměrně velkých kusů salátu a ostatních ingrediencí. Vše je následně spojeno a promícháno s dresinkem. Cílem je napíchnout si na vidličku každou jednotlivou z ingrediencí, kterou v salátu najdete.

Sortiment salátů doplňuje pravidelně obměňovaná nabídka polévek. V době mé návštěvy byl na menu mrkvový krém s mandlovým mlékem. V posledních velmi parných dnech jistě oceníte také čerstvé fresh džusy a smoothie. V nabídce je také bio káva značky Cafe Verde.

Konceptem kamenné prodejny to ovšem nekončí. Dalším cílem podniku je nabídnout rozvoz jídel firmám v centru Ostravy. Forma rozvozu však není zatím příliš obvyklá.

Poslíček doručí čerstvý salát nebo horkou polévku přímo před sídlo vaší firmy na elektrokole. Koncept udržitelného podnikání s důrazem na ekologii tak bude dotažen takřka k dokonalosti

Na zimu kluci chystají nabídku wrapů a speciálních „daily specials“ menu v podobě salátu a polévky za zvýhodněnou cenu. Nabídka se bude postupně proměňovat spolu s ročním obdobím a je v plánu také namíchání salátu na míru dle individuálních chutí a preferencí zákazníka.

Sdílejte článek