Nejnovější zprávy: Na Masarykově náměstí v Ostravě se bude už v sobotu bruslit Ostravskou univerzitu dál povede stávající rektor Jan Lata

Gastronomie

​Nový podnik v centru Ostravy: špagetárna Fasta Pasta

Centrum Ostravy oživil v půlce září nový „take away“ podnik. Ulice Čs. Legií se stala v posledních měsících líhní nových gastro podniků a kaváren. Již třetím podnikem, který na této adrese otevřel je „špagetárna“ Fasta Pasta.

Foto: Vladimír Pryček

Motivací pro založení bistra byla majitelce Tereze především záliba v těstovinách a také jiné jednoproduktové podniky, které se v Ostravě těší oblibě, proto se rozhodla otevřít si vlastní špagetárnu, která v centru chyběla.

Další motivací bylo vypadnout ze stereotypu kancelářské práce a zkusit pracovat méně „hlavou“. Jednoduše vařit a vařit. Od prvního impulsu k fyzickému otevření bistra uběhl rok a půl. Během této doby se vymýšlely omáčky a vybíraly vhodné prostory.

Chutě se ladily s přáteli v garáži, kde se připravily litry rajčatové omáčky, než se docílilo požadované chuti.

S konceptem bistra a všemi nutnými povinnostmi pomáhal Tereze také jeden z majitelů ostravského podniku Bistropen. Dalšími lidmi, kteří majitelce pomohli a dodali jí motivaci a odvahu dotáhnout projekt až do samotného závěru, byli majitelé známého podniku Dock.

Jak říká sama majitelka bistra: „Kluci z Docku mi dodali sebedůvěru a pomohli mi začít.“ Místo zase doporučili známí stojící za podnikem Sádrový ježek. Tereza na základě současných pozitivních zkušeností také podotýká, že namísto konkurenčního prostředí cítí vzájemnou spolupráci lokálních podniků a s kolegy z ulice mají v hlavě i společné akce.

Pojetí bistra nevychází striktně z italských receptů. Nabídka je přizpůsobena místním chutím a preferencím. V nabídce domácích omáček najdete klasickou rajčatovou, která momentálně dominuje výběru zákazníků. Na své si přijdou i milovníci hub, popřípadě sýra.

Menu doplňuje italská klasika aglio olio. Nechybí masová varianta špaget s kuřecím masem či hovězími kuličkami. Specialitou jsou špagety na sladko s mákem nebo vanilkové, které leckterého zákazníka vrátí do dětských let.

Spolu s měnící se sezónou budou v bistru obměňovat nabídku omáček a v plánu je příprava domácího pesta, které bude i samostatně k prodeji na pultu bistra. Menu doplní nabídka sýrů a italských vín.

V průběhu října nabídku těstovin rozšíří bezlepková verze špaget. V budoucnu je naplánován rozvoz. Zákazníci se mohou těšit i na takzvané „happy hours“ mezi 15 a 17 hodinou, kdy mohou ochutnat jídla za zvýhodněnou cenu. Již nyní funguje benefit v podobě zákaznické kartičky. V případě jejího využívání máte desátou porci zdarma.

Dominantním prvkem v interiéru jsou všudypřítomné květináče s čerstvou bazalkou. Bazalka tady není jen dekorací, ale pracuje se s ní v kuchyni při přípravě jídel. Podnik není „zeleným“ jen díky bazalce, ale myslí se zde i na environmentální otázky. Obaly, ve kterých je jídlo podáváno, jsou plně rozložitelné a nabízí se zde „zálohovaná vidlička“.

Fotogalerie

Foto dne