Nejnovější zprávy: Kofola zvýšila pololetní tržby a vstoupila do byznysu s kávou Dračí lodě na Hartě a Nohavica v Porubě. Zveme na Top 10 akcí tohoto týdne!

Gastronomie

Nový podnik v centru Ostravy: Trouble Cafe v designovém kontejneru!

​Z Olomouce doputovala před OC Nová Karolina kavárna Trouble Cafe. U hlavního vchodu do obchodní centra stojí jen těžko přehlédnutelný černý lodní kontejner.

Foto: Archiv Kristýny Schöfrové

Baristé v jeho útrobách připravují výběrovou kávu z ostravské pražírny Coffee Culture. Na filtru ochutnáte výběrovou kávu pražírny Chroast Coffee Roaster z Hradce Králové.

Kontejner tvoří pomyslnou oázu klidu uprostřed shonu v centru města. Okolní šramot a cvrkot působí ze zahrádky na střeše kontejneru jako vzdálený proud řeky. Rukopis interiérové designérky a spolumajitelky kavárny Kristýny Schöfrové je cítit i na malém prostoru okolo železného kvádru.

Využití starého kontejneru, který tak uniknul sešrotování, není jediný dotek udržitelného podnikání. V drincích a kávových nápojích byste plastová brčka hledali marně. Namísto klasiky z plastu usrkáváte drink z brčka ze semolinové mouky.

Funguje tady koncept vratných kelímků na kávu, který je součástí projektu Otoč kelímek. Ryze český nápad má za cíl snížit odpad a přispět k ještě větší udržitelnosti kavárenského byznysu.

V menu s kávovými nápoji a drinky nechybí tradiční espresso, které podle baristů překvapivě vede v preferencích zákazníků.

Za ochutnání zvláště v horkých letních dnech stojí italská specialita affogato. Kávový drink balancující na pomezí kávy a dezertu. Kopeček vanilkové zmrzliny přelitý espressem jistě potěší i milovníky sladkých chutí. Zmrzlinu kavárně dodává brněnská zmrzlinárna Ještě jednu, která zažívá boom nejen v Brně.

Všechny zmrzliny jsou vyráběny z lokálních čerstvých surovin. Žízeň zaženete limonádami On Lemon z polských Katovic. Naopak za nižších venkovních teplot přijdou vhod čaje od lokálního dodavatele.

Při posezení na zahrádce potěší nabídka dortů a sladkého pečiva. V plánu je rozšíření menu o rychlé snídaně v podobě toastů a sendvičů, který si můžete vzít do ruky a pokračovat na cestě do práce.

Co odlišuje tuto kavárnu od zbytku podniků v centru města? Podle majitelky bistra je to jednoznačně kontejner! Provoz kavárny s koncem letní sezóny nekončí, naopak přibudou deky a ohřívací lampy.

Aktuální dění okolo černého kontejneru můžete sledovat na Instagramu @troublecafe.ostrava

Foto dne