Nejnovější zprávy: Jarek Nohavica v zaniklém kině Vesmír vzpomínal na Rok ďábla Gastronom Dvořáček otevřel v centru Ostravy novou restauraci

Gastronomie

Očima sládka: Ostravskou pivní kulturu zvedají mistři výčepní

Pivu rozumí jako málokdo. Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje, ve kterém pracuje desítky let stejně jako jeho předkové, přijel do Ostravy dohlédnout na regionální soutěž mistrů výčepních i na slavnostní otevření nové tankovny Viktorka v Porubě. Jaký má názor na ostravskou pivní kulturu?

Co jakožto pivovarský odborník soudíte o současném dění na Ostravsku, kde mají v hospodách silnou pozici místní značky Radegast a Ostravar?
Musím říct, že v Ostravě se vždy cítím báječně. A to hlavně proto, že právě na Ostravsku jsme před lety začali s jednou z našich soutěží mistrů výčepních. Jeden z prvních vítězů, Vít Voznica, který také působí v tankovně Viktorka, se stal na celé severní Moravě průkopníkem v čepování piva na hladinku. Pro mě je tedy velkou radostí se sem vracet, protože vidím, že hospod, které čepují pivo na hladinku, přibývá. Dokonce bych řekl, že v Ostravě už je opravdu silná komunita restaurací. Je to například Slezská P.U.O.R., kde působí Martin Sláma, který se svými kolegy rozjíždí řadu dalších hospod. Kultura čepování se tady zkrátka rozšiřuje.

Jaká je podle vás pozice Ostravy ve srovnání s jinými velkými městy?
Ostrava jde v posledních letech hodně nahoru. Je to i tím, že po prvním vítězi v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender se tady objevilo několik dalších úspěšných výčepních. Jsou schopní zaučit i další hospody, ve kterých se o pivo starají s tou nejlepší péčí od umytí sklenice přes načepování až po naservírování tak, aby lidi byli spokojení. To je základ, který je v Ostravě vidět. Podle mého se tady povedl ohromný skok dopředu a myslím si, že po Plzni a Praze je to třetí velké město, ve kterém se nádherně čepuje pivo.

Určitě se ale najdou regionální rozdíly, nebo ne?
Přirozeně jsou rozdíly, protože každý kousek naší země je trochu jiný a konkrétně Ostrava je, jak se říká, kraj rázovitý. Myslím si ale, že plzeňské pivo se tady čepuje výborně. Kromě toho je opravdu radost dívat se na soutěže výčepních, kterým jde práce od ruky a kteří jsou velice šikovní. Zrovna tento týden jsem byl na soutěži, ve které do finále postoupily čtyři dámy. Představte si čtyři pohledné výčepní, které dokážou nádherně načepovat pivo, to je potom radost chodit do hospody.

Takže profese mistra výčepního dnes není už jen mužskou záležitostí?
Dříve jsme i v samotných soutěžích viděli, že šlo většinou o kluky výčepní. Dámy se teď ale začínají víc a víc otrkávat. Jsou pečlivější, zodpovědnější a za výčepem jim to docela jde.

Mluvíme spolu v nově otevřené tankovně, která má hostům garantovat pivo v ideální kondici. Co považujete za největší výhodu těchto hospod?
Výhoda všech tankoven je v tom, že pivo jede z pivovaru přímo do hospody. V pivovaru naplníme tank, který je izolovaný, za ideálních podmínek, takže pivo cestou neztratí nic ze svých chuťových vlastností. Od chvíle, kdy pivo opustí pivovar, až do okamžiku, kdy je host pije ze sklenice, je stále v ideálních podmínkách. Naopak nevýhodou je skutečnost, že se tank musí vypít během dvou tří dnů, ale když se podívám kolem sebe na plnou hospodu, myslím si, že o to nemusíme mít strach.

Foto dne