Nejnovější zprávy: Vlak v Ostravě srazil ženu, na místě zemřela Výročí: Před 80 lety skončil v Ostravě první okupační nacistický správce

Gastronomie

Osm druhů piv, špičková kuchyně, design. V Porubě otevřela restaurace Sbeerka

V Ostravě-Porubě na Hlavní třídě byla dnes otevřena designová restaurace Sbeerka.

Foto: Sbeerka

Zahájila stylově, snídaněmi - takto zde hodlají otevírat každý den v týdnu a lákat hosty z blízkých firem nebo třeba z vysoké školy.

Provozovatelé věří, že nová restaurace oživí tuto městskou část nejen nápaditým designem, ale také velkou nabídkou piv z malých pivovarů a moderní kuchyní.

„Tak jako název restaurace je slovní hříčka znamenající pivo i sbírání, tak i my chceme pro naše hosty sbírat zážitky a chutě,“ říká provozní restaurace Roman Šubrt.

Na osmikohoutovém výčepu se budou střídat piva z malých a zajímavých pivovarů nejen domácí provenience, ale i ze zahraničí.

„Nabídneme i kvalitní alkohol - likéry, destiláty, pálenky a prémiový rum. Budeme spolupracovat s palírnou Blatná, konkrétně nabídneme prémiovou řadu Baron Hildprandt,“ dodal Šubrt.

Za designem restaurace, která nahradila nechvalně proslulou hernu Al Capone, stojí úspěšné studio Atelier3m.

Martin Hudák z Atelier3m uvedl, že při přípravě designu restaurace měli původně dvě varianty.

„Jedna z těch cest byla trošku nostalgická, něco na způsob starých prvorepublikových podniků. Druhá možnost byla vydat se cestou dnešního, svěžího přístupu – udělat experiment, sázet na menší pivovary, nabídku různých druhů piva. Vybrali jsme si tedy druhou cestu. A na základě toho jsme vymysleli celý koncept restaurace," říká Martin Hudák.

Restaurace Sbeerka nabídne celou škálu vín z rodinných vinařství a pečlivě vybírala i dodavatele kávy. „Nakonec jsme se rozhodli pro kávu značky Reserva, která se pěstuje v deštných pralesích a je dodavatelem i do Vatikánu.“

Pokud jde o kuchyni, bude ve Sbeerce zastoupena česká i světová. „Nechceme se vázat nějakým vyhraněným stylem, spoléháme na kvalitní a sezonní suroviny, několikrát ročně budeme jídelníček obměňovat,“ říká zkušený šéfkuchař restaurace Martin Grygar.

Foto dne