Gastronomie
24/03/2024 Petr Broulík

Ostravská hospoda Slezska P.U.O.R. potvrdila kvalitu. Za špičkové pivo získala jubilejní cihličku

Foto: Petr Broulík

Velkou slávu zažila v pátek 22. března nabitá ostravská „plzeňská“ hospoda Slezska P.U.O.R. Sám obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Roman Šolc předal přímo u výčepu spolumajiteli klasické a oblíbené hospody Martinu Slámovi v pořadí už pátou Hvězdu sládků, tentokrát v podobě jubilejní cihličky.

Tu si provozovna vysloužila za nepřetržité držení ocenění Hvězda sládků od roku 2019. Slezska P.U.O.R. rovněž dokázala obhájit ocenění i pro letošní rok 2024. Toto ocenění musí každý oceněný podnik po roce obhájit stejně jako například v gastronomii michelinskou hvězdu.

Obchodní sládek nejznámějšího českého pivovaru osobně při slavnosti v Slezske P.U.O.R. narazil soudek řízného nefiltrovaného piva, který ráno přímo ve sklepích plzeňského pivovaru stočil, naložil do auta a přes prakticky celu republiku přivezl do oceněného ostravského šenku. Dubový soudek s „živým“ pivem tak ujel zhruba 500 kilometrů. Po zdarma čepovaném pivu ze stylového dřevěného soudku se v pátečně zaplněné Slezske P.U.O.R. jen zaprášilo.

Chybí těsnění! Budou slavnosti sněženek?

Ještě před naražením dubového soudku však organizátory spontánní slavnosti Hvězdy sládků zamrazilo. „Chybí těsnění do pípy!“ znervóznili šéfové hospody. Vzápětí však přinesl někdo z personálu náhradu, ale lidé v těsné blízkosti soudku si raději odsedli do bezpečné vzdálenosti. Naražení sudu však proběhlo hladce. „To těsnění je možná lepší než to původní,“ ulevili si pořadatelé a žádná „hrabalovská“ scéna ze Slavností sněženek se ve Slezske P.U.O.R. naštěstí nekonala. Celá hospoda odpočítala od tří do jedné a sládek zkušeně, bezchybně a bravurně narazil pivní soudek.

Pivo ze soudku bylo skvělé, ostatně jako pivo v téhle hospodě, která si udržuje neobyčejnou kvalitu čepovaného piva v Ostravě už pátý rok. „Je třeba neslevit. Nastavili jsme vysoký standard ošetřování piva už před jedenácti lety, kdy jsme sem přišli, a udržujeme tuto kvalitu i v našich dalších provozovnách. A jsme rádi, že jsme naučili Ostravu pít pivo čepované na hladinku,“ řekl spokojeně spolumajitel restaurace Slezska P.U.O.R. a průkopník dobře čepovaného piva na severu Moravy Martin Sláma.

Živou hvězdu má Slezska ve vrchní výčepní Barče Gojové

Ten malou slavnost v nabité hospodě sám uváděl a poděkoval přitom za velkou pomoc také opravdové živé hvězdě hospody. Tou je vrchní výčepní Barča Gojová, která pracuje ve výčepu od dob studií v oboru. Barbora získala ocenění v minulých letech už na několika soutěžích výčepních a patří mezi TOP výčepní Plzeňského Prazdroje v celé České republice.

Barča Gojová prozradila nadšeně aplaudujícím hostům zaplněné hospody, jak se čepuje správně pivo, aby chutnalo tak skvěle a tak krémově jako v Slezske P.U.O.R. „Cesta k velmi kvalitnímu moku je opravdu dlouhá. Musí být kvalitní sklad, čisté pivní vedení a nejdůležitější je pivní sklenice. Správného výčepního poznáte jednoduše. Má totiž pořád mokré ruce. Protože si dává záležet na tom, aby ta sklenici byla pěkně čistá, a když je, tak po každém napití uvidíte na sklenici krásné kroužky. Takhle to má být,“ uvedla Barbora Gojová, jedna z nejlepších výčepních v Ostravě.

Ve Slezske čepují pivo s láskou, jako my ho v pivovaru vaříme

Obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Roman Šolc řekl, že už popáté obhájené ocenění Hvězda sládků svědčí o tom, že v šenku Slezska P.U.O.R. čepují plzeňské pivo s láskou.

„Tak jako my v Plzni toto pivo s láskou vyrábíme. Slezske P.U.O.R. pomáhá také výčepní technika, která splňuje veškeré požadavky na čepování kvalitního piva, ale především ho tady umí správně a skvěle čepovat. Všichni, kdo hrají nějaký sport, vědí, že získat titul je těžké, ale obhájit ho je ještě těžší. A tady se to podařilo už pětkrát. A kdo ví, jestli se tady nepotkáme i příští rok,“ řekl obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Roman Šolc, který je zástupcem plzeňského pivovaru pro celou Moravu, Hradec Králové a pracuje v nošovickém Radegastu, který je součástí Plzeňského Prazdroje. Slezskou P.U.O.R. považuje za jednu z nejsympatičtějších a nejlepších hospod na Ostravsku. „Dělají maximum nejen pro kvalitu piva, ale i jídla,“ řekl.

Majitel hospody nemůže na pivo kašlat

Spolumajitel Slezske P.U.O.R. Martin Sláma na otázku, co obnáší už páté získání Hvězdy sládků, odpověděl: „Majitel pivního baru nebo restaurace musí mít vždy na paměti, že pivo a dobré pivo tvoří až sedmdesát procent jeho prodeje. Nemůže proto na jeho kvalitu kašlat, musí na něho dbát a musí se o pivo patřičně starat. Je to dlouhá cesta, ale oplatí se."

Se sládkem Romanem Šolcem se shodují, že pivo bylo často historicky v klasických hospodách podceňováno. „Načepovalo se jen do půllitru, tak nám to přišlo, takhle ho dáváme. Ale tak to není. Kvalitní hospody umějí dát pivu potřebnou lásku a dát mu vše, aby chutnalo lidem stejně jako chutná v pivovaru, když se stočí. Aby mu zůstala ta čerstvost. Pivo je potravina, takže se s ním musí zacházet stejně jako třeba s masem. Nemůže být staré, nemůže být prošlé,“ zdůraznil spolumajitel Martin Sláma.

On sám chce především udržet si Hvězdu sládků dál. „Kvalitu piva držíme jedenáct let a pro mne je nejkrásnější ne to, že jsem ocenění dostal, ale že jsem si ho udržel,“ uzavřel Martin Sláma.

Foto: Petr Broulík
Sdílejte článek