Byznys
17/05/2017 Admin PATRIOT

Pečwork! Když jídlo nejen chutná, ale i dobře vypadá

Počin s názvem Pečwork pod sebou skrývá práci zapálené kuchařky a pekařky Kateřiny Nerušilové, která tráví v kuchyni množství času a připravuje nejrůznější dobroty pro své zákazníky. Kromě toho se o své recepty, rady a tipy dělí na svém blogem.

Láska k vaření i pečení se u ní probudila už před mnoha lety. Už jako malá nejen ráda jedla, ale v kuchyni také pomáhala mamince a babičce.

„Když jsem byla starší a byly třeba prázdniny, tak místo abych šla ven, vyrazila jsem nakoupit a udělala taťkovi k obědu polévku, hlavní chod i dezert,“ říká Katka, které práce v kuchyni dělá radost, a o to víc, když jsou její strávníci spokojeni.

Značka Pečwork pak vznikla teprve před necelými dvěma lety, kdy poprvé navštívila ostravský Restaurant day. „To bylo asi před rokem a tři čtvrtě, kdy jsme šli s přítelem na Restaurant day. Strašně se mi to zalíbilo a řekla jsem si, že něco podobného bych taky chtěla zkusit. Od té doby se jej pravidelně účastním,“ popisuje Katka.

Do té doby pekla především sladké, avšak díky této akci si uvědomila, že poptávka je i jinde. „Hodně lidí tam právě peče, ale sladkého se hosté rychle přejí, proto jsem přešla i k vaření jídel naslano,“ vysvětluje Katka, která má sice nejvíce objednávek na dorty, ale jsou jí vlastní i akce, kde připravuje celý catering.

Kromě pravidelného pečení a vaření nezapomíná ani na svůj blog, který byl v počátcích její prioritou, a na který se snaží přispívat minimálně dvakrát do měsíce. Kromě receptů, kterými se mohou její čtenáři inspirovat nebo si u ní objednat, přidává také recenze.

„Nejdříve to bylo jen o psaní a neplánovala jsem, že budu péct nějak ve velkém. Lidé se mi začali sami ozývat, nejdříve to byla jedna kamarádka, druhá a přibývali i další zákazníci. Jelikož mě to v kuchyni baví a vždy se tam odreaguji, tak jsem si řekla, proč ne,“ popisuje začátky rozvoje Pečwork, který se postupně z koníčku rozšiřuje v práci na plný úvazek.

Inspiraci sbírá všude okolo, navštěvuje různé podniky, čte zahraniční blogy a nebojí se ani klasické české kuchyně.

„Hodně se inspiruji a snažím se pracovat i se staršími recepty, které se snažím předělat, odlehčit, pojmout nějak moderně. Mám ráda české věci jako bábovku, makovec, marokánky, takže se je snažím dělat tak, aby byly přitažlivé i dnes,“ říká Katka, podle níž to není jen o tom vytvořit něco podle receptu, ale důležitá je technika provedení a přehled o tom, co se dá s čím kombinovat.

Než pustí něco nového do světa, tak potřebuje vše odzkoušet a doladit k dokonalosti. „Jsem detailista. Chci, aby ta jídla nejen dobře chutnala, ale i vypadala. Třeba moje mamka je velký kritik. Zpětná vazba je hodně důležitá. Nikdo není dokonalý a já se chci stále zlepšovat,“ oceňuje své blízké, ve kterých má velkou oporu.

„I u toho blogu jsem chtěla, aby nějak vypadal. Nejsem nijak zdatná v oboru IT, tak mi nejdříve pomohl přítel a pak jsme jej předali odborníkům. V tomhle jsem hodně detailista. Přítel je zároveň profesionální fotograf, tak mi fotí i na blog, protože i ta vizuální stránka dělá hodně,“ dodává Kateřina.

Se svým Pečwork zatím nemá žádné zázemí, kde mohou lidé ochutnat její dobroty. V nejbližší době však se právě díky Restaurant day, který se koná o víkendu 20. a 21. května, bude prezentovat v restauraci Černá Hvězda ve Stodolní ulici.

„Od června také s Černou hvězdou navazuji spolupráci, budu jim připravovat dezerty. Je to fajn, že už si ode mě zákazníci nebudou muset objednávat po kusech, ale mohou přijít přímo tam,“ představuje jednu z blížících se novinek, kterých však chystá více.

„Budu také pořád psát a mám v hlavě nějaké nápady, jak to posunout dál, ale to zatím nechám jako překvapení. Každý máme nějaký svůj cíl, svoji vizi. Myslím, že je to pro každého důležité, mít za čím směřovat. To mám i já, tak uvidíme, kam budu směřovat a kam se časem posunu,“ uzavírá Katka.

Martina Kotulová

Sdílejte článek