Nejnovější zprávy: Na Lysé hoře padl teplotní rekord starý skoro 70 let Třinec věří, že finále otočí a znovu zazní Petružálkův "vrtulník"

Gastronomie

Pivo jsem vždycky milovala, říká nejlepší výčepní

Když vás práce baví a chodíte do ní s nadšením, určitě to lidé ocení. Důkazem budiž příběh Hany Baniové, která se před několika dny stala vítězkou celorepublikové soutěže Radegast Mistr výčepní 2018.

Hana Baniová ve finále soutěže Radegast Mistr výčepní 2018 (Foto: Vladimír Pryček)

Přestože je jí teprve 26 let, k profesi výčepní si sympatická Ostravanka už dokázala vytvořit silný a vášnivý vztah. „Pivo jsem vždycky milovala. Na práci v hospodě mě baví jak komunikace s lidmi, tak hlavně čepování. Z toho jsem úplně nadšená,“ říká Hanka.

K samotnému čepování se v minulosti dostala díky známému, který chtěl ve své pivnici pozvednout péči o pivo na vyšší úroveň.

K velkému progresu jí pomohla školení s mistry výčepními, Vítem Voznicou a následně s Martinem Kludkou, který stejnou soutěž vyhrál v roce 2016. Právě v jeho pivnici Assen v Ostravě-Porubě nyní pracuje.

„Martin se pro mě stal vzorem, začala jsem jezdit na různá školení a o pivo se aktivně zajímat. Nezastavil mě ani loňský neúspěch v soutěži Radegast Mistr výčepní, kde jsem skončila v regionálním kole,“ pokračuje letošní vítězka.

Na zlepšení dovedností v náročném řemesle zapracovala s ještě větším nasazením. „Našla jsem se v tom, svoji práci miluju a baví mě šířit osvětu o pivu mezi lidi. Je fajn jim vysvětlit, proč pivo čepované na hladinku chutná jinak než pověstné květáky,“ upozorňuje Hanka na rozdíly v čepování.

Podle ní je pozitivní, že se každým rokem do soutěží výčepních hlásí víc a víc odvážlivců. A to nejen žen a dívek, které měly v letošním finále převahu. Na celém Ostravsku je vidět, že hospod, kde se pivu věnují s láskou, přibývá. Stejně tak roste počet zasvěcených pivařů.

„Opravdu hodně lidí je spokojených. Chodí k nám do hospody vyloženě proto, že jim načepujeme hladinku nebo šnyt. Je bezva, že se povědomí rozšířilo mezi lidi,“ těší výčepní, která si postupně vychovává své štamgasty a získává nové příznivce.

Do budoucna by ráda předávala své zkušenosti dál. Třeba formou školení v dalších hospodách.

A jak se podle ní pozná pravý mistr výčepní? „Nejdůležitější je dělat práci srdcem. Lidi prostě poznají, když vás to nebaví,“ odpovídá Hanka.

Milovnice piva a čerstvá mistryně výčepní může na základě svého triumfu s klidem vzkázat „chlapi, život je hořký“. To sice je, ale právě tuhle hořkost si my, chlapi, umíme vychutnat.

Foto dne