Nejnovější zprávy: Událost gastro sezony v Ostravě: Lanýžové hody v Padre! Porubská Pivotechna chce mít největší výběr piv v Ostravě

PIVNÍ MAPA

Ve Studénce mají pivo pro fajnšmekry! Nový pivovárek vaří jenom "ejly"

David Hanzelka začal vařit pivo nejprve doma na sporáku, pak se přesunul s šedesátilitrovým hrncem a hořákem do garáže, ale i ta mu byla časem malá. A tak letos v červenci otevřel ve Studénce svůj vlastní minipivovar Dejf.

Zaměřuje se výhradně na svrchně kvašená piva, která jej zaujala už před lety. Domácím vařičem je více než deset roků, během kterých vyzkoušel mnoho pivních stylů. Nejčastěji jsou to piva typu American Pale Ale a Indian Pale Ale, česky zkrátka „Ejly“.

„Chci hlavně vařit pořád nová a dobrá piva. Aktuálně mám v nabídce sedm druhů, z toho je šest mých a jeden vznikl ve spolupráci s dalším malým pivovárkem. Plánuju však další a další, což mě baví. Pokaždé jsem zvědavý, jak budou chutnat nové chmely,“ říká David Hanzelka, kterého k pivovarnictví přivedla láska k pivu a rozhlasová reportáž.

Díky ní se dozvěděl, že i doma lze uvařit velice kvalitní pivní speciály, které jsou doménou především menších výrobců. „Když jsem vařil první svrchňák, moc jsem tomu nevěřil. Nakonec jsem ale zjistil, že to je naopak a vlastní pivo mi chutnalo více než klasický pasterizovaný ležák, který se dělá ve velkém,“ vzpomíná na domovarnické začátky.

Teď, nebo nikdy

Vařit pro sebe a pro partu kámošů a známých, to je společné poslání všech nadšenců, jako je on. Jenže pokud pivo chutná a poptávka sílí, myšlenky na stavbu profesionální technologie nabývají na intenzitě.

„O minipivovaru jsem přemýšlel dlouho, ale pořád byly nějaké překážky, časové nebo finanční. Měl jsem i období, kdy jsem z toho byl trochu znechucený. Člověk přece jen vařením doma v hrnci otravuje rodinu,“ pokračuje ve vyprávění „Dejf“, kterého zřejmě zachránilo stěhování od sporáku do garáže. Tam si mohl vařit podle svého.

„Najednou to ve mně dozrálo a řekl jsem si, buď teď, nebo nikdy. Koupil jsem 250 litrovou varnu a našel borce, kteří svařují technologie z nerezu. Tak vznikl pivovar. Sice jsem sotva začal, ale už vím, že potřebuju větší kapacitu. Jak pivo chutná a jde do světa, lidé ho chtějí opakovaně,“ usmívá se muž, který se profesně zabývá distribucí elektronických součástek a strojírenstvím.

Pivovárek je pro něj stále koníčkem, který však roste svižným tempem, takže kapacitu by potřeboval zhruba dvojnásobnou.

„Rád bych pokryl spotřebu svou a kamarádů kolem. Máme takový neoficiální spolek, kde všichni pijeme spíše svrchně kvašená piva. Všechny pivovary se snaží hospodařit, jak se říká, kolem komína a pak pivo dostat třeba do pivotéky. To je i moje cesta, i když je to pořád hlavně o dobrodružství,“ vysvětluje David Hanzelka.

Jeho piva bývají na čepu třeba v ostravské hospůdce U Oráče nebo v Múza baru v Novém Jičíně. Přímo ve Studénce mívá otevřeno třikrát týdně, kdy prodává čerstvé pivo stočené do lahví nebo sudů.

„Pořád se držím druhů, jako jsou IPA, APA nebo Red Ale. Chci však zkoušet i jiné druhy, třeba kyselá piva, byť vím, že v našem regionu to asi hit nebude. Pivních stylů, které jsem nevařil, je pořád ještě hodně,“ podotýká náš průvodce, kteří se řídí heslem: „Hlavně pořádně chmelit a chmelit!“

Pomáhá celá rodina

Protože otevřel teprve před dvěma měsíci, velmi mile jej překvapil okamžitý zájem. I když přiznává, že osobně Facebook nemusí, lidé si jej právě na sociálních sítích, se kterými mu pomáhá kamarád, našli.

„Zatím to funguje velice dobře. Stačí zveřejnit, co máme nového a kde jsme zrovna na čepu a lidi za pivem přijdou. Přes léto k nám navíc chodilo i hodně místních, což jsem až tolik nečekal,“ přiznává zakladatel řemeslného, tedy na ruční dřině postaveného, pivovaru.

Lidé podle něj mají stále lepší přehled o tom, co pivní trh nabízí, a to včetně starší generace, která byla zvyklá na klasiku v podobě ležáku. Připlatit si za pivní degustaci, kterou mají na svědomí specifické chmelové odrůdy, je samozřejmost pro docela početnou skupinu zákazníků.

Dříve si chmely objednával z Anglie, ale současný tuzemský sortiment už je na dostačující úrovni. Ačkoli… „Občas nejsou některé druhy k dostání, ale s tím se potýkáme všichni. Letos se snad i u nás mělo vyšlechtit několik nových aromatických druhů, takže doufám, že bude širší nabídka,“ těší se David Hanzelka na nové výzvy.

Tou největší pro něj dál zůstává skloubení profesního a rodinného života s pivovarnickým podnikáním. Jeho nejbližší naštěstí mají pro další náročnou práci pochopení.

„Pomáhá mi manželka a taky starší syn, kterého jsem dokonce chtěl donutit, aby šel studovat pivovarnictví. Ale nepodařilo se mi to. Podporu v rodině však rozhodně mám,“ dodává na závěr majitel pivovárku ze Studénky.

Čerstvý nováček na Pivní mapě našeho kraje se zatím docela nenápadně skrývá v přízemí domku u hlavní silnice, ale kdo má tu správnou chuť a touhu poznávat nové pivní styly, určitě jej bez potíží objeví.

Tak „Dej Bůh štěstí!“ a u piva zase někdy na viděnou.

Minipivovar Dejf

Místo: 2. května 390, Studénka

Druhy piv: vaří svrchně kvašená nefiltrovaná a nepasterizovaná piva, v nabídce bývá atomově chmelená Atomico IPA 13,5°, dále Mechanico IPA 13,5°, Whale APA 12°, tropická Plešatico APA 13° (vaří společně s pivovarem Dva plešouni), Wolf SMaSH IPA 13°, Electrico R´n´R IPA 15° vařená s použitím žitného sladu a IPA zvaná Grizzly

Fotogalerie

Foto dne