PIVNÍ MAPA
10/04/2018 Tomáš Svoboda

Zajděte si na Psí kusy! Do centra Ostravy láká nová pivnice

Na Poštovní ulici v samém centru Ostravy je od minulého týdne v provozu nový podnik. Jedná se o hospodu, či chcete-li ochutnávkovou pivnici, ostravského pivovaru Hoppy Dog.

Pojmenovaná je trefně, protože psí kusy můžete v Psích kusech v rozumné míře dělat a hlavně ochutnávat. A rozhodně je z čeho vybírat, protože minipivovar, který sídlí ve Vítkovicích, tam čepuje svoji kompletní produkci složenou vždy z minimálně pěti druhů piv.

„O vlastní hospodě jsme původně neuvažovali, ale nakonec nás k tomu přivedlo několik důvodů. Především se nás lidé neustále ptali, kde se naše pivo čepuje a my je museli posílat tam, kam jsme zrovna rozvezli sudy,“ vysvětlil spoluzakladatel rodinného pivovárku Luboš Petr.

Jejich Hoppy Dog, který funguje od konce roku 2016 a vaří výhradně svrchně kvašená piva, podle něj nadále zůstane produkčním minipivovarem. Pivo od nich totiž míří i za hranice města a kraje. Když se ale naskytla šance otevřít vlastní „showroom“ v centru Ostravy, zakousli se do nové výzvy.

Shodou okolností se ve správný čas uvolnily vhodné prostory, v nichž dříve bývala kavárna. „Důležitým faktorem byla také možnost spolupráce s naším kolegou Pavlem, který byl naším odběratelem a nyní hospůdku provozuje,“ upřesnil zástupce úspěšného minipivovaru.

Před více než rokem začínali velmi pokorně. Společně s bratrem Martinem chodili dál do „běžné“ práce a vaření piva a jeho prodeji se věnovali ve volném čase. „Chceme vařit tak, aby pivo chutnalo a my se nemuseli stydět. Doufáme, že to pivaři ocení,“ říkali při našem tehdejším setkání.

Teď už se věnují naplno práci v pivovaru, který je živí. Kromě nové hospody, kde čepují svoje oblíbené druhy jako Witbier, Weizen či americký Ale, se pustili také do projektu ostravské pivotéky, v níž od března působí společně s dalšími malými výrobci.

Co si mohou pivaři slibovat od nově otevřených Psích kusů? „Budeme čepovat výhradně naše piva s tím, že občas pustíme na pípu někoho ze spřátelených pivovárků. Pět až šest piv u nás budete moci ochutnat vždy. Časem bychom rádi nabídli také rychlé a kvalitní jídlo,“ doplnil Luboš Petr.

Odlišit by se chtěli tím, že vedle masových pochoutek budou mít v nabídce také veganskou gastronomii, které se věnuje jejich kolega. Provozní doba hospůdky, v níž je 25 až 30 míst k sezení, bude každý všední den od 16:00, v sobotu pak od 14:00.

„Chceme pořádat také živé koncerty či pivní degustace. Prostor je u nás sice menší, ale docela variabilní. Když se chce, vleze se lidí i víc,“ dodává zástupce dalšího nového podniku v centru Ostravy.

Sdílejte článek