Nejnovější zprávy: Baník doprovodil Slavii k titulu, ale v poháru půjde zdvořilost stranou ​Soutěž sýrů v Karlovicích vyhrál kravský česnekový od Ludmily Rohelové

Gastronomie

Porubská Pivotechna chce mít největší výběr piv v Ostravě

Jedenáct druhů piv na čepu a tři sta v lednicích a v regálech. Taková je nabídka porubské Pivotechny, nového podniku, který vznikl jako společný projekt tří ostravských minipivovarů.

O provoz porubské Pivotechny se stará ostravský sládek a pivovarník Roman Puchálka (Foto: Tomáš Svoboda)

Milovníci a znalci piva si mohou na mapě Ostravy vyznačit další strategický bod. Pivotechna, která se nachází přímo na rohu ulic Opavská a 17. listopadu, má otevřeno od počátku listopadu a je něčím víc než klasickou pivotékou.

Za nápadem, který zaujme už samotným názvem odvozeným od bývalé porubské Mototechny, stojí majitelé minipivovarů Pivovarský dům, Hoppy Dog a Beerokracie.

Když před časem narazili na možnost pronajmout si volné městské prostory, kde dříve bylo kasino, rozhodli se, že v Porubě navážou na společnou pivotéku, kterou otevřeli na jaře v centru Ostravy.

„Dohodli jsme se, že prostory zrekonstruujeme tak, aby v nich mohla být nejen pivotéka, ale i výčep a příjemné posezení. Šli jsme do toho s tím, že u nás chceme mít největší výběr piv v Ostravě,“ říká Roman Puchálka, který je jedním ze zakladatelů nového podniku.

Zatímco v listopadu začínali s provizorním výčepem a konzumací pouze na stojáka, teď už mají na čepu jedenáct kohoutů, v lednicích a regálech tři sta druhů piv a k tomu prostorné posezení v dolní části podniku.

„Plánujeme, že budeme čepovat celkem patnáct druhů piv a k tomu chceme nabídnout až 500 dalších druhů v lahvích,“ vysvětluje zástupce Pivotechny, v jejímž technicky laděném interiéru poutají pozornost přiznané instalatérské trubky i stěny vytapetované retro články z časopisu Svět motorů.

Pivaři si mohou na místě pochutnat na čepovaných pivech nejrůznějších stylů ze tří „domácích“ minipivovarů, ale vítáni jsou také „hosté“ odjinud. Právě takzvané rotující pípy chtějí do budoucna rozšiřovat.

„Sortiment chceme mít co největší, aby si vybral opravdu každý. Ať už k nám zajde na čepované pivo, nebo jde kolem a chce si vzít pivo domů,“ pokračuje Roman Puchálka s tím, že na čepu i v lednicích a regálech jsou veškeré druhy piv od ležáků až po „ejly“, portery, stouty či třeba „kyseláče“.

Kromě produkce z českých minipivovarů a středních pivovarů jsou v prodeji také piva z Belgie, Maďarska, Polska nebo Austrálie.

Jelikož je Pivotechna podnik, kde byste měli dostat nejen kvalitní pivo, ale v případě potřeby i „náhradní díly“, plánují i prodej dalších komodit.

„Do budoucna chceme navázat prodejem sladu a chmele pro další minipivovary z Ostravy a okolí. Přemýšlíme také o prodeji v menším množství pro domovařiče,“ upřesňuje muž, který sám kdysi začínal u domácího vaření piva.

Postupně se však z ajťáka stal sládek, který se věnuje nejen vlastnímu „létajícímu“ pivovárku Beerokracie, ale stabilně vaří také v ostravském minipivovaru Garage.

„Rád bych lidem, kteří chtějí začít, ukázal vaření piva formou workshopů. Další aktivitou, kterou chceme dělat, jsou řízené degustace. Ukážeme, že pivo zdaleka není jen ležák,“ podotýká Roman Puchálka.

Zájem lidí o nový podnik, který je v provozu něco přes měsíc, jej mile překvapil. „Návštěvnost je zatím nad naše očekávání. Vždy nějakou dobu trvá, než se lidé naučí chodit. My jsme rádi, že se zájem pořád zvyšuje,“ dodává ostravský pivovarník.

Fotogalerie

Foto dne