Nejnovější zprávy: Věž Nové radnice zve na poslední letošní noční vyhlídku na město! Tragédie v Ostravě: Muž spadl z okna v jedenáctém patře

Gastronomie

Porubu zdobí nový podnik: Bar LA CORSE

Před nedávnem se v Porubě na Hlavní třídě otevřel nový podnik LA CORSE.

Foto: LA CORSE

"K Porubě mám citovou vazbu, jelikož jsem tu strávil podstatnou část svého života a je pro mě nejpěknější částí Ostravy," říká majitel podniku Roman Šeliga.

Bar nejdříve otevřel v oblasti Stodolní ulice. "Po dobu čtyř let jeho působení jsme stále hledali vhodné prostory v Porubě na Hlavní třídě. Hlavní třída na mě totiž působí jako nejznámější ulice ve Francii Champs-Élysées. Stodolní ulice již není to co to bývalo," říká majitel podniku.

Jak dlouho jste si pohrával s myšlenkou přestěhovat podnik do Poruby a jak dlouho vám trvala realizace?
Původně jsme chtěli otevřít bar v Porubě, ale nenašli jsme vhodné prostory, proto jsme otevřeli bar v oblasti Stodolní ulice. Později se nám podařilo vhodné prostory objevit. Realizace trvala 15 měsíců. Takto dlouho to trvalo hlavně kvůli úřadům a všem institucím, kterým jsem museli dokládat spoustu dokumentace, což stálo nemalé peníze a nekonečné úsilí a vytrvalost.

Jaký je koncept vašeho podniku, jste více kavárna nebo koktejlový bar?
Jsme hlavně koktailový bar, ale také nabízíme kávu, pivo a ostatní alkoholické a nealkoholické nápoje.

Proč název LA CORSE?
Je to v překladu Korsika. Korsika nás inspirovala z rodinných důvodů. Má sestra působila na Korsice 11 let a její přítel 16 let. Já sám jsem měl tu možnost Korsiku navštívit a vidět mnoho míst tohoto úchvatného ostrova.

Na jakou klientelu cílíte?
Naši hosté jsou právě ti, kteří rádi ochutnají nějaký zajímavý koktejl a zároveň jsou příznivci těchto nápojů - ať už alkoholických či nealkoholických. Věková kategorie je různá, u nás si vybere z nabídky každý podle toho, kdo má co rád a co mu vyhovuje.

Umíte nabídnout svým hostům něco jiného, co třeba v Porubě není?
Nabízíme korsické kaštanové pivo, které u nás není běžně k dostání. Jsme přesvědčení, že kaštanové pivo Pietra, aperitiv Cap Corse a myrtový likér nenabízí žádný gastronomický podnik v Ostravě a možná ani v České republice. Hlavně nabízíme kokteily, které již upadly v zapomnění od starých mistrovských barmanů dle originálních receptur.

Jste gastronom? Jak dlouho se pohybujete v tomto oboru?
V oboru se pohybuji od nástupu na Střední odborné učiliště společného stravování, tedy už 27 let.

Pracujete taky za barem nebo podnik řídíte jen jako šéf?
V baru jsem každý den jako barman a šéf v jedné osobě.

Na Hlavní třídě se v poslední době otevřelo několik nových podniků, nemáte strach z konkurence?
Z konkurence strach nemáme, jelikož každá provozovna má jiný koncept. Koktejlový bar v Porubě v tomto podání není. Na Stodolní ulici nás bylo téměř 60 různých podniků, takže ne, nemám strach.

Ale přesto - váš podnik se nachází hned vedle tří zaběhnutých restaurací. Není to krok špatným směrem?
Každý ze sousedních podniků má jiný koncept a hosté si mohou vybrat dle nálady a podle toho, na co mají chuť, anebo projít všechny podniky během jednoho večera. Aspoň se moc nenachodí.

Máte v plánu vybudovat před podnikem předzahrádku?
Ano. Její podoba bude dle norem Městského obvodu Ostrava-Poruba

Na co byste rád pozval vaše hosty?
Naší specialitou jsou koktejly, dále pak nabízíme k pivu utopence, tvarůžkový tataráček a pomazánku, k vínu nakládané sýry a Rillettes de Connerré - skvělou francouzskou paštiku. No a ke koktejlu ideálně další koktejl. (smích).

Michal Šlachta

Foto dne