Nejnovější zprávy: Na titulní straně: Pořád jsme na začátku, říká ředitel DOV Petr Koudela Podívejte se, jak budou vypadat nové škodovácké tramvaje pro Ostravu

Gastronomie

Recenze: Indická Ganga v hájence u Frýdku-Místku? Funguje to!

Tuhle restauraci si nenechejte ujít, říkali nám v redakci znalci gastronomických poměrů, když jsme vedli debaty, kdeže je v kraji nejlepší indický podnik.

Foto: Karel Kita a Jaroslav Baďura

V Ostravě je už indických restaurací povícero (věděli jste, že vynikající pověst má nenápadný stánek ve food courtu v Avion shopping parku?), velmi solidní úroveň ale mají i další podniky v centru Ostravy, třeba Makalu na Sokolské, která se prezentuje jako indicko-nepálský podnik.

Restaurace Ganga na okraji Frýdku-Místku připomíná spíše bývalou lesní hájenku či zájezdní restauraci, tady by neznalý turista asi čistokrevnou Indii čekal jen těžko.

Ale místní už vědí, velký zájem je tu prý o "bezedný" talíř, tedy sněz co můžeš za určitou, a ne příliš vysokou cenu.

Taky se nás hned po příchodu číšník ptá, zda jdeme na tuto výhodnou nabídku, jenže my chceme ochutnávat.

Objednáváme a než nám přinesou předkrmy, rozhlížíme se okolo. Tohle fakt musíte vidět - na všech stolech umělohmotné ubrusy s příšerným vzorem kávových hrníčků, na které se vám v letním parnu lepí lokty, na všudypřítomném dřevěném obložení sem tam visí indický ornament či obrázek...

"Tohle je typická indická restaurace pro obyčejné lidi, žádný luxus, ale takhle to prostě v podobných podnicích v Indii i ve světě vypadá," poučuje mě zcestovalý kolega.

Ale to už číšník nese předkrmy: paneer pakoras, smažený indický domácí sýr, obalený v cizrnové mouce.

Přiznám se, že by mi nevadilo pro začátek trochu více chutí, těstíčko i přiložená omáčka jsou spíše nevýrazné, ale neurazí.

Kolega si dává taštičky plněné pikantními bramborami, hrachem, ořechy a doplněné cizrnou, jogurtem, cibulí a rajčaty - punjabi samosa chaat.

Tohle už nám chutná více, směsice kořeněných chutí a vůní udělá přesně to, co má, tedy naladí na hlavní chod.

Kuře tandoori vařené v rajčatovo máslové omáčce, na jídelním lístku pojmenované klasicky butter chicken je vynikající, máslo zjemní rajčatově nakyslé tóny, celek je opravdu výborný.

Kolega nedbaje vedra sahá po nejostřejším pokrmu na jídelním lístku, označeném třemi papričkami, kuřeti vindalo, připraveném s chilli, bramborem, kořením a rajčatovou omáčkou.

Obojí si dáváme s pečenými plackami, mimochodem vynikajícími.

Ostrost je poznat, ale stále vnímáte chuť masa i omáčky, tohle tady umí, i toto jídlo nám dělá radost.

Sladkosti na závěr jsou opravdu mimořádně sladké, ale takhle to Indové prostě mají.

Rasgulla, tedy kuličky ze sušeného mléka, tvarohu a krupice, plavou ve sladkém nálevu a jsou fakt sladkou tečkou, nebo spíše dvojtečkou...

Gulab Jamu, opět ve formě dvou kuliček, ale nahnědlé barvy a konzistence minibuchtiček ze sušeného mléka, jsou na tom s cukrem stejně, i tady je výrazná sladkost hlavním pocitem. Půvabné jsou kompotové misky jako ze školní jídelny...

Indická Ganga u Frýdku-Místku je tedy obvyklý podnik svého druhu na nepříliš obvyklém místě, ale doporučujeme ho všem, kdo rádi ochutnají exotiku či mají prostě pro Indiii slabost - tady vám ji nepokazí.

Foto dne