Gastronomie
21/01/2019 Jaroslav Baďura

Restaurace U Tiskárny tradičně drží nahoře opavskou gastronomii

Opavská restaurace U Tiskárny je již pátým rokem součástí projektu gastronoma Pavla Maurera Grand Restaurant Festival.

Téma Chuť da Vinci bylo pro nás velikou výzvou. V době před půl tisíciletím se mnoho dnešních surovin nepoužívalo a ty, které se podávaly na stůl, dnes neexistují nebo nejsou velkým lákadlem pro dnešní strávníky," říká majitel restaurace Jiří Krčmář.

"Jelikož Leonardo da Vinci byl milovníkem ovoce, zeleniny a sýrů, rozhodli jsme se řídit tímto směrem. V našem menu je velké zastoupení surovin, jako jsou fíky, limetky, citrony, žlutá a klasická řepa, květák romanesco, brambory violet," dodává šéfkuchař Karel Jašek.

Restaurace se rozhodla inspirovat také faktem, že Leonardo da Vinci byl vynálezce.

"Rozhodli jsme se trošku si se surovinami pohrát a vytvořit například fíkový a limetkový kaviár, citronový krém, který mrazíme kapalným dusíkem, a parfém z hořkých pomerančů," uvedl šéfkuchař.

Co tedy festivaloví hosté po rezervaci na stránkách www.grandrestaurantfestival.cz až do konce února v rámci degustačního menu U Tiskárny ochutnají?

Jako předkrm se podávají karamelizované fíky v pampeliškovém medu, parmazánový chips, feta, limetkový a fíkový kaviár.

Hlavním chodem je top sirloin s krémem z červené řepy, brambory violet, baby karotka, a dezert sestává z čokolády, citronového krému, ovoce a parfému z hořkých pomerančů.

Restaurace U Tiskárny je kvalitní stálicí opavské gastronomie. "Snažíme se každý měsíc vymyslet pro naše hosty zajímavé akce, jako třeba thajskou kuchyni," říká Jiří Krčmář.

Restaurace se chlubí největším výběrem steaků v Opavě. "Nabízíme rib eye steak, sirloin steak, flank steak, t-bone steak, baby tomahawk . Maso na tyto steaky bereme z rodinné firmy, která má dvacet let zkušeností s dlouhotrvajícím suchým zráním masa z vybraných chovů," dodal šéfkuchař Karel Jašek.

Sdílejte článek