Nejnovější zprávy: Dny NATO v Mošnově navštívilo 220.000 lidí, tedy stejně jako loni Při hromadné autonehodě se zranilo sedm lidí

Byznys

Ryby mi dříve smrděly, říká majitel Rybárny na Kuřím rynku v Ostravě

Jedním z novějších podniků, které v poslední době oživily centrum Ostravy, je i Rybárna na "Kuřím rynku", tedy na Jiráskově náměstí. Magazín PATRIOT zajímavé nové podniky, a nejen ty gastronomické, postupně představí.

Milovníci ryb si přijdou na své v prostorách rybárny s příhodným názvem Rybárna na rynku v centru Ostravy na Kuřím rynku.

Od letošního září Rybárna, která dříve působila na Sladovně, rozšířila svůj prodej právě do těchto míst a hosté si tam mohou vychutnat nejrůznější rybí speciality, ale také sehnat živé ryby.

Původní myšlenka Rybárny na rynku přitom vznikla v Brně, kde jeden ze zakladatelů, Filip Šeliga studoval. „Na tu ideu jsme přišli náhodou při popíjení piva v Brně. Tam funguje několik rybáren, mezi nimi i tradiční rybárna u Sopíka, kde pracoval kamarád. Začali jsme spolu s Jakubem Voigtem a na vzniku mají velký podíl také jeho rodiče. Přidal se k nám také kamarád z Aljašky Ondřej Vala, který k rybárně připojil bistro,“ přibližuje Šeliga začátky podnikání.

Start nového podniku byl pro něj a pro kamarády krušný, ale díky několikaměsíčním zkušenostem a svému zalíbení v rybách už se může v oboru cítit jako právě ta pověstná ryba ve vodě.

Kladný vztah k rybám získal hlavně díky prodeji vánočních kaprů a letní brigádě na Aljašce, kde potkal mnoho zajímavých lidí.

„Důležité to ale bylo ze tří důvodů. Jednak mi přestal vadit specifický zápach z ryb, vlastně už to necítím. Na brigádách jsem potkal spoustu lidí, kteří mají ryby rádi a na cestě nám mnohokrát pomohli, nebo ještě pomáhají. Zjistil jsem také, že ryby jsou dražší komodita s lepší marží než třeba kuřecí,“ doplňuje zakladatel teď už rodinného podniku Šeliga a velmi oceňuje také práci své matky a sestry, které neváhaly přiložit ruku k dílu.

Místo na Kuřím rynku vybrali hlavně kvůli dvorku, který je za rybárnou ukryt, a který bude otevřen příští jaro. Ryby pak shání především u dodavatelů, které zná a se kterými má dobré zkušenosti. I díky nim jsou v rybárně připraveni splnit zákazníkům každé přání, se kterým přijdou.

„Pokud lidé zavolají předem, tak se dá sehnat úplně všechno. Nedávno jsme zákazníkovi dělali humra a jinému ho zase prodávali živého. V akváriu máme třeba živé úhoře,“ láká na speciality zakladatel, který by v budoucnu rád založil další rybárnu v Ostravě-Porubě.

Čerstvost a kvalita surovin jsou v podniku na prvním místě. „Chtěli bychom co nejrychleji sami začít jezdit pro ryby až k moři a vybírat si opravdu jen to čerstvé. Když už to má být ryba z farmy, tak ať je to dobrá farma,“ představuje svou vizi a upozorňuje, že přístup dodavatele je pro něj při výběru klíčový.

Martina Kotulová

Fotogalerie

Foto dne