Nejnovější zprávy: Vlak v Ostravě srazil ženu, na místě zemřela Výročí: Před 80 lety skončil v Ostravě první okupační nacistický správce

Gastronomie

Šéfkuchař Poštulka připravil festivalové menu po svém a moderně

Šéfkuchař hotelu Park Inn by Radisson Vojtěch Poštulka připravil pro letošní ročník Grand Restaurant Festivalu a jeho motto Chuť da Vinci moderní menu, které ctí zadání, avšak je v něm znatelný otisk jeho tvůrce.

Foto: Park Inn by Radisson

Restaurace ostravského hotelu Park Inn by Radisson je již řadu let pravidelným účastníkem projektu gastronoma Pavla Maurera Grand Restaurant Festival - ten trvá od poloviny ledna do konce února.

"Já jsem se s festivalem úplně poprvé setkal asi před šesti lety tady v hotelu Park Inn. Pak jsem odešel do hotelu Imperial a prosadil si, abychom se festivalu účastnili i tam. No a po mém návratu zpátky do hotelu Park Inn bylo samozřejmostí, že budeme nadále součástí festivalu," říká Vojtěch Poštulka.

Jste rád, že vás a váš tým příprava degustačního festivalového menu vytrhne z obvyklého celoročního rytmu?
Víte, my tady máme zajímavých akcí celou řadu, takže se rozhodně nenudíme (směje se). Festival je ale pro nás příležitostí oslovit kromě ubytovaných korporátních hostů také lidi z našeho okolí, hosty z Ostravy.

Proč jsou pro vás důležití?
Chceme restauraci a hotel prezentovat i místním, aby se podívali, jak to tady funguje, jaká jídla vaříme, že si k nám mohou zajít na skutečně dobré pokrmy.

Jak jste uvažoval při tvorbě menu, jehož mottem je letos Chuť da Vinci?
Vždycky nás začátkem října osloví pan Maurer, jestli se do festivalu chceme zapojit. Potom nám sdělí pravidla, je stanoveno téma – letos to je vlastně pocta Leonardu da Vinci. My jsme se tedy přihlásili a pak to začalo - rozhodně to nebylo raz dva.

Jak to tedy bylo?
No my se sice téma festivalu dozvíme v říjnu, ale festival začíná až v polovině ledna. A my v tom období chceme mít čerstvé a především i dostupné suroviny. Takže jako první obvolávám dodavatele se svou myšlenkou a ptám se jich, jestli jsou mi schopni danou surovinu v potřebném termínu vůbec sehnat.

Studoval jste jídla dané doby, nebo jste se řídil vlastními zkušenostmi?
Řídil jsem se spíše svým stylem. Chtěl jsem to menu trošku synchronizovat do té Itálie, renesance a co se v té době jedlo. Určitě tam byla zvěřina, ale nedrželi jsme se přímo tématu pana Maurera – da Vinci byl totiž vegetarián.

Takže jak nakonec menu dopadlo?
Do hlavního chodu jsme například zapojili polentu a panna cottu. Může to možná znít trošku obyčejně – proto jsme dali pokrmům neobyčejný design, modernější vzhled a jiné chutě. Jako amuse bouche podáváme focacciu z černých oliv a sušených rajčat, předkrmem je telecí vitello tonnato s rajčatovou marmeládou.

A hlavní chod?
Podáváme mufloní hřbet s grilovaným fíkem, mangoldem a polentovým nokem s lesním medem. A dezert tvoří panna cotta z granátového jablka, malinový prach a prosecco sorbet.

Degustační menu lze objednat na stránkách Grand Restaurant Festivalu.

Fotogalerie

Foto dne