Nejnovější zprávy: Dny NATO v Mošnově navštívilo 220.000 lidí, tedy stejně jako loni Při hromadné autonehodě se zranilo sedm lidí

Gastronomie

Šéfkuchař Valíček poradí kuchařkám ve školních jídelnách, jak lépe vařit

​S novým školním rokem startuje projekt Fajne školní bistro, který se dotkne stravování v jídelnách na základních školách.

Foto: Karel Kita

Město jím přispěje ke zlepšení stravovacích návyků žáků. Projekt je inspirován populárním televizním pořadem o vaření. Vybrané školní jídelny navštíví známý ostravský šéfkuchař David Valíček, který založil Food Atelier v Dolní oblasti Vítkovic a pořádá v něm kurzy vaření. Kuchařkám a personálu v kuchyni pomůže například s organizací, přípravovou pokrmů a jejich servírováním.

„Chceme motivovat kuchařky našich škol, aby vařily nejen zdravě, ale také chutně a moderně. Proto jsme připravili sérii workshopů, ve kterých, po vzoru konceptu z televizní show, šéfkuchař navštíví školní jídelny, kde pomůže s vařením. Spolu s ním a kuchařkami se do projektu zapojí i studenti středních škol. Cílem je představit nový, neotřelý způsob stravování, atraktivní pro děti a zajímavý pro personál z kuchyní. Věřím, že tím ušetříme i část jídla, které zatím končí ve zbytcích,“ řekla náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová.

Šéfkuchař připravil vzorové menu na jeden den a společně s kuchařkami ho dětem uvaří. Pilotní menu zahrnuje českou kuchyni, Street Food, mezinárodní kuchyni a salát. Děti dostanou degustační menu.

„Je dobré si uvědomit, že člověk jí i očima, a tak doufám, že připravené jídlo bude na talíři vypadat hezky, bude cool a děti ho s chutí sní,“ dodala náměstkyně Hoffmannová.

David Valíček se ještě v tomto roce vydá do jídelen na třech základních školách, konkrétně ZŠ I. Sekaniny v Ostravě-Porubě, ZŠ Matiční v Moravské Ostravě a ZŠ a MŠ Šeříková ve Výškovicích. Společné vaření odstartuje v první polovině října v základní škole v Porubě.

Stejně jako kuchařky ze školních jídelen se bude muset také David Valíček při svém školním vaření vejít do norem a tabulek, které nastavují cenu jídla. Cena jedné porce nesmí překročit částku 34 korun a při přípravě pokrmů musí kuchaři respektovat nutriční doporučení.

S přípravou pokrmů ve školách pomohou také studenti Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické z oboru nutriční terapeut a studenti ze Střední školy společného stravování v ulici Krakovská v Hrabůvce.

„Jsem samozřejmě zvědavá, jak budou s tímto projektem spokojeny děti a jestli se jim bude jídlo líbit a také chutnat. Proto se jich po skončení projektu zeptáme. Žáci a zaměstnanci se mohou vyjádřit k projektu v jejich škole. Kuchařky i my dostaneme zpětnou vazbu,“ dodala Andrea Hoffmannová.

Projekt je hrazen z rozpočtu města Ostravy, mentoring pro tento rok bude stát 70 848 korun. Akce bude pokračovat ve druhé půlce školního roku, kdy David Valíček navštíví dalších devět ostravských základních škol. Deset kuchařek ze školních jídelen se navíc zúčastní kurzu vaření přímo ve Food Atelieru.

David Valíček vařil ve špičkových kuchyních ve světoznámých restauracích po celém světě, například v hotelu Burj al Arab v Dubaji, v restauraci Fig and Olive na Manhattanu, v KPMG u michelinského kuchaře Stacey Harrise nebo v londýnské Berners Tavern u šéfkuchaře Jasona Athertona.

Foto dne