Nejnovější zprávy: Nemocnice ve Frýdku-Místku uvedla do provozu magnetickou rezonanci Kamion plný cihel zablokoval dálnici u Bravantic

Byznys

Starobylý Landek oživila gastronomická lahůdka: Bistropen

Nově otevřené bistro Bistropen v areálu Landeckého parku v Ostravě – Petřkovicích se chlubí jedinečnou atmosférou a pokrmy z čerstvých surovin od lokálních dodavatelů a farmářů.

Bistropen s kapacitou osmdesáti míst a velkým letním sálem pro téměř dvojnásobek vyrostlo z objektu bývalé stolárny v areálu Landek parku. Místo je výjimečné svou jemností a členitostí prostoru, ale stále si drží také svou jedinečnost a rustikální atmosféru.

„Líbila se nám ta myšlenka mít na odlehlém místě rustikální, autentické bistro, poněvadž ke všemu co tady okolo je, perfektně sedí,“ říká majitel Daniel Hladký. Kromě jídla a pití tak mohou lidé místo využít i pro pořádání nejrůznějších akcí.

„V této přírodní rezervaci s největší důlní expozicí v České republice se sportovištěm, kempem a možností dalšího sportovního využití, si mohou hosté odpočinout, zasportovat si nebo se jen tak najíst, napít či zapařit,“ vypočítává Hladký několik výhod umístění podniku, který je úzce spjat s okolím, které představuje propojení technické památky, hornického muzea a vrchu Landek, který je národní přírodní památkou.

V bistru se pak zákazníci dočkají těch nejčerstvějších potravin od místních dodavatelů a farmářů. Provozovatelé si zakládají na tom, aby maso a zelenina pocházely z kontrolovaných ekologických chovů a pěstitelství.

„Myslíme si totiž, že bychom měli jíst potraviny, které jsou lokální a sezónní, protože tak to příroda dala. Také chceme podporovat malé živnostníky, aby peníze zůstávaly tady u nás a mohli jsme se dále vyvíjet,“ představuje Hladký své představy o fungování bistra, kde se většina pokrmů vyrábí podle vlastních receptur.

Zdraví hostů, kvalita surovin a jednoduchá kuchyně je to, čím se snaží podnik vyznačovat. „Naše filozofie se odráží od toho, jak vnímáme život, jaké máme priorit,y a od toho, co nám dává nějaký smysl,“ doplňuje Hladký, který se svým podnikem soustředí hlavně na to, co se děje teď a tady.

Inspiraci pro podnik pak hledá všude okolo sebe, ve zkušenostech, v místě, lidech, přírodě a podobně. I při nápadu založení bistra hrály důležitou roli společné vztahy a spolupráce.

„Spousta věcí vznikla a vzniká díky vztahům, které máme s lidmi, se kterými spolupracujeme, a se kterýma se setkáváme. Na tom hodně záleží, protože když kolem sebe máte lidi, kterým můžete věřit, tak pak jde práce sama,“ oceňuje spolupráci všech okolo Hladký.

Martina Kotulová

Fotogalerie

Foto dne