Nejnovější zprávy: Bistro Spot v centru Ostravy končí. Vydrželo jen pár týdnů Ve vlaku cestovala přepravka plná pavouků. Nikdo se k nim nehlásí

Gastronomie

Svoji profesi vnímám jako poslání, říká ostravský výčepní Pavol Kravec

Nejlepšího výčepního na celé severní Moravě najdete v ostravské pivnici Assen. Jmenuje se Pavol Kravec a je čerstvým obhájcem prvenství v regionálním kole prestižní soutěže Pilsner Urquell Master Bartender.

Pavol Kravec, vítěz regionálního kola soutěže Pilsner Urquell Master Bartender 2018 (Foto: Plzeňský Prazdroj)

Šikovní výčepní z celé severní Moravy se sešli v úterý v ostravské restauraci Slezská P.U.O.R., kde se utkali o postup do celostátního kola soutěže vyhlašované už třináctým rokem Plzeňským Prazdrojem.

Znalosti poměřili nejprve v písemném testu zaměřeném na výrobu piva a péči o něj. Následovala praktická zkouška, během které výčepní dokazovali porotě, zda dovedou načepovat dokonalou „hladinku“ se sněhobílou krémovou pěnou či jak umějí komunikovat s hosty.

Vše nejlépe zvládl Pavol Kravec z ostravské pivnice Assen u Lupka. Obhájil tak regionální prvenství z loňska a společně s dalšími postupujícími se utká o vítězství ve finálovém kole v Plzni 16. srpna.

"Z vítězství mám o to větší radost. Obhájit titul je vždycky o něco těžší. Profesi výčepního vnímám jako poslání a snažím se, aby naše hospoda byla místem, kde lidé dostanou vždy skvěle načepované pivo a kde se budou cítit dobře," řekl výčepní, za kterým se spokojení štamgasti velice rádi vracejí.

Účast v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender je pro něj velkou motivací. "Chci společně s kolegy lidem dokázat, že i na severu Moravy čepujeme plzeňský ležák v té nejvyšší kvalitě,“ doplnil Pavol Kravec.

Do finále dále postupují Simona Křížková z ostravské restaurace Slezská P.U.O.R. a Daniel Wiweger z restaurace The Pub Opava.

Ještě před finálovým kolem projdou všichni postupující namátkovou kontrolou, kdy je v domovských hospodách tajně navštíví sládci z Plzeňského Prazdroje.

Jak sami uznávají, letošní ročník provází vysoký zájem výčepních i stále zlepšující se výkony.

"Svědčí to o tom, že o naše pivo je v hospodách a restauracích skutečně dobře postaráno. Jsme rádi, že se nám daří podporovat profesní růst výčepních i vysoký standard české pivní kultury," konstatoval starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Letošní ročník soutěže má celkem sedm regionálních kol, kromě Ostravy výčepní soutěží v Brně, v Mladé Boleslavi a také v Praze a Plzni, kde bylo vzhledem k vysokému zájmu přidáno po jednom kole navíc.

Foto dne