Nejnovější zprávy: Jakub Janda je rok poslancem. Něco jde rychle, něco hrozně pomalu Zaměstnanci Krajského úřadu se opět zapojili do potravinové sbírky

Gastronomie

Svoji profesi vnímám jako poslání, říká ostravský výčepní Pavol Kravec

Nejlepšího výčepního na celé severní Moravě najdete v ostravské pivnici Assen. Jmenuje se Pavol Kravec a je čerstvým obhájcem prvenství v regionálním kole prestižní soutěže Pilsner Urquell Master Bartender.

Pavol Kravec, vítěz regionálního kola soutěže Pilsner Urquell Master Bartender 2018 (Foto: Plzeňský Prazdroj)

Šikovní výčepní z celé severní Moravy se sešli v úterý v ostravské restauraci Slezská P.U.O.R., kde se utkali o postup do celostátního kola soutěže vyhlašované už třináctým rokem Plzeňským Prazdrojem.

Znalosti poměřili nejprve v písemném testu zaměřeném na výrobu piva a péči o něj. Následovala praktická zkouška, během které výčepní dokazovali porotě, zda dovedou načepovat dokonalou „hladinku“ se sněhobílou krémovou pěnou či jak umějí komunikovat s hosty.

Vše nejlépe zvládl Pavol Kravec z ostravské pivnice Assen u Lupka. Obhájil tak regionální prvenství z loňska a společně s dalšími postupujícími se utká o vítězství ve finálovém kole v Plzni 16. srpna.

"Z vítězství mám o to větší radost. Obhájit titul je vždycky o něco těžší. Profesi výčepního vnímám jako poslání a snažím se, aby naše hospoda byla místem, kde lidé dostanou vždy skvěle načepované pivo a kde se budou cítit dobře," řekl výčepní, za kterým se spokojení štamgasti velice rádi vracejí.

Účast v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender je pro něj velkou motivací. "Chci společně s kolegy lidem dokázat, že i na severu Moravy čepujeme plzeňský ležák v té nejvyšší kvalitě,“ doplnil Pavol Kravec.

Do finále dále postupují Simona Křížková z ostravské restaurace Slezská P.U.O.R. a Daniel Wiweger z restaurace The Pub Opava.

Ještě před finálovým kolem projdou všichni postupující namátkovou kontrolou, kdy je v domovských hospodách tajně navštíví sládci z Plzeňského Prazdroje.

Jak sami uznávají, letošní ročník provází vysoký zájem výčepních i stále zlepšující se výkony.

"Svědčí to o tom, že o naše pivo je v hospodách a restauracích skutečně dobře postaráno. Jsme rádi, že se nám daří podporovat profesní růst výčepních i vysoký standard české pivní kultury," konstatoval starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Letošní ročník soutěže má celkem sedm regionálních kol, kromě Ostravy výčepní soutěží v Brně, v Mladé Boleslavi a také v Praze a Plzni, kde bylo vzhledem k vysokému zájmu přidáno po jednom kole navíc.

Foto dne