Byznys
31/08/2017 Tomáš Svoboda

Tankové pivo frčí! Ostravar otevřel další dvě pivovarské hospody

Vzestup tuzemské pivní kultury výmluvně ilustrují přibývající značkové hospody jednotlivých pivovarů, které se zaměřují na čerstvé tankové pivo a kvalitní gastronomii. Dva nové podniky tohoto druhu během léta otevřel také pivovar Ostravar.

V rámci konceptu pivovarských hospod Ostravarna to bylo nejprve na ostravských Fifejdách a ve druhé polovině srpna také v Opavě. Celkem má ostravský pivovar, který na podzim oslaví 120 let od založení, v provozu tři Ostravarny.

První byla otevřena již před rokem poblíž Jubilejní kolonie v Hrabůvce. Co mají tyto hospody společného?

„Na základě našich dlouholetých zkušeností a průzkumu trhu jsme se rozhodli pro koncept velké moderní hospody s tankovým pivem, jednoduchou, ale kvalitní kuchyní a přirozeně ostravskou atmosférou,“ vysvětluje Jan Trochta, spoluautor konceptu Ostravaren.

Pivovar si podle něj vždy důkladně vybírá, v jaké lokalitě nová hospoda vznikne a snaží se také získat provozovatele, který má odpovídající zkušenosti. Nezbytným předpokladem je nadšení a zájem o tankové pivo, které je základem pivovarských podniků.

Mimo jiné, Ostravar je v tomto oboru opravdovým průkopníkem, protože první tankovou hospodu s kapacitou 70 hektolitrů měl v Karviné U Slunka již v roce 1963.

„Výhodou tankového piva je především kvalita a čerstvost. Do Ostravaren se přiváží z nedalekého pivovaru filtrované a nepasterizované. S nadsázkou se dá říct, že pivo chutná jako byste jej konzumovali přímo ve sklepích pivovaru, jen je díky filtraci jiskrnější,“ říká vrchní sládek pivovaru Roman Richter.

Opava je první, další města budou následovat

Milovníci piva si mohou ve všech třech podnicích vychutnat celou škálu značek, která se skládá z tradiční dvanáctky a výčepní desítky, které aktuálně doplňují speciálně chmelená piva Mustang a Letní 11.

Otevření nové Ostravarny na Ahepjukově ulici na Fifejdách, kde láká k návštěvě třeba také tvarůžkový tatarák vyráběný dle originální receptury a podávaný s topinkami z domácího chleba pečeného ve vlastní peci, bylo svým způsobem očekávaným krokem.

Expanze za hranice města, konkrétně do Opavy, je pro někoho možná překvapující, nicméně potvrzuje, že Ostravar chce postupně oslovovat pivaře napříč regionem.

„V opavském regionu měl náš pivovar historicky velmi silné postavení.  Proto jsme chtěli mít první mimoostravskou Ostravarnu právě v Opavě,“ uvádí manažerka značky Pavla Ličková, podle které se nové hospodě na rušné Krnovské ulici podařilo dobře využít prostor předchozí restaurace.

„Opava je první, ale rozhodně ne poslední město, kde se Ostravarna objeví. Prioritou pro nás nicméně pochopitelně zůstává naše domácí Ostrava a její okolí,“ dodává manažerka pivovaru s tím, že v případě vhodné příležitosti jsou připraveni překročit i hranice Moravskoslezského kraje.

Sdílejte článek