Gastronomie
17/07/2019 Jaroslav Baďura

V centru Ostravy se otevřel nový obchod. Nabízí sýry, vína, uzeniny a delikatesy

V centru Ostravy, jen pár kroků od zastávky Elektra, byl před několika dny otevřen nový obchod.

Velkoryse řešený a poměrně velký prostor oživil pod názvem Boutique Gurmán ostravský gastronom Břetislav Slivka, který již šest let provozuje prodejnu se stejným sortimentem v Ostravě-Porubě.

"Obchod v centru jsem chtěl otevřít původně již před šesti lety, ale dal jsem tenkrát přednost Porubě. Otevřením své druhé prodejny bych rád přispěl k "renesanci" centra, stejně jako jiní kolegové v okolí," říká Břetislav Slivka.

Vaše nová prodejna je vskutku rozlehlá a stylová - kdo se postaral o návrh interiéru?
Byť jsem Ostravák, tak mám dvě oblíbené restaurace v Havířově: Zappa´s a Na Záguří. Mají úžasný interiér a tak jsem se pídil po tvůrci. Vytvořil si ho sám majitel pan Sebera, tak jsem jej oslovil a domluvili jsme se na spolupráci. Celý výtvor byl pod jeho kuratelou.

Jaké druhy sýrů zde zákazníci najdou?
Sýry odebíráme především od holandských dodavatelů. Přeci jen vyrábí sýry už stovky let a umí to skvěle. Nicméně máme sýry i z Itálie, Francie, Dánska, Slovenska.

Co dalšího je zde k prodeji?
Stejně jako v Porubě se snažíme mít sortiment složený od základních potravin, jako je pečivo, mléko, šunka, až po vína Pierra Richarda, lanýžové produkty, nejlepší uherák světa roku 1913... Zákazníci u nás mohou tedy ve zkratce nakoupit potraviny k běžné konzumaci, stejně tak narozeninové, vánoční dárky nebo něco jen tak pro radost. Vždy říkám, že od revoluce už měli všichni všechno, kastroly, vysavače a teď už je konečně doba, kdy se obdarováváme kvalitním jídlem.

Od jakých dodavatelů své zboží odebíráte - snažíte se pomáhat místním farmářům, nebo prostě chcete mít to nejlepší?
Pravidlo výběru mám jednoduché. Odebírám to, co mi chutná.Tak jako máme zahraniční dodavatele, máme i české. Což je někdy paradoxně horší, hodně dodavatelů umí vyrobit skvělé věci, ale obchodní stránka pokulhává. Výjimkou je třeba pan Milerski z Jesenicka, který nám dodává med, nebo táta a syn Bauerovi, provozující vyhlášené řeznictví u Bobra. Zakládáme si na pečivu z lokálních řemeslných pekáren.

Budet pořádat v prodejně nějaké akce?
Akce pojímáme ve spolupráci s dodavateli. Hodně nápomocní jsou právě řezníci od Bobra, ať už s přípravou pastrami sendvičů, či zabijačkovými specialitami. V zimě, pokud je v předvánočním masakru čas, i degustace vín.

Jaká je otevírací doba prodejny?
Otevřeno máme od pondělí do pátku od 8 do 18 hodin. V sobotu od 9 do 12. Pokud jsem na prodejně já, je klidně otevřeno až do osmé večer...

Sdílejte článek