Nejnovější zprávy: Chytrá myšlenka: Měření znečištění nové generace Chytrá myšlenka: Aplikace, která v botě hlídá chůzi i běh

Gastronomie

V Ostravě vznikají unikátní trhy pěstitelů a malých výrobců potravin

V Ostravě si hledají místo unikátní trhy, které by umožnily malým výrobcům, prodejcům a pěstitelům potravin za finančně dostupných podmínek nabízet své výrobky.

Foto: Michaela Halfarová

Za projektem stojí Michaela Halfarová, která myšlenku představila o víkendu v rámci konání akce Restaurant Day pod názvem Trhy, co se hledají.

"Projekt Trhy, co se hledají, není plánovaný jako jednorázová akce. Naopak usiluji o to, abychom našli místo v centru města Ostravy, kde bychom trhy mohli pořádat pravidelně, nejlépe na každodenní bázi," vysvětluje Michaela Halfarová.

Pilotní spuštění Trhů, co se hledají, dne 17.11. 2018 bylo ukázkou pro fanoušky a potenciální subjekty, kteří by mohli s trhy v budoucnu finančně pomoci.

"Trhy, co se hledají, jsou ve své podstatě unikátní projekt, který si troufám říci nemá v České republice obdoby. Jedná se o nekomerční projekt. Nekomerční je tím, že se snažím o vytvoření atraktivního a finančně dostupného prodejního prostředí v centru města. Komerční nájmy mohou zaplatit pouze velké firmy, které bohužel už většinou nehledí na kvalitu ale kvantitu," říká Michaela Halfarová.

Maloprodukce je ve většině případů mnohonásobně kvalitnější, než ta masová. "A tím se také řídím. Potřebuji vytvořit zázemí pro zemědělce, lokální producenty, malé a začínající značky. Nesmírně ráda bych zapojila i obyčejné babičky, které si na své zahrádce pěstují deset řádků brambor z čehož si jeden nechají a zbytek prodají na trzích."

Michaela Halfarová má velké plány, rády by projektu zapojila nějakou organizaci, která se stará o seniory. "Ráda bych poskytla pracovní příležitost aktivním seniorům, kteří by byli rádi zapojeni do pracovního procesu, nebo byli jednoduše v kontaktu s lidmi. Napadá mě stánek se specialitami našich babiček a dědečků. Takové domácí nudle od babičky jsou přeci nejlepší, že ano?"

V neposlední řadě by na trzích chtěla vytvořit i jídelní zónu, kde by si lidé mohli dát také něco k snědku. "Tohle vnímám jako nedílnou součást trhů."

Trhy, co se hledají, jsou trhy s přesahem. "Jsou určité zásady a hodnoty, které jsou pro nás důležité. Proto jsem vytvořila několik pilířů, které jsou pro nás stěžejní: zakládáme si na podpoře lokálních surovin, farmářů a malých či začínajících podnikatelů. Jde nám o zvýšení kvality a spektra čerstvých, lokálních potravin a jejich dostupnost. Dbáme na ekologii a snažíme se o redukci zbytečných plastů. Proto naše prodejce žádáme o alternativní řešení. Usilujeme o vrácení života do centra města, vybudování komunity lidí, kteří se tam budou scházet, klademe velký důraz na celkový vizuál a design trhů a rádi bychom zapojili aktivní seniory," říká Michaela Halfarová.

Restaurant Day dal Trhům, co se hledají příležitost se zúčastnit za zvýhodněných finančních podmínek. "Za to jsem velmi ráda a veřejně jim děkuji. Nastavili jsme si pravidla tak, abychom si nekonkurovali ba naopak pomáhali. Na Restaurant Day se lidé přišli najíst a k nám na trhy nakoupit suroviny domů. Musím říci, že zájem byl opravdu extrémní."

Na pilotním spuštění trhů se představilo exotické ovoce z Ugandy, marmelády Solertus se kterými paní Melišová slaví světové úspěchy v Mezinárodní soutěži World's Original Marmalade Awards Dalemain Cumbrie, kde získala jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile. Její výrobky také slaví úspěchy v ČR, kde 2x vyhrála Regionální potravinu MSK za svůj sirup ze smrkových výhonků (2018) a bylinný čaj (2017).

"Pak jsme tam měli pana Klinkovského z Med Ostrava, který v tomto roce získal ocenění Med roku 2018, rodinnou pekárnu Tutto, která nám dovezla svůj kváskový chléb , Gaston chilli, kteří si sami pěstují a vyrábí chilli omáčky. Vše bez konzervantů a umělých ochucovadel. Další prodejce a také první vyprodaný stánek bylo ostravské Usuš to Maso, Také velmi zajímavý příběh mladého kluka, který se rozhodl jít proti proudu a vyrábět sušené maso/jerky ručně, nikoli strojově," popisuje Michaela Halfarová.

"Dále k nám zavítala gurmánská mlékárna Bon Lait se svými kozími a ovčími produkty, čerstvá zelenina z ekostatku Vorličtí a šikovná květinářka Míša, která nabízela vazbu květin skládající se převážně z rostlin sbíraných v naší domovině. Kapacitu nabízených stánku jsme vyplnili na sto procent, určitě bychom zvládli dvojnásobně více, ale takové kapacity stánků k pronájmu Trojhalí zatím nemá," lituje Michaela Halfarová.

"Prakticky okamžitě jsme dostávali nadšené zprávy, se zájmem o to, kdy budou trhy zase. Velmi mě to těší a motivuje v dalších jednáních o budoucnosti trhů. Pokud by nás čtenáři chtěli podpořit, stačí nás jen sledovat na sociálních sítích instagram a facebook, kde nás najdou pod názvem @trhycosehledaji."

Fotogalerie

Foto dne