Nejnovější zprávy: Chytrá myšlenka: Měření znečištění nové generace Chytrá myšlenka: Aplikace, která v botě hlídá chůzi i běh

Gastronomie

Věřím, že z Koníčkova dvora bude výjimečný areál, říká sládek Mojmír Velký

Je příkladem vzestupu malých pivovarů v našem kraji. Sládek a majitel pivovaru Koníček Mojmír Velký i letos potvrdil, že umí vymýšlet a realizovat nové nápady. V areálu Koníčkova dvora ve Vojkovicích otevřel zážitkový minipivovárek, ale radost mu dělají i další události. Třeba nedávné ocenění v celostátní soutěži Pivo roku.

Mojmír Velký, sládek a majitel pivovaru Koníček z Vojkovic (Foto: Tomáš Svoboda)

Váš pivovar Koníček ocenila odborná porota třetím místem v kategorii Pivovar roku. Čekal jste něco takového?
Nečekal jsem, že by nás někdo ocenil a už vůbec ne, že to bude někdo z Prahy, kde mají trochu svůj svět (soutěž vyhlašuje od roku 1990 Sdružení přátel piva, pozn. red.). Myslím to tak, že se hodně věnují pivovarům v Čechách, takže proto bylo překvapením ocenění pro pivovar ze severní Moravy. Nechci říct, že jsme si zasloužili přímo tuto cenu, ale jsme rádi, že si někdo všiml naší práce, kterou jsme ve Vojkovicích během dvanácti let udělali. Potěšilo nás, že profesionální degustátoři v soutěži ocenili kvalitu našeho piva. Dalším plusem bylo to, že jsme se úspěšně přehoupli přes hranici výstavu 10 tisíc hektolitrů za rok. Kdyby mi to někdo tvrdil v roce 2006, kdy jsme začínali, řeknu mu, že je blázen.

Změnilo se něco tím, že jste stali z minipivovaru malým průmyslovým pivovarem?
Změna to je hlavně legislativní, což znamená, že se nám zvýšila spotřební daň za pivo. Co se týče výroby, není velký rozdíl mezi tím, jestli ročně uvaříte osm tisíc hektolitrů nebo něco přes deset tisíc jako my. Další změnu, ke které došlo v posledních letech, vidíme na trhu, který už je docela zaplněný a dál příliš neroste. Minipivovarů se postavilo opravdu hodně, což vedlo k tomu, že zvýšila se konkurence i kvalita piva v některých pivovarech.

Mezi objevy na trhu patří váš nový minipivovárek. Co vedlo k jeho vzniku?
Minipivovárek s názvem Koňovárek vznikl jako zážitkový pivovárek, ve kterém si parta kamarádů může uvařit pivo pro nějakou slavnostní událost či společenskou akci. Využili jsme volných prostor v našem areálu Koníčkova dvora, kde díky novému minipivovárku můžeme také vyvíjet nové speciály pro pivovar Koníček. Zároveň jsme tím chtěli poděkovat naší původní 250 litrové varně, která nám sloužila v letech 2006 až 2009. Byl by hřích odvézt ji někam do šrotu. Teď nám opět slouží. Říkám, že je to taková naše hračka pro dospělé.

Mají lidé zájem hrát si v novém pivovárku?
Nápad se nám osvědčil. Od května jsme tady uvařili řadu piv pro nejrůznější účely. Vůbec první bylo pivo primiční, které si u nás uvařil pan farář na počest primice neboli první mše svaté. Těžko jsme si mohli přát lepší začátek, protože pan farář nám nový pivovárek také vysvětil. Pak jsme vařili pivo i pro děkana z Vysoké školy báňské, dále zabijačkový nebo třeba svatební speciál. Samostatně se potom zabýváme našimi speciály, které označujeme jako „dvorní“. Mají etiketu pivovaru Koníček, ale doplněnou o logo Koníčkova dvora. Zatím jsme uvařili například dvorní patnáctku nebo extra speciál Hektor, což je devatenáctka typu „doppelbock“.

Předpokládám, že zájemcům z řad veřejnosti se musíte při vaření osobně věnovat.
Ano, vesměs je to tak, že s nimi pivo vařím já. Jedna várka se vaří zhruba osm hodin, takže ti, kteří přijdou a aktivně pomáhají, si odnesou opravdový zážitek a konkrétní představu o celém procesu. Mnozí se pak shodnou na tom, že uvařit pivo není až tak snadné, jak si mysleli. Na posilněnou při náročné šichtě si samozřejmě mohou objednat cokoli z nabídky Koníčkova dvora.

Ve dvoře postupně rostou i další „výrobní divize“, a to v rámci projektu, který jste pracovně označil jako „Stodolní ulice“. O co se jedná?
Součástí Koníčkova dvora je velká stodola s několika místnostmi, které dosud byly bez využití. Řekli jsme si, že bychom mohli prodej piva podpořit dalším doprovodným programem. Vedle pivovárku Koňovárek jsou to tedy i kvalitní uzeniny vlastní výroby. Jitrnice, jelita, tlačenka či pět druhů klobásek, které vyrábíme v jedné z místností. V další je výrobna medoviny, kde testujeme první vzorky. Opět si myslím, že to je vhodný doplněk k pivu. Posledním malým provozem je výroba sirupů, pro kterou jsme koupili technologii od jednoho z našich dodavatelů. Receptury budeme ještě vyvíjet s tím, že chceme dělat sirupy i na čistě přírodní bázi.

Koníčkův dvůr jste jako „ráj regionální gastronomie“ otevřeli na jaře 2017. Jste spokojeni s jeho dosavadním fungováním?
Myslím si, že návštěvnost hospůdky, potravin a řeznictví by mohla být o něco vyšší. Na druhou stranu vidíme, že ještě není vše dokončeno. Například na stodole potřebujeme dodělat střechu i fasádu, před Koňovárkem zase pergolu a posezení. Více se chceme věnovat také gastronomickým akcím. Věřím, že až bude vše hotové, budeme mít v rámci regionu výjimečný areál. Budeme disponovat výrobními divizemi i starodávnou kulturou, která tady kdysi byla. Uvědomujeme si, že máme co dělat, ale zároveň nikam nespěcháme.

Dočkají se pivaři v příštím roce i novinek přímo z pivovaru Koníček?
Jako každý rok opět chystáme pivní kalendář a už teď můžu říct, že novinkou pro rok 2019 bude žíznivý speciál zvaný Klisnička, polotmavá svrchně kvašená dvanáctka, kterou plánujeme na březnový svátek MDŽ. Pivařům jej ovšem budeme prezentovat jako mezinárodní den žízně. Každý si tak může vybrat, jaký svátek tímto speciálem oslaví.

Foto dne