Byznys
21/07/2017 Tomáš Svoboda

Znáte kvalitní regionální potraviny? V soutěži uspěla hovězí šunka, farmářský sýr či džem

Moravskoslezský kraj již zná lokální výrobce, kteří mohou po dobu čtyř let využívat značku Regionální potravina. Ta je pro zákazníky zárukou kvality a regionálního původu.

Celkem se v letošním osmém ročníku soutěže o Regionální potravinu Moravskoslezského kraje představilo 117 tuzemských potravin od 33 výrobců.

Mezi oceněnými jsou hovězí šunka nejvyšší jakosti od Řeznictví H+H, farmářský sýr od Vojtěcha Menšíka z Kunčic pod Ondřejníkem či karamelový věneček Družstva Naproti.

Mezi pekařskými výrobky, kde se sešlo vůbec nejvíce produktů, dostaly cenu polévkové nudle s libečkem a petrželkou od společnosti Fajna pasta. V kategorii mléčných výrobků uspěla Markéta Toběrná z Velkých Albrechtic se svým čokoládovým kraváčekem.

V kategorii nápojů bodovala Eva Dudová z Ostravy se sirupem bezinka. Ocenění však získal také výběrový džem angrešt od společnosti Supremus a bylinný čaj květový od společnosti Solertus.

V soutěži, kterou zastřešuje Ministerstvo zemědělství, mají šanci zvítězit výrobky malých nebo středních podniků, které jsou vyrobené na území moravskoslezského regionu a mají převažující obsah regionálních surovin.

„V současné době stále více lidem není jedno, co jedí a zaměřují se na zdravé a kvalitní potraviny, což je jednoznačně pozitivní trend. Tomu právě napomáhá také soutěž o kvalitní regionální potraviny, která má naši plnou podporu. Nejen že usnadní zákazníkům orientaci na trhu, ale pomůže také lokálním výrobcům potravin, pěstitelům a chovatelům v našem kraji,“ uvedla Jarmila Uvírová, náměstkyně hejtmana pro životní prostředí a zemědělství.

Prezentaci oceněných regionálních potravin podle ní kraj podpoří například ochutnávkou na srpnovém festivalu „Jak šmakuje Moravskoslezsko“.

Regionální potraviny letos hodnotily dvě komise složené ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, Státního zemědělského intervenčního fondu, Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Sdílejte článek