ROMAN FRENKO
Polévkový král
V Beskydském pivovárku v Ostravici vaří pivo už 13. rokem. Za tu dobu pivovárek vytvořil více než 50 druhů různorodých piv: spodně i svrchně kvašená, cizokrajná, silná i slabší, s příchutí i nealkoholická. A v plánu jsou další novinky.
Co všechno Beskydský pivovárek chystá? Jaké bude pořádat akce? Jak se daří nealkoholickým pivům? A co pivovárku ukázal nedávno provedený audit? Nejen o tom jsme si povídali se sládkem Milanem Morcinkem.
Loni jste pořídili novou sanitační automatizovanou stanici. Jak funguje a co všechno vám přináší?
Když jde o pivo, je to naprostá nutnost. Proto jsme loni investovali do nové sanitační stanice české výroby, která nám pomáhá udržet pivovar v dokonalé kondici. Tahle chytrá mašinka se skládá z několika nádrží naplněných sanitačními roztoky a dokáže je dávkovat s přesností švýcarských hodinek. Hlídá jejich vodivost i teplotu, a tak vylučuje riziko lidské chyby.
Každoročně si objednáváte audit u Výzkumného ústavu pivovarsko-sladařského v Praze. Co zkoumal?
Víte, pivo není jen nápoj, je to potravina. A jako taková si zaslouží maximální péči a kontrolu. Proto jsme si nechali udělat nezávislý audit od expertů z Výzkumného ústavu pivovarsko-sladařského v Praze, který je nejvyšší pivovarnickou autoritou v České republice. Je plný odborníků na technologii, mikrobiologii a analytiku. Jejich úkolem je prozkoumat každý kout pivovaru a prověřit, jestli naše čistota a výrobní procesy odpovídají těm nejvyšším standardům.
Jaké tedy byly výsledky?
Audit ukázal, že si pivovárek vede výborně. Audit je vlastní kontrolou kvality piva, práce v pivovárku, pracovních návyků, sanitačních a výrobních postupů. Z různých míst výroby se berou vzorky na mikrobiologickou kontrolu. Součástí je i odběr vzorků piva na mikrobiologické a analytické rozbory. Auditoři doslova prolezli celý pivovar a my jsme kroutili hlavami, kde všude jsou schopni odebrat vzorky.
Plánujete nyní i nějaké další technologické investice?
K další investici a modernizaci pivovárku nás přiměl vývoj a zájem o nealko pivo. To je totiž velice náchylné na vady, kontaminaci a díky pasteru můžeme prodloužit i jeho trvanlivost... Do roku 2026 bychom rádi přišli také s modernizací pivovárku. Zařízení je v provozu už 13 let, takže nyní přišla potřeba inovace, rekonstrukce, modernizace a větší automatizace. Plánujeme automatizaci varny a její rozšíření o dvě varné nádoby. Tím zefektivníme výrobu piva a uspoříme energii i lidskou práci. Nejde o zrychlení procesu výroby, ale o rozšíření sortimentu na více druhů piva - nealko, radler, limonády i více speciálů.
Milan Morcinek. Foto: Vladimír Pryček
Nyní máte v nabídce dva druhy nealko piva. Oblíbili si je zákazníci?
Na začátku jsme ani netušili, jak moc se nealko pivo chytne. Časy se ovšem mění, stále více lidí sahá po nízkostupňových a nealkoholických pivech, ať už kvůli zdravějšímu životnímu stylu nebo jednoduše proto, že si mohou vybrat skvělou chuť bez kompromisů. V nabídce nyní máme ochucené nealko pivo Dragon Fruit & Red Orange a osvěžující nealko pivo Be Free IPA.
Jaké nealko příchutě plánujete nyní? Kdy by mohly být v nabídce?
Právě teď ladíme nové receptury a ochutnáváme kombinace citrusů, bylinek a koření. V nabídce je plánujeme na letní sezonu.
Chcete se zaměřit také na mladé zákazníky - jak toho dosáhnout?
Mladá generace už dávno nesedí u půllitru dvanáctky, chce něco lehčího, osvěžujícího a ideálně v cool balení. A přesně na to sázíme. Přitáhnout je chceme právě nealkem, nízkoalkoholickými radlery nebo pivními nápoji.
Nedávno jste začali stáčet piva do plechovek. Jaký je o ně zájem?
Plechovky jsme začali stáčet v březnu roku 2024, kdy jsme pořídili novou linku české výroby na stáčení do skleněných a PET lahví a plechovek. Zájem předčil naše očekávání! Velkým hitem se stal degustační balíček, který obsahuje šest různých druhů plechovek podle momentální nabídky.
Foto: se souhlasem Beskydského pivovárku
Zima pomalu spěje ke konci. Jaká byla? Proudí do Beskyd, respektive do Ostravice, stále tolik turistů?
Beskydy jsou pro turisty velmi atraktivní, což je to znát i na počtu návštěvníků pivovárku. Ostravice je výchozím bodem na Lysou horu a turistů tu máme čím dál víc. V zimě tudy projíždějí lidé na lyžování v Bílé a v hojném počtu se zastaví i u nás. Kromě turistů ale máme také silnou základnu pravidelných místních návštěvníků a chatařů, spousta firem u nás pořádá své vlastní akce a hostíme i akce různých pivovarských spolků.
Spoustu akcí pořádáte i vy. Co jste si nachystali na další měsíce?
Na každý měsíc jsme připravili spojení piva a gastronomie. Od 14. do 16. března pořádáme Dny sv. Patrika a irské kuchyně, kde zazní i živá hudba. Dále pak 4. až 6. dubna pořádáme Rybí hody, poté následují Pivovarské Velikonoce (17. až 20.4.). V květnu chystáme Retro víkend (9. až 11.5.) a v červnu Středomořské chutě v srdci Beskyd (6. až 8.6.).
Akcí a tematických víkendů bude tedy dost. Kromě toho máme v nabídce i zážitkové celodenní vaření piva se sládkem nazvané Uvař si své pivo. Velký zájem je rovněž o pivní etikety podle vlastního přání.