Nejnovější zprávy: Bráchové chtěli mexické bistro, teď s Los Capolitos nestíhají otvírat nové pobočky Beskydy lákají. Turisté v nich loni utratili přes 1,3 miliardy korun

Gastronomie

Byli první, kdo v Ostravě dělal makronky. Sladký časy slaví deset let

Jsou místa, která k Ostravě už neodmyslitelně patří. Sladký časy jsou rozhodně jedním z nich.

Foto: Vladimír Pryček

Sladký časy začaly psát svou historii téměř před deseti lety, kdy otevřely Buchtárnu a následně i další provozovnu (Sladký časy) v Kampus Palace. „Já umím upéct štrúdl a bábovku. Měla jsem však šikovné kamarádky, které pekly skvěle. Tak jsme se daly dohromady a začaly jsme,“ vzpomněla pro patriotmagazin.cz spolumajitelka Petra Mandoková.

Od té doby se mnohé změnilo. Buchtárna na konči června zavřela a Sladký časy se před více než dvěma lety přemístily na ulici 28. října – do míst, kde dříve bývalo květinářství. „To právě končilo. My jsme to tady měli rádi, protože byli jiní, přesně jako my. A tak jsme se přestěhovali,“ řekla Petra Mandoková.

Už v Kampusu měly Sladký časy otevřenou kuchyň. A mají ji otevřenou taky v útulných prostorách, ve kterých sídlí teď. Návštěvníci tak mohou sledovat cukrářky přímo v akci, ty pak zase na oplátku vidí, kolik lidí zrovna v cukrárně je. „Díky tomu máme přehled, co se u nás právě děje. Pokud zrovna nemáme plno, tak cukrářky dělají přípravu, abychom pak mohli zásoby rychle doplnit. Není to tedy tak, že lidé sledují nás, ale my sledujeme je,“ usmála se spolumajitelka.

Sladký časy si zakládají na tom, že cukrářky všechno připravují samy. Každý den odpalují nové těsto, pečou korpusy, piškotky, chystají krémy nebo třeba polevy. „Už v Buchtárně jsme dělali vše bez polotovarů, ztužovačů, zvýrazňovačů či umělých barviv. Na tom jsme nikdy nic nezměnili,“ uvedla Petra Mandoková.

Nabídka Sladkých časů je každý den jiná, nikdy v ní ale nechybí karamelové či francouzské větrníky, dva druhy dortu, zákusky, nějaký řez nebo cukroví – ne však to typicky vánoční, ale ve větší velikosti, které může být i dezertem ke kávě. Lidé si navíc mohou některé sladké dobroty objednávat i na e-shopu cukrárny.

Sladký časy mají také stálou nabídku snídaní. Jednou za měsíc dělají koblížky a na své si i po zavření Buchtárny přijdou rovněž milovníci buchet. „Kynuté děláme každou středu. Musím říct, že lidé si na to zvykli a chodí rádi. Přemýšleli jsme, že bychom kynuli i dvakrát týdně, ale ještě jsme se k tomu nedostali,“ naznačila spolumajitelka. „Buchtárna byla mou srdcovkou a jsem ráda, že aspoň takto můžeme v její tradici pokračovat. Dokonce u nás dvakrát týdně peče i paní Danka, na které Buchtárna stála. I když v červnu odešla do důchodu, tak jsme rádi, že ji tady stále máme,“ dodala.

Další z jejich cukrářek se dříve specializovala na makronky. „Byli jsme dokonce první v Ostravě, kdo tady makronky dělal, byly excelentní. Z paní už je ale babička a makronky nedělá. My je sice v nabídce máme, ale ne tak často. Soustředíme se totiž spíše na jiné věci,“ upřesnila.

V prostorách Kampusu se „Sladkým“ dařilo, teď ale zažívají ještě lepší časy. Cukrárna bývá pravidelně plná lidí. „Věříme, že spokojených. Máme to tady moc rádi. Dokud k nám budou zákazníci chodit, tak tady pro ně budeme,“ uzavřel spolumajitel Zdeněk Surovec.

Fotogalerie

Autor: Se souhlasem Sladkých časů