Gastronomie
04/04/2022 Petr Sobol

Času máme málo, soutěžní limity nestíhám ani doma, přiznala Markéta z Peče celá země

Soutěž Peče celá země je pořádně těžká a nevyzpytatelná. Své by o tom mohla vyprávět Markéta Tomášková z Ostravy, jejíž cestu pořadem Magazín PATRIOT bedlivě sleduje.

V průběhu třetí epizody soutěžící ze Staré Bělé zářila a stala se pekařkou týdne. V sobotní epizodě pořadu, který běží na prvním programu České televize, se ale několikrát zapotila.

„Moje minulé vítězství mě překvapilo. Každopádně do dalšího kola jsem šla s tím, že se budu snažit péct co nejlépe, ostatně jako vždycky. A taky s tím, že se mi to nemusí podařit, protože mnohé časové limity byly opravdu tak krátké, že se mi nepodařilo výzvu splnit v limitu ani doma při nácviku,“ přiznala Markéta Tomášková.

Prvním úkolem čtvrté epizody byla vánočka. Ta od Markéty sice nebyla, vzhledem k šibeničnímu časovému limitu, úplně dopečená, jinak se ale povedla a porotcům chutnala. „Vánočku mám moc ráda, děláme ji doma prakticky celý rok, často ji pro nás peče i manželova babička. Moje maminka ji také peče celoročně, každá však máme jiný recept. Já do té své přidávám kvásek a ubírám droždí, takže pak kyne déle, ale podle mě je chutnější. V soutěži opravdu nestihla dokynout, ani se zcela dopéct, času bylo opravdu málo. Nakonec ale hodnocení nebylo tak špatné, jak jsem se obávala,“ usmála se.

Poté na řadu přišly indiánky. A to byl pro Markétu problém – tento zákusek jí totiž nikdy nechutnal, a tak ho doma ani nepeče, což se taky v soutěži projevilo. Zatímco v předešlých dílech se jí tyto výzvy vyvedly a pokaždé skončila mezi nejlepšími, tentokrát ji porotci ve druhém úkolu zařadili až na osmé místo. „Indiánky se mi nepovedly, za jediné plus můžu považovat skutečnost, že jsem je vůbec odevzdala,“ usmála se.

Náladu si chtěla zlepšit během poslední výzvy, která tentokrát nebyla sladká, ale poprvé se peklo i naslano. Připravovala se empanada. „Slaná výzva byla příjemnou změnou. Slané pečivo peču často i doma dětem a manželovi. Různé rohlíky, housky a chleby jsou u nás běžně,“ přiznala soutěžící z Ostravy.

Empanadu ale Markéta Tomášková až do soutěže vůbec neznala. Našla si sice videa na internetu, neměla ale tušení, jak bude chutnat. Do svého receptu přidala čerstvého tuňáka, což jí pak ale porotci vytkli. „Vycházela jsem z předpokladu, že v přímořském Španělsku nebudou používat konzervované ryby. Taky jsem si říkala, co by mi na konzervu v soutěži asi řekli porotci. Proto jsem použila čerstvého tuňáka, což mi ale nakonec vytýkali, že je ho do koláče škoda,“ prohodila.

Důležité ale bylo, že empanada porotcům chutnala a Markétě se taky povedla dobře propéct, což ne každý stihl. Ocenění pekařky týdne sice neobhájila, své místo v soutěži ale uhájila a postoupila už do pátého kola. „Pravděpodobnost, že soutěž opustím, se každým kolem zvyšuje. Já ale nejsem soutěživá, přihlásil mě bratr a já se nakonec rozhodla, že si to ráda vyzkouším. Mým jediným snem bylo neskončit v prvním kole, což si nepřál nikdo ze soutěžících,“ uzavřela.

Sdílejte článek